www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Ako me voliš, promenićeš se
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Maj 14, 2011 4:23 pm    Naslov poruke: Ako me voliš, promenićeš se Na vrh strane Na dno strane

Kada jedan partner pokuša da primeni emocionalno iznuđivanje u stilu: "Da me zaista voliš, ti bi promenio ponašanje", drugi mu to može vratiti kao bumerang: "A da ti mene voliš, ti bi to moje ponašanje prihvatila".

Kada veza počne zaljubljenošću, zaljubljena osoba jednostavno nije u stanju da dobro proceni koliko joj partner zaista odgovara. S jedne strane, idealizuje ga i precenjuje međusobne sličnosti, a s druge strane ne vidi ili umanjuje značaj međusobnih razlika, kao i partnerovih negativnih osobina. I kada uviđa da partner ima neke negativne osobine, zaljubljena osoba se nada da će se on tokom vremena promeniti, da će "sazreti", "odrasti" i postati onakav kakav ona želi da on bude. Više veruje svom osećaju nego njegovim izjavama. Zbog toga ulazi u ozbiljnu vezu ili brak smatrajući buduću partnerovu promenu izvesnom, piše "Politika".

I dok jedni pasivno očekuju i nadaju se da će se njihovi partneri promeniti na željeni način, drugi stupaju u akciju i od partnera energično zahtevaju promenu. Smatraju da je partner, samim tim što jeste partner, dužan da se ponaša na način koji njima odgovara. Interesantno je koliko ove svađe retko donose rezultat u vidu željene promene ponašanja.

Razloga za to ima više. Kada jedan partner nešto zahteva od drugog, drugi to može doživeti kao pokušaj prvog da dominira u vezi. I zato ljudi nekada, čak i kada smatraju da je partner u pravu, prkose njegovom zahtevu da ne bi ispalo da su "krpe" ili "papučići". Ne žele da budu "pobeđeni". U svađama brane svoju poziciju u međusobnom odnosu, umesto da se bave promenom ponašanja.

Kada jedan partner pokuša da primeni emocionalno iznuđivanje u stilu: "Da me zaista voliš, ti bi promenio ponašanje", drugi mu to može vratiti kao bumerang: "A da ti mene voliš, ti bi to moje ponašanje prihvatila". Rezultat je da se oba partnera osećaju nevoljenim: jedan nije prihvatio ponašanje drugog, a drugi nije pristao da se ponaša na način na koji je prvi zahtevao.

Najgore je kada partner ne pravi razliku između vlastitog ponašanja i sebe kao osobe. U tom slučaju svaki zahtev za promenu ponašanja doživljava kao napad na sebe, kao izjavu drugog da on kao čovek nije dovoljno dobar, da ne zaslužuje ljubav. A kada jedan partner smatra da ga drugi ne voli, tada predmet svađe postaje zajednički odnos, a ne više neko određeno ponašanje.

Ljudi se mogu menjati, ali se to događa samo onda kada oni to žele. Ne možemo drugog naterati, prisiliti da se promeni, da se ponaša drukčije. Možemo ga pozivati na promenu, možemo apelovati i moliti, ali da li će on promeniti način na koji se ponaša zavisi samo od njega. I zato pri izboru partnera ne treba unapred računati da će se partner promeniti na željeni način: verovatnije je da se neće promeniti, nego da hoće.

(MONDO)

Mysty
~abhor~
<b>~abhor~</b>

Godine: 37

Datum registracije: 29 Maj 2007

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Maj 14, 2011 4:26 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Takva sam kakva sam,ili me prihvati ili nemoj. Zasto komplikovano,kada moze jednostavno? Razz

aureliano
♣ El Capitán ♠
♣ El Capitán ♠

Datum registracije: 15 Mar 2005
Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

california.gif
PorukaPostavljena: Sub Maj 14, 2011 7:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

"Prihvati me takvog kakav/kakva sam, ili idi" - tipicno za ovaj moderni danjasnji individualizam. Ono "ja se ne mijenjam" i puca mi djon ako se to tebi ne svidja i jest razlog tome sto nikad nije bilo ovoliko usamljenih ljudi, razbucanih brakova i parova, samohranih roditelja i napustene djece.

Nekad su ljudi davali mnogo vise za svoje bliznje, i to davanje je cesto znacilo i mijenjanje necega.

Iskreno, volio bih da je moja supruga prema meni bar 10% od sveg onog sto je moja baka bila prema mojem djedu, i obratno, da sam ja prema svojoj zeni barem 10% kakav je moj djed bio prema mojoj baki.

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Maj 15, 2011 12:24 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Na ovoj vijesti ću se složiti potpuno sa Generacijom. Ne znam, možda sam žena tog nekog starog kova, ali ... čovjek je sve rekao u jednoj rečenici.

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>

Datum registracije: 05 Apr 2011
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Ned Maj 15, 2011 3:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ma to sve kazu... Rolling Eyes a kad ih sutnes - onda cvile i mole...
I promijenile bi citav svijet a kamoli sebe... Mr. Green
To nije problem kad se desava covjeku dok je mlad...
Ali..treba da pazi da mu to ne udje u krv...jer ce ostati bez icega...ostace sam...Neutral

Da bi veza opstala...partneri moraju da saradjuju...i da popustaju jedno drugom...
tvrdoglavost i japajanje...( to ti je ono...- samo ja i tacka.)
Nigdje ne prolaze pa ni u velikim ljubavima...

Ja sam x puta izgubio neke drage osobe zbog tvrdoglavosti...i sto nisam htio da popustim ni milimetar...ma ni slovo a kamoli rec....ali tad sam bio mlad...neiskusan i naivan...
I mislio sam da je svet stvoren zbog mene...da se sve vrti oko mene...
I nisam znao da uskladim zelje svojih cura sa svojim...nisam znao da ih navedem da zavole moje navike...potrebe i nacin zivota Mr. Green

Znas...Covjek lako mijenja misljenje i stavove...o bilo cemu...i to mu uglavnom nista ne znaci... Mr. Green sem onog unutarnjeg zadovoljstva- trijumfa...
Ali...ko je nekada izgubio ili ostao bez osobe koju je voljeo...
Zna veom dobro kako je tesko bez te osobe...
Mnogo je lakse promijeniti stav, pogled na zivot i navike ili bilo sta....
Nego ...nego zamijeniti osobu koju volis...tj ostati bez nje...
Naravno da covjek ne treba sad pretjerivati i popustati u svemu i sve svoje promijeniti...
ali ..treba se prilagodjavati...naravno i samo u slucaju da to i partner hoce da uradi... Wink

love is all you need
......

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Ako me voliš, promenićeš se Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon