:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
U preduzeću "Dimničar" među 79 zaposlenih radi jedina žena odžačar. Jasmina Dinić, majka dve devojčice, voli svoj posao i nikad ga ne bi promenila.
Lepši pol odavno je razbio tabue o tipično muškim poslovima.Sada je uobičajeno da žene voze autobuse, kamione, obavljaju najrizičnije zadatke u uniformi policajca ili vojnika. Ipak, među dimničarima u Beogradu - samo je jedna dama, pišu "Novosti".
Novinari ovog lista Jasminu Dinić zatekli su na radnom mestu, na krovu jedne beogradske zgrade. Razgovor započinje rečima da je ona zapravo jedna "obična" žena, majka dve devojčice, i da joj još nije jasno zbog čega privlači toliku pažnju.
"Da ste me upoznali van radnog mesta, videli biste me našminkanu, u haljini", uz osmeh objašnjava Jasmina i doadaje "Ali zbog prirode posla kojim se bavim, navikla sam da me oslovljavaju sa dečko".
U toku rada, susretala se sa raznim zanimljivim situacijama, ali jednu uvek prepričava. Pre nekoliko godina je u stanu sugrađanke koja je pozvala zaposlene u firmi "Dimničar" da joj očiste dimnjak, doživela simpatičnu reakciju.
"Kada sam skinula kapu, gospođa je od šoka ispustila poslužavnik sa kafom, kada je ugledala moju dugu plavu kosu. Sada imam kratku kosu, pa me češće pomešaju sa "jačim polom" - priseća se dimničarka.
Jasmina ima 38 godina, a od 1996. godine zaposlena je u preduzeću "Dimničar", među 79 zaposlenih u ovoj profesiji. Otkrila nam je da odžačari zapravo najmanje vremena provode na krovu, već da uglavnom čiste otvore dimnjaka koji se nalaze na tavanima ili u podrumima.
Ova "neobična" sugrađanka ističe da mnogo voli svoj posao i da nije ni razmišljala o tome da ga promeni.
"Po zanimanju sam turistički radnik, i želela sam da budem stjuardesa. Život me je odveo na potpuno drugu stranu, ali svoje zanimanje ne bih menjala. Zbog sujeverja da odžačari donose sreću, raduju mi se i odrasli ljudi, a ne samo deca. Postalo mi je sasvim uobičajeno da me uhvate za jaknu verujući da ću im biti talična", objašnjava ona.
Sa kolegama se odlično slaže, a pored toga što često zajedno igraju fudbal, ova "garava družina" ume da se opusti i uz riblji kotlić koji spremaju na poslu. Jasmina ne bi volela da dobije koleginicu jer joj, kako kaže, imponuje što je unikat.
Jasmina Dinić je za "Novosti" ispričala i kako zna da obraduje mališane. Naime, svaki put kada ugleda nasmejanu decu kako joj trče u susret, ima naviku da im pokloni "negro" bombone koje asociraju na odžačara. Ta simbolika joj je, kako kaže, postala zaštitni znak.
(MONDO)
|
|
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Eh, šta je navika iz djetinjstva. Baš sam sa uživanjem pročitala ovu vijest, umalo nisam i dugme dodirnula i poželjela želju. Mislim da smo svi mi kao klinci voljeli da vidimo dimnjačara, pa me je ovo i vratilo u stara i nikad više tako lijepa vremena.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|