:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Nedovoljno sna može loše da utiče na metabolizam i postepeno dovede do gojenja, pokazala je nedavno objavljena studija američkih naučnika.
Prema toj studiji, koja je u objavljena u Američkom kliničkom časopisu nutricionizma, nespavanje vodi ka dobijanju telesne težine - dolazi do veće potrebe za hranom i sporijeg sagorevanja kalorija.
"Rezultati studije su pokazali da samo jedna noć nespavanja može da smanji potrošnju energije kod čoveka, a da, s druge strane, san utiče na njeno pravilno trošenje u organizmu", rekao je vođa istraživanja Kristijan Benedikt sa švedskog Univerziteta Upsala.
Studenti, njih 14, bili su podvrgnuti različitim uslovima - isprekidan san, nespavači i oni sa normalnim snom. Tokom nekoliko dana ispitivanja, redovno su im praćeni ishrana, šećer, hormoni i drugi metabolički indikatori.
Naučnici su otkrili da samo jedna neprespavana noć, za razliku od dobrog sna, može da uspori metabolizam i varenje hrane uspori za između pet i 20 odsto.
Mladići su, takođe, imali visok šećer, grelin, hormon za stimulisanje gladi, i kotizol, hormon koji učestvuje u odgovoru organizma na stres.
Ranije sprovedena istraživanja su pokazala da su judi koji spavaju pet ili manje časova skloniji gojenju i bolestima poput dijabetesa tipa 2 - najprostranjenijeg oblika šećerne bolesti.
Ta istraživanja, međutim, nisu pokazala da gubitak sna utiče na povećanje telesne mase.
Naučnici tvrde da faktori, poput načina života i dijete, takođe, mogu da vode povećanju telesne težine, pa čak, i gojaznosti, a preporučuje se da odrasli svake noći spavaju izmađu sedam i deset sati.
(Tanjug)
|
|
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
|
Sa ovim se ne mogu složiti ni pod tačkom razno. Pa mene bi do sad, da je tako kako kažu, oduvao prvi vjetrić kao kostura. Ako neko ne spava već godinama poput mene, a nije debeo, kako da im uopšte i povjeruje. Dosadni su više, imaju li oni ikakva pametnija posla od glupih studija i trošenja novca na iste?!
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|