www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Pas ujeo sedmoro, a vakcine za besnilo nema
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Apr 27, 2011 3:58 pm    Naslov poruke: Pas ujeo sedmoro, a vakcine za besnilo nema Na vrh strane Na dno strane

Sedmoro građana koje je danas u centru Kuršumlije ujeo pas lutalica nisu dobili vakcinu protiv besnila, jer je domovi zdravlja nemaju.

Psa, za kojeg se sumnja da je ujeo svih sedmoro ljudi, sami su večeras u centru Kuršumlije uhvatili napadnuti građani nakon čega je uspavan, a zatim je hitno poslat na ispitivanje u Novi Sad kako bi se utvrdilo da li je imao besnilo.

Jedan od opštinskih službenika koji se prvi danas našao na udaru psa lutalice, Bratislav Đorđević, rekao je Beti da je napadnut ispred ulaza u zgradu opštine i da je zatim bio očevidac napada na druge prolaznike.

"U pitanju je jedan pas koji se izdvojio od drugih, prvo je ujeo mene a zatim je nasrtao na sve prolaznike koji su se našli u blizini i sve ih je redom ujedao. Za kratko vreme je ujeo još šestoro ljudi. Svi smo se zatim našli u epidemiološkoj službi Doma zdravlja i dobili upute da idemo u Niš, međutim, iz Niša je javljeno da nemaju vakcine", rekao je Đorđević.

Opština Kuršumlija je, kako je naveo, zatim dala automobile pacijentima da idu u Beograd, ali im je i iz Beograda javljeno da ni oni nemaju vakcine protiv besnila.

"Problem je što tu vakcinu moramo da primimo u roku od 48 sati, a nama je danas rečeno da vakcina nema nigde u Srbiji", kazao je Đorđević.

On je naveo da je jedino rešenje bilo da pacijenti uhvate psa i da ga prate kako bi utvrdili da li se radi o besnom psu.

"Drama oko pronalaženaj vakcine je trajala celo popodne, zatim smo se organizovali, nas šestoro pacijenata se prikupilo kod mene u zgradi opštine da se dogovorimo šta ćemo dalje. Deca iz parka su nam pomogla da uhvatimo psa", rekao je Đorđević.

"Kasnije nam je javljeno da je pas humano ukonjen i da je poslat na analizu u Novi Sad u pratnji dvojice veterinara", rekao je Đorđević.

Biljana Jovanović, koju je ispred opštine Kuršumlija pas ujeo za obe noge nanevši joj ozbiljne povrede, rekla je Beti da je veoma uplašena jer nisu dobili vakcinu protiv besnila, a ne zna kakvi će biti rezultati iz Novog Sada.

"Celo popodne smo zvali telefonom mnoge domove zdravlja. Nigde je namaju. Ne znam šta će biti nama. Sutra ističe 48 sati od kako nas je ujeo taj pas", kaže Jovanovićeva.

Još dvoje napadnutih građana, Dragan Rajković i Dragan Jovanović, koje je pas napao ispred zgrade opštine Kuršumlija, rekli su Beti da vakcinu protiv besnila nisu uspeli da pronađu iako su pitali mnoge domove zdravlja u Srbiji.

Epidemiolog Veroslava Jovanović je danas Beti potvrdila da je petoro od sedmoro građana koje je u Kuršumliji ujeo pas upućeno na dalje lečenje u Niš, jer, kako je kazala, ako se radi o nepoznatom psu, onda je ujed veoma rizičan.

(Beta)

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Apr 27, 2011 10:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

O Zemljo otvori se, najbolje je! Koja je to budalaština, majko moja! Imaju za privatne letove, automobile, službene ručkove, ma ne mogu ni da nabrajam šta sve i u šta novci idu a nema se za običnu vakcinu protiv bjesnila!

anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 28, 2011 6:42 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kuršumlijski pas nije bio besan

Analize psa lutalice koji je izujedao sedmoro građana Kuršumlije pokazale su da on nije zaražen besnilom.

Direktor Pasterovog zavoda u Novom Sadu Dušan Lalošević je kazao da su pacijenti bili više nego što je trebalo uznemireni i da nije neophodno da primaju vakcinu već da im se rana samo dezinfikuje.

On je dodao da nisu tačni medijski napisi da vakcina protiv besnila nema dovoljno.

"Njihov sistem je centralizovan. Vakcina ima u intitutu 'Paster' i 29 antiradičnih stanica, odnosno naših ambulanti za vakcinaciju", objasnio je on, dodajući da ih ima dovoljno i da je ostalo zaliha od prošle godine.

Lalošević je kazao da se vakcine ne raspodeljuju po domovima zdravlja jer se građani tu i ne vakcinišu protiv besnila, navodeći da svake godine ima 15.000 osoba povređenih od ujeda pasa, od čega manje od 10 odsto treba da se vakciniše.

U poslednjih nekoliko dana učestali su napadi pasa lutalica u Kuršumliji, a u zdravstvenim ustanovama u tom mestu, kako su preneli mediji, nema vakcina protiv besnila.

Ministar zdravlja Zoran Stanković naložio je juče zaposlenima u tom ministarstvu da u saradnji sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje "što pre reše" problem vakcina protiv besnila.

"Već sam u toku jutra naložio zaposlenima u Ministarstvu da vide šta je sa tim vakcinama i da zajedno sa RZZO, koji je trebalo da ih nabavi, problem reši što pre", rekao je Stanković nakon posete kruševačkom Zdravstvenom centru.

Portparol RZZO Sanja Mirosavljević kazala je Tanjugu da je finansijskim planom za ovu godinu opredeljno više od 102 miliona dinara za nabavku seruma i vakcina protiv besnila.

Ona je navela da Institut Paster te vakcine raspodeljuje dalje ustanovama predviđenim za to i dodala da je Zavodu prošle godine ostalo 295.000 zaliha seruma, a da je za ovu godnu predviđena nabavka 2, 5 miliona seruma.

Kada su u pitanju vakcine, od prošle godine ostalo je 2.795, a ugovoreno je još 7.207 vakcina za ovu godinu, navela je Mirosavlevićeva.

Potparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Aleksandar Tucović kazao je ranije Tanjugu da bi početkom sledećeg meseca ta institucija trebalo da izda sertifikat za korišćenje vakcine protiv besnila kompanije "Sanofi paster".

On je naveo da je kontrola kvaliteta te vakcine započeta 11. marta i da će zahvaljujući naporima stručnjaka Agencije biti izdat sertifikat za njeno korišćenje i pre zakonskog roka koji je maksimalno 60 dana.

(Tanjug)

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 28, 2011 6:45 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ovdje lud zbunjenog...eto sad! Da prostite više! Evil or Very Mad

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>

Datum registracije: 05 Apr 2011
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Sub Apr 30, 2011 11:18 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

(Laughing Laughing Laughing Laughing) Naravno da mi ovo nije smijesno i ne smijem se,
nekim smijesnim smijehom...
nego se od muke smijem...smijehom koji me boli...
Jer ne mogu da placem...

Prije nego uvedu Srbiju u Evropu bilo bi lijepo od njih,
da rijese problem pasa lutalica...i jos devet hiljada drugih problema sa kojima ne mogu u EU...

A to se nece desiti dok neki strendžer ne popuši bjesnilo...
Onda ce jadne pse goniti, mlatiti , maltretirati, pa na kraju i ubijati...
Uz obrazlozenje , da psi kjoce ulazak u tu Fatamorganu.Da EU je za Srbiju samo prividjenje...
S psima ce se desiti isto kao i sa navijačima...
Jer ove demokrate za sve zasto nemaju resenja ,
i sve sto stoji na tom njihovom putu, koji samo oni jos vide...resavaju na pomenute nacine...

Mislim da je ovo veliki skandal. Ipak je ovo 2011 godina. I ovo je prava skica puta, gdje to ide Srbija!
Dobro je, otislo se samo stotinjak godina unatrag...

Šta je sledece - čega nece biti...????
Koji lijek ce smatrati suvisnim da bi ga mogli ocijeniti bespotrebnim - i skinuti ga sa liste...
Da bi mogli da odrzavaju auta od pola miliona eura...i trose stotine hiljada eura mjesecno na telefone...

Najgore od svega je sto su svi ostali, sto bi kao nesto promijenili,
daleko gori od ovh, sto kao nesto, mijenjaju godinama. Rolling Eyes

Palakace Srbija za nekim proslim vremenima...Ako nista narod nije bio gladan,
i mogao je da se sigurno lijeci...A danas..??? Hm...Ko je sit i siguran...?
Mislim da nema potrebe da ih imenujem... Wink

Sto sam stariji sve vise gledam svet nekim ocima- crvene boje.. i tako i razmisljam - komunisticki... Laughing Laughing Laughing
Trba nam brate jedna dobra, "prirodna selekcija"...
Da se otme ovo sve sto su dvadeset godina krali...
Da se popune goli otoci lazovima sto nas lazu dvadeset godina... Wink
Samo, nema od toga nista... Rolling Eyes Mnogo je slepih... Wink

love is all you need
......

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Pas ujeo sedmoro, a vakcine za besnilo nema Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon