Tinejdžeri nisu svesni koliko piju, a roditelji nisu svesni problema. Svaki peti učenik prvog razreda srednje škole redovno konzumira alkohol.
Svaki peti učenik prvog razreda srednje škole redovno konzumira alkohol, a devet od deset adolescenata je bar jednom tokom života popilo jedno ili više alkoholnih pića, pokazuju rezultati istraživanja Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" o upotrebi cigareta, alkohola i droga.
Istraživanje je sprovedeno na učenicima prvih razreda gimnazija i srednjih stručnih i zanatskih škola, na uzorku od 6.553 učenika, po metodologiji koja se koristi u evropskim školama. Rezultati kažu da srednjoškolci iz većih gradova češće probaju i nastavljaju da piju, nego učenici iz manjih sredina.
Tinejdžeri koji su pili alkohol 40 ili više puta u toku života, smatraju se redovnim korisnicima, a znatno veći broj mladića redovno koristi alkohol, dok su devojke malo umerenije.
"Tinejdžeri nisu ni svesni koliko piju, a njihovi roditelji tek nemaju pojma o tome. Mladi jednostavno malo govore o svojim problemima, a često konzumiranje alkohola nikada i ne vide kao problem i uvek inisistiraju da mogu sve da kontrolišu", kaže za "Press" psiholog Mladen Kostić.
Mladi alkohol i cigarete mogu kupiti na svakom koraku, bez ikakve bojazni da će im neko zatražiti ličnu kartu ili odbiti prodaju. Ima i slučajeva kada im trgovac zatraži ličnu kartu, ali oni su retki. Zakon o zaštiti potrošača, u delu o zaštiti maloletnih lica, u članu 8 propisuje: "Zabranjena je prodaja i služenje alkoholnih pića maloletnim licima". I pored zabrana i restrikcija, više od polovine učenika misli da bi veoma lako mogli da kupe neko od alkoholnih pića ukoliko bi to želeli.
Novom uredbom o zabrani prodaje alkohola posle 22 sata, gradska vlast pokušava da smanji broj mladih koji alkohol slobodno kupuju na trafikama ili prodavnicama koje rade nonstop. Inače, odluka o zabrani prodaje alkohola mora stajati na vidnom mestu, a kazne za nepoštovanje zakona su milionske.
Organizam mladih različito podnosi alkohol, tako da je za svaku osobu potrebno posebno utvrditi kako reaguje i koliki je njen prag tolerancije.
"Kada nekom uskratite alkohol tek onda vidite koliko on može da popije i koliko mu je potrebno da se opije, a najgore od svega je to što se tada utvrdi da je potrebna određena količina alkohola da bi organizam uopšte funkionisao. Ključna stvar u rešavanju problema je apsolutna pomoć i podrška porodice, što zna da bude najveći problem", objašnjava Kostić.
"Roditelji nisu svesni problema, a često i neće da ga vide", kaže za neuropsihijatar Lidija Šarac. "Radim sa mladim ljudima i često ostajem zapanjena. Normalno je da izađu u grad i popiju neko žestoko piće ili pivo, za koje više i ne smatraju da je alkohol. Roditelji nisu svesni koliko njihova deca piju, a ako i primete problem uvek zatvaraju oči."
Mladi ljudi još u osnovnoj školi probaju alkohol, a postala je i "moda" da na svakoj rođendanskoj žurci mora biti alkohola.
Ako je neko organizovao neku proslavu, a na njoj nije bilo nekog žestokog pića, mlada osoba može biti izložena podsmehu, a često i isključena iz društva. Alarmantan je podatak da podjednako piju i dečaci i devojčice.
Pored alkohola, veliki problem kod maloletnika je i pušenje. Prema istraživanjima, dnevno oko 6.000 srednjoškolaca zapali svoju prvu cigaretu, a bar polovina njih postane aktivan pušač. Najveća zabluda mladih je da mogu da prestanu kada žele. Najrizičnija grupa za usvajanje ove loše navike jesu mladi uzrasta od 18 do 24 godine.
"Prema anketama, sve više osnovaca proba cigarete i sa pušenjem nastavi u srednjoj školi. Velika je zabluda kada roditelji kažu da je bolje da dete puši nego da pije. Proces izlečenja u oba slučaja je jako dug", rekla je dr Lidija Šarac.
"Alkoholizam je danas bolest koja se može lečiti i postoje sjajni timovi stručnih ljudi koji su spremni da pomognu. Početak svega je da porodica shvati da postoji problem i da je spremna da pomogne. Roditelji često nemaju pojma gde im se deca nalaze i kada ih pozovemo iz bolnice da dođu po dete kojem smo upravo ispumpali želudac, prosto su šokirani i gotovo sigurni da to nije njihovo dete", rekla je dr Šarac.
(MONDO)
Bobak_BL * Domaci Lazov *
Datum registracije: 06 Avg 2010 Poruke: 8210 Mesto: sta te briga...za moje mjesto...
ma...joj... kad ce piti i zafrkavati se...ako nece u tim godinama...
sta to moze da znaci...nista...kao i sto ne znaci nista...
koliko ce njih postati alkoholicari...koliko ih je iz moje generacije postalo...malo...
a koliko smo pili i sta smo radili...ihh...
problem nastaje kada covjek sa trideset i kojojm...pocne da luta po kafanama...
i da se izivljava...jer to nije uradio na vreme....e takav postaje alkos...
a ne klinac u 16/ 17g... sto njih deset svaki dan smlate pet boca vina...u nekom parkicu...
uz gitaru...i curicu..
mnogo njih ce postati alkoholicari...zbog nekih drugih razloga...
zbog nemogucnosti zaposlenja...zbog socijalne i materijalne ugrozenosti...
zbog toga se postaje alkoholicar...obezbijedite vi njima posao kad se skoluju...da mogu da rade...
i ne brinite vi za njihovo zdravlje...
i moja mama je slusala pank...pusila travu i pila vino...
i ko zna sta je jos radila...
i to je bilo pre trideset pet godina...da, da...i tad su ljudi pili ...alkohol i pusili travu...
i sta joj fali...nista... nije postala alkoholicarka...
muka mi je od ovakvih medijskih dijagnoza...
koga bi oni da lijece... djecu...koja su tek pocela da zive...
bolje nek izlijece ove gadove na vlasti...od kleptomanije...
za to nemaju ustanovu..i metodu lijecenja...
_________________ S ljubavlju je isto
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
no samo joj okreni ledja,
ona ce te zauvijek slijediti....
D@cha Prijatelj foruma
Godine: 90
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla
Zbog prirode posla kojim se bavim svakodnevno imama dodir sa takvom decom,ali najgore usvemu je to sto devojcice piju puno vise ,pa su i problemi veci
gkukolj -tončica-palončica-
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
Mogle bi majke malo više da obrate pažnju, moja nije ni pila, ni drogirala se ni ubijala ni napadala, a nikad nisam čula psovke koje koriste danas: d@cha je potpuno u pravu, djevojčice su kritične, a one koje su u blizini moje zgrade su tri puta gore nego dječaci, a prije par godina imala sam priliku pratiti ponašanje i jednih i drugih i mogu vam reći da ovakvo društvo i ne može biti normalno sa djecom na koje roditelji ne obraćaju pažnju. Pili smo i mi kao generacija, ali sigurno ne ovako i sigurno nismo napadale ljude po cesti noževima, buzdovanima, pištoljjima i drugim ubojitim oružjima. Kivna sam na mlade ljude kojima je jedini cilj u životu dobro se napiti i činiti zlo prvo sebi, pa svojim roditeljima, zatim drugima. Kinjiti nekoga ko je slabiji od njih i izbjegava alkohol ili loše društvo je svakodnevna pojava i pitam se kakvi će ljudi biti i jedni i drugi; ovi nasilni, ovi drugi pinu straha i kompleksa Ne vodi to ničemu niti opravdavam. Roditelj mora da poznaje svoje djete i nađe način razgovorom ili odgovarajućim mjerama )mada sam protivnik strogih kažnjavanja), ali neka malo obrate pažnju. Nije dovoljno dati mu jesti, uzeti garderobu i pustiti ga da se druži a da ne zna ni sa kim. Mladimm ljudima, onima koji još nisu punoljetni ograničiti zakonski izlaske i to redovno uvesti kontrole. + Novčane kazne roditeljima.
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj.
Datum registracije: 06 Avg 2010 Poruke: 8210 Mesto: sta te briga...za moje mjesto...
pa to je problem...sto roditelji pokusavaju da djeci biraju prijatelje...garderobu...frizuru...
pa cak i kako ce da disu vazduh...i vecina zeli da od njih napravi male debile...
tj nesto sto vecina djece nikad i ne postane...mozda bas iz te pretjerane zelje da budu ...mali kretencici..koje sva druga djeca mrze...i onda dijete dozivi ono sto roditelj ne dozivi...i ne zna za to...
i tom djetetu ne pada napamet da se tako ponasa i bude etiketiran u svom drustvu...
i dobijamo ovo sto imamo...djecu od koje ko zna sta ce postati...
djeca sve rade iz inata...sve ono sto im branis i stalno dumas u glavu...to namjerno rade...
meni moji nikada nista nisu branili... sem toga ...to su mi lijepo i rekli...
majka mi je rekla...ja tebi necu to( bilo sta) braniti...jer znam da ti ne mogu zabraniti...
napio sam se ko krava u sedmom razredu osnovne skole...
i prije toga sam par puta cugao...ali nisam se napio...
cijelu noc sam ja zapomagao i jaukao...
stara je zvala hitnu...
posle ...nije sa mnom pricala deset dana...ali nista mi nije rekla...
to je za mene bila veca kazna nego ne znam sta...
i nisam se tako napio vise nikad...tj...majka me nije vise nikad tako pijanog vidjela...
pa ni dan danas...ne pijem...pred njom...par piva...ili casu dve vina i to je to...
nikad mi nisu rekli...nemoj ovo nemoj ono...nego su mi lepo objasnili koje posledice...
mogu da budu...izazvane nekim cinom...nikad sa mnom nisu imali odnos dijete...roditelji...i obratno...
nego drugarski...sa 15 g sam auto uzimao od ujaka i vozao po gradu...
imao svoj motor...
sam sam isao na ljetovanja i zimovanja...sa drustvom...
svaki petak i subotu sam isao u diskac...bez vremenskog ogranicenja...
to sam sam sebi morao da odredim...i s tim sam se mnog cemu naucio..
dzeparac...sam dobijao ...za citav mjesec od jednom...
od roditelja, djedova i ujaka...bio sam pun ko brod...
i mislim da je takav pristup..urodio plodom...nisam se pokvario... puno...
sve sto sam zelio...to sam probao...bez straha i necijeg sputavanja...
sto mi se nije svidjelo...to vise nisam radio...sto mi se svidjelo to radim i dan danas...
i boli me uvu sta ko ima na to da kaze...ja ne zivim od tudjeg misljenja...
btw...ja mozda nisam u zadnje vreme u nekom kontaktu sa omladinom...ali ja sam citav zivot..
zivio sa ljudima...i zivio sa rajom...znam ja dobro...kakva je omladina...
kakve su cure a kakvi su momci...sve je to isto...samo drustvo nije isto pre dvadeset godina...i danas...
a roditelji jos uvek zive u tim vremenima od pre dvadeset godina...i ne mogu da se nacude...
ne shvataju da su oni ti koji treba da promjene pristup ..pa i razmisljanje...i ponasanje prema djeci...
danas je dijete od 15 godina...i fizicki i psihicki, i po nacinu kontanja... ravnopravno...kao 18 godisnjak pre 15 godina...
traziti krivca u njima ...je besmislica...
vec jednom rekoh...problem nije u njima...nego u njihovim roditeljima...
ja sam naveo obican primjer...tj svoju majku...a mogu jos hiljadu primjera da navedem...naravno ne bas hiljadu ali stotinjak sigurno...za koje znam...sta su im roditelji radili u mladosti a sta su postali kao odrasli...i kakva su njihova djeca...
od mnogih ovdje su to roditelji to isto radili...samo to nisu pricali svojoj djeci...pa djeca to ne znaju...
ili ne zele da znaju...vecina onih koji su zivjeli studentske zivote...zivjeli su slicno kao moji roditelji...
stopirali...imali duge kose...pusili travu...slusali doorse...( najbanalniji primjeri)
isli na koncerte...pili alkohol...u nenormalnim kolicinama...kad sam rekao ko zna sta radili...nisam mislio da su ubijali nekoga...mada je i tada bilo onih koji su i to radili...
bilo je ubica...loova..i svih drugih gadova...kao i sada...samo sto se o tome u ono vreme nije bas znalo...to se krilio...tajilo i guralo pod tepih...
eto...o tome moji roditelji nisu sutili...nego su mi pricali...
i to mi je valjalo u zivotu..vise nego da su sutili...jer ja kada sam dosao u situaciju...
da probam marihuanu...ja sam imao koga da pitam sta je to...bez straha ili skrivanja...
ili slusanja nekoga da je to zlo...i nesto najgore na svetu....nego su mi lijepo objasnili...
sve u vezi toga...i kada dijete to sve zna...i nema neku zelju da istrazuje..
a kada ti njemu to branis...ono ce namjerno...da to radi...
znam da vecina nece 90 % ovog sto sam napisao... uopste...razumjeti...
uostalom kao i vecinu onog sto napisem...
ali to nije moj problem...
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
Alexns Tinkerbell's pixie dust
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon
Da, da, svi su uvek bili po PS-u, nikad pili, nikad pushili, nikad psovali, nikad se tukli.. To su ovde zapravo ratovali neki vanzemaljci 90ih, ljubi ih majka zlatne. ^
ma uzasno me nervira... kada se zbog jedne budale ....okrivljuje citava generacija..
a za to ratovanje...85 % ljudi iz tog vremena ni dan danas nema pojma...sto se ratovalo...
i pola od njih jos uvjek misli...da je nesto pametno s tim postignuto...
slepci obicni... ovce...sto ti jednom rece...
ja vec jednom rekoh da u porodici imam i drotova...jos iz onog vremena...
pa imam i jednog penzionisanog sudca...koji je penzionisan pre ratnih godina...
tako da dobro znam...koliko je bilo olosa i prije rata...zatvori su bili puni...krcati...
samo sto se u to vreme nisu punile naslovne stranice sa takvim vijestima...
a sem toga i ja sam odrastao sa svakakvim ljudima..tako da je i u moje vreme svakakvog smeca bilo...
i radili su mnogo gore stvari...i takodje su pili...drogirali se...i sta ja znam...
samo onda javnost i mediji su imali preca posla...
od jurnjave na klince...navijace...i ostali posten svet...
eto do sada su momci bili na tapetu...a sad su i cure...pocele praviti haos...
sve i jednu koju ja znam...i s kojom sam dolazio u kontakt u neko svoje vreme...je cugala...
bila luda kad se napije...pa i psovala....one svakodnevne psovke...i to je normalno...za taj uzrast..
ruznoo je kad vidis zenu od 25 - 30 + godina kad psuje , i pravi haos kad se nacuga...
takve zabe...se nikad ne mogu promijeniti...jer staru kobilu ne mozes dresirati...
a zdrebce...pa iako je svojeglavo...i bezobrazno ...drcno...mozes...i te kako mozes...
sve u svemu htio sam reci...da su nasi tinejdzeri krasni...
jer ne upadaju sa kalasom u ucionicu i ne ubijaju...po dvadeset svojih vrsnjaka...
a u nekim zemljama to rade...pocesto...a ti tinejdzeri niti piju niti se gudraju...
nego su eto.. nesto malo poremeceni...
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
Alexns Tinkerbell's pixie dust
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon
Bobak_BL je napisao/la sledeće:
tako da dobro znam...koliko je bilo olosa i prije rata...zatvori su bili puni...krcati...
samo sto se u to vreme nisu punile naslovne stranice sa takvim vijestima...
Upravo! ^
Da ne govorim o tome da je drzava davala strane pasoshe kriminalcima da "rade" i preko grane.. Zatvori u Nemackoj bili krcati poshtene, slovenske brace.. O Shvedskoj i Danskoj da ne govorim..
aureliano ♣ El Capitán ♠
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
Alexns je napisao/la sledeće:
Da, da, svi su uvek bili po PS-u, nikad pili, nikad pushili, nikad psovali, nikad se tukli.. To su ovde zapravo ratovali neki vanzemaljci 90ih, ljubi ih majka zlatne. ^
U pravu si Aleks.
Sto smo samo mi (moja generacija i ja) radili kad smo bili njihovih godina, da ne govorim. Pa ja sam propusio s 13, pio istovremeno, pushio travu s 15, probao LSD sa 16 i nisam bio jedini takav! Bilo nas je dosta koji smo to isto prosli i sad vecina nas su sasvim normalni ljudi, zavrsili fakultete, rade i roditelji su.
O ratovima ne bih govorio...
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
D@cha Prijatelj foruma
Godine: 90
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla
Aureliano jesi donekle u pravu pilo se duvalo tuklo ,ali u to vreme su i tuce bile mahom jedan na jedan i bez nozeva i pistolja ,a sada skoro svaka treca devojcica nosi ili noz ili bokser pa ti vidi
gkukolj -tončica-palončica-
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
To su bila neka druga vremena, kada su klinci uprkos svemu što su radili razlikovali dobro i zlo, ovi to danas ne znaju i gotova priča. Sile se i prave pametni, a daleko im je još ta pamet, koju smo ipak mi imali. I naravno, poštovali smo ljude: roditelje, kompije, nastavnike, dajte molim vas, pa da smo se mi tako ubijali, ne bi nas pola sada bilo. U pitanju su neke druge vrijednosti počev od roditelja pa do djece. Ko je kada od njih se zamislio duboko i čime? Ko je upitao se kuda njegov put vodi? Mi smo bili stabilnija generacija, druželjubicvija, nismo zabijali nož u leđa najboljimm prijateljima, bar ne ja... Sve je to obilježje jednog ludog vremena i ne mogu reći, na žalost, da roditelji pojedini ne zaslužuju da se nazovu tim imenom. Djeca su tu najmanje kriva, sa njima i o njima niko ne vodi računa. Jeste li vi nosili noževe i ubijali prolaznike za kesu ili novčanik, silovali starice, iživljavali se nad jadnim redardiranim djevojkama? Ako jeste, neka vas vaša savjest polako nagriza, a koliko vidim svi ste posrali normalni ljudi, što znači da takvo monstruozno djelo niste ni počinili. Nada mnom je počinjeno, a nisam bila niti pijana, niti drogirana, bili su oni koji to jesu. Ali ja sam bila jedinka od toliko drugih djevojaka u cijelom gradu, u tadašnja vremena.
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj.
aureliano ♣ El Capitán ♠
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
D@cha je napisao/la sledeće:
Aureliano jesi donekle u pravu pilo se duvalo tuklo ,ali u to vreme su i tuce bile mahom jedan na jedan i bez nozeva i pistolja ,a sada skoro svaka treca devojcica nosi ili noz ili bokser pa ti vidi
Ama ja se slazem da smo mi bili sretnici i imali smo puno bolju mladost. Nije bilo pistolja i nozeva. Ako se sjecas, rijetko kad se naslo sto u crnoj kronici, uglavnom jedna strana u novinama za cijelu onu/onoliku drzavu. A ubistva su bila rijetkost. Istina je da je to bila policijska (milicijska) drzava, ali to ima i neku prednost - sigurnost ako nista drugo, pogotovo u onako nacionalno izmijesanom drustvu.
Ali sto se tice opijata i sl. Aleks je u pravu.
Znas sta ja mislim da je bila glavna razlika. Godine u kojima sam ja odrastao su imale kuturu, u onom pravom smislu rijeci. Nas ondasnji zivot se vrtio oko koncerata Azre, EKV, Corbe, Idola, cak i Dugmeta, pa tadasnjeg Ranog Mraza / Balasevica, Pankrta, El. Orga. To je vrijeme iznjedrilo i najbolje filmove ex-Yu, najbolje kazaliste (pozoriste), romane, poeziju... danas se klinci vrte skoro pa jedino oko Pinka i Granda, cak i ono izvana je slicno Pinku i Grandu.
Nije da nismo i mi bili nasilni (npr. sve ove "navijacke grupe" su potekle iz 80, izuzev jedne ili dviju.) I sam sam bio jedan od prvih BBBa, pa i tukli smo se (posebno protiv Grobara i Delija) ali to je sve bilo puno, puno naivnije i blaze!
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma