U Srbiji će danas od 20.30 na sat vremena biti ugašeno osvetljenje na javnim zgradama u okviru globalne akcije "Sat za našu planetu". Priključite se akciji i provedite sat vremena u mraku. Sidnejska opera već "zamračena".
Cilj akcije u kojoj će ove godine učestvovati 130 zemalja sa svih sedam kontinenata je smanjenje potrošnje energije i emitovanja ugljen-dioksida u atmosferu, saopštio je Svetski fond za zaštitu prirode.
Više gradova u Srbiji je najavilo da će podržati akciju Svetskog fonda za prirodu i od 20.30 na sat vremena ugasiti dekorativnu rasvetu na javnim zgradama i važnim lokacijama.
Predstavnici gradova i opština su pozvali građane da se uključe u akciju i ugase sva svetla koja im nisu potrebna kako bi svi zajedno učestovali u smanjenu energije.
Ove godine australijska Opera je prva od mnogih svetski poznatih građevina koja je ugasila svetla u sklopu ove akcije, kojoj će se pridružiti i stotine miliona građana.
Ajfelova kula u Parizu, kao i najviša zgrada na svetu u Dubaiju, takođe, će danas ugasiti svetlo na sat vremena radi očuvanja životne sredine, preneo je AFP.
"Nije reč o količini struje koja će biti ušteđena u tom vremenskom periodu", izjavio je jedan od pokretača akcije Endi Ridli, već je reč o tome "šta može da se postigne kada su ljudi složni".
Ridli je naveo da ove godine u akciji učestvuje rekordan broj država i teritorija - 134, što je bez sumnje najveća svetska volonterska akcija za očuvanje životne sredine.
Bez svetla će danas biti i Tajms skver u Njujorku, pekinški nacionalni stadion poznat kao "Ptičje gnezdo", milenijumski točak poznat kao Londonsko oko i brazilska statua Hrista spasitelja.
Svetla će biti ugašena u 20.30 minuta po lokalnom vremenu širom sveta.
Bez svetla će prvo ostati Pacifik, Fidži, Novi Zeland i Australija, a akcija će se zatim preseliti u Aziju, Evropu, Afriku i Ameriku.
Prema Ridlijevim rečima, ovogodišnja akcija je fokusirana na povezivanje ljudi preko interneta kako bi inspirisali jedni druge da se obavežu do pomognu u očuvanju životne sredine.
Akciju je podržao i generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji je pozvao ljude da zaštite planetu.
"Upotrebimo 60 minuta mraka da bi svet ugledao svetlost", poručio je Ban Ki-mun.
Prema podacima Svetskog fonda za zaštitu prirode, koji akciju "Sat za našu planetu" organizuje po treći put, prošle godine su svetla ugašena na 60 minuta u skoro 3.000 gradova u 83 države, među kojima je bilo i oko 25 gradova u Srbiji.
Akciji se priključio i YouTube koji je napravio poseban kanal ovim povodom.
(agencije/MONDO)
D@cha Prijatelj foruma
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla
Ma dajte pa sve vladine zgrade svetle kao las vegas ,sta znaci sat vremena?
Pa oni su najveci rasipnici
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
D@cha je napisao/la sledeće:
Ma dajte pa sve vladine zgrade svetle kao las vegas ,sta znaci sat vremena?
Pa oni su najveci rasipnici
Video sam kako je protekao taj "Sat za planetu".
Ja sam svoje ispoštovao i mogu da kažem da je jako teško variti ili raditi sa brusilicom u mrklom mraku. (šalim se)
Datum registracije: 01 Avg 2002 Poruke: 6568 Mesto: Oreškovica
I ja sam ispostovao, cak i vise od sat vremena
_________________ Pozdrav, Nenad ® !
Alexns Tinkerbell's pixie dust
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon
To ce sigurno da je spase..
gkukolj -tončica-palončica-
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
Ovu planetu više ništa ne može da spasi. Možemo kao pojedinci da gasimo svjetla ne samo jedan, već više dana, ali to zaista jako malo vrijedi. Novac je, sine, zlo i potreba koja pokreće svijet. Sve za lovu, lovu za sve. Osim smrti.
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj.
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma