:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
U selima kod Kikinde i Zrenjanina najnovije poplave napravile pustoš. Srušilo se 30 prizemljuša, a još 60 porodica strahuje da će im se krovovi obrušiti.
Borba s površinskim i podzemnim vodama u severnobanatskim i srednjobanatskim mestima nikako da se završi. U opštini Nova Crnja proglašeno je vanredno stanje zbog ugroženosti atara na više od 10.000 hektara i nekoliko naselja, a već danima mirno ne spavaju ni meštani opštine Žitište. Kritično je i u Tordi, gde se srušilo desetak kuća i više pomoćnih objekata. Zbog visokog nivoa voda, na velikom prostoru u seoskom ataru stvorilo se pravo more, pišu Novosti.
"Voda jednostavno nema kuda da ode, i svi usevi su već sada uništeni", kaže Janoš Dobai", predsednik saveta MZ Torda.
Naglo otopljenje snega samo je još više pogoršalo ionako tešku situaciju. Probleme s viškom vode imaju i žitelji Srpskog i Novog Itebeja, Međe, Hetina, Banatskog Dvora, Česterega i Banatskog Karađorđeva. Najlošije u svemu tome je što voda na određenim poljoprivrednim površinama stoji još od lane.
U ataru Bašaida, od ukupno nešto više od sedam hiljada hektara obradivog zemljišta, skoro polovina površina je pod vodom - zabrinuto kaže mladi poljoprivrednik Radovan Ćirić. - Do većine njiva ne može se prići, jer su na njima ili oko njih prava jezera. Pšenica je propala, a oranice, u najvećoj meri, sigurno neće moći da se pripreme za prolećnu setvu.
U Bašaidu, kod Kikinde, kataklizmični prizori, kao posle zemljotresa. Poplave su još letos uzele veliki danak. Sada, posle otapanja snega, nadiru podzemne vode i izgone porodice iz trošnih domova. U ovoj nezabeleženoj nevolji, koja je u najvećoj meri snašla seosku sirotinju, ima i nekakve sreće, jer niko do sada nije stradao. A mogao je, lako.
Predsednik MZ Zoran Petrović kaže da je voda ove zime ušla u nekoliko stotina kuća, od kojih je 20 palo, a još barem 60 prizemljuša samo što se nije srušilo. Stradalnici, u bezizlazu, čekaju pred njegovom kancelarijom - da se barem izjadaju. Mnogi nemaju kud. A pomoći - niotkud. Barem za sada.
Najteže je pogođen južni deo sela. Tu je i romsko naselje, u kojem nema objekta u kome se može boraviti bez straha. Ivan i Gorica Novakov, s petoro mališana, srećom izbegli su najgore.
"Ležao sam budan i razmišljam šta ću i kako ću. Kad ono, sruči se deo plafona pored kreveta. Izleteli smo u dvorište. Ni minut nije prošlo, a poče tutnjava i lomljavina. Krov je pod teretom popustio i poklopio prostorije", prepričava Ivan svoju muku, dok prebira po šutu, vadeći cigle koje mogu da se upotrebe.
Bez doma je ostala i Tamara Divjakov. Suznih očiju, objašnjava da se privremeno preselila kod sestre, čiji trošni kućerak samo što se nije srušio:
Suštinski problem su zapušteni ulični, a pogotovo atarski kanali, koji se sada, prokopavaju.
"Meštani ne samo da ne kopaju nove kanale, nego su zanemarili postojeće. Neverovatno je da sami ne uzimaju ašove u ruke i ne kopaju kako bi vodu posle kiša što pre izveli u postojeći sistem kanala", kaže direktor zrenjaninskog Vodoprivrednog preduzeća „Srednji Banat“ Samuel Kolar.
Saša Pajtašev moraće ponovo da se kući. A taman se ponadao da je, napokon, rešio glavnu životnu brigu. Pre dve godine podigao je kredit od tri i po hiljade evra, kupio prizemljušu i svaki dinar od plate u seoskoj zadruzi uložio u njenu obnovu.
"Voda je nadošla, prvo je poplavila sobe, a potom nakvasila zidove. Kuća je pala pre nekoliko dana. Sa nezaposlenom suprugom i troje dece preselio sam se kod oca, čiji je pretesni kućerak takođe nesiguran. Nema mi druge nego da stisnem zube i krenem iznova. Decu moram zbrinuti", optimista je, i pored svega što ga je snašlo, ovaj Bašaidac, pišu Novosti.
(MONDO)
|
|
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
|
Tepko je sa prirodom izaći na kraj, a mi činimo sve da je razbjesnimo i uništimo.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|