www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Da li uvesti seksualno obrazovanje?
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  

Da li u škole treba uvesti seksualno obrazovanje?
Da
100%
 100%  [ 9 ]
Ne
0%
 0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 9

Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Jun 07, 2011 3:25 pm    Naslov poruke: Da li uvesti seksualno obrazovanje? Na vrh strane Na dno strane

U Srbiji svake godine tri hiljade devojaka mlađih od 18 godina abortira... I pored mračne statistike, u školama nema seksualnog obrazovanja.

Iako statistika i stručnjaci upozoravaju da u svakom razredu završne godine srednje škole sedi bar jedna tinejdžerka koja je prekinula neželjenu trudnoću, u Ministarstvu prosvete smatraju da je uvođenje seksualnog vaspitanja u nastavne planove - nepotrebno, piše "Press".

Anketa koja je sprovedena u Savetovalištu za mlade među novosadskim učenicima pokazala je da čak 75 odsto srednjoškolaca smatra da treba uvesti predmet "Seksualno obrazovanje".

"To pokazuje da oni žele da o reproduktivnom zdravlju uče u školi, a ne od vršnjaka, na Internetu", kaže za "Press" načelnica pedijatrije novosadskog doma zdravlja dr Milka Budakov.

Međutim, u odgovoru koji je "Pressu" dostavljen iz Ministarstva prosvete, navodi se da u nastavnom planu postoji dovoljno sadržaja o reproduktivnom zdravlju koji su uključeni u program biologije i da se ne planira uvođenje seksualnog obrazovanja.

Vesna Brajer, profesorka u Trgovačkoj školi u Beogradu, kaže za "Press" da se svake godine najmanje tri učenice kojima ona predaje suoče sa neželjenom trudnoćom.

"To pokazuje da je stav ministarstva o seksualnom obrazovanju pogrešan. Možda oni ne znaju, ali u našim školama se o seksu ne govori. Poneki profesor, entuzijasta, porazgovara s đacima na tu temu, ali to je prava retkost", ističe Vesna Brajer.

Da bi seksualno obrazovanje trebalo uvrstiti u programe slaže se i Dragana Soćanin, predsednica Udruženja "Roditelj".

"Deca se ustručavaju da razgovaraju s roditeljima, pa im ostaju vršnjaci i Internet. Skloni su da eksperimentišu, što može imati pogubne posledice", kaže Soćaninova.

Seksolog dr Savo Bojović podržava inicijativu đaka koji zahtevaju da se seksualno obrazovanje vrati u školske klupe.

"To bi sigurno smanjilo broj neželjenih trudnoća, ali imali bismo i manje polno prenosivih bolesti", kaže dr Bojović za "Press".

On naglašava da je seksualno obrazovanje odavno sastavni deo školskih programa u većini evropskih zemalja. U Švedskoj je obavezno još od 1955, a u sklopu tog predmeta deca uče o polnim bolestima, pravilnoj upotrebi kondoma i homoseksualnosti.

(MONDO)

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Jun 08, 2011 8:01 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Naravno da treba uvesti seksualno obrazovanje u školama, roditeljima je gotovo redovno neprijatno povesti pitanje o tako važnim životnim stvarima. Današnji klinci rano sazrijevaju, sve im je dostupno i na svakom koraku, tjelesno jako brzo sazrijevaju, a mentalno su i dalje samo klinci, kao što smo svi mi nekad bili.

D@cha
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 90

Datum registracije: 02 Apr 2007
Mesto: 13 krug pakla

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 11, 2011 9:31 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ma one su vec obrazovane,mi utim godinam o tomo smo samo krisom pricali,alk kakva drzava takva i omladina

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>

Datum registracije: 05 Apr 2011
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 12, 2011 1:41 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ne...djeci...u skolama...
ali roditeljima da... Wink da znaju da objasne svojoj djeci neke stvari...
Da se normalni ljudi ne seksaju s kim stignu ..i samo radi seksa... Wink
Vecina roditelja...je skrta pred djecom na tu temu... Wink
a nastavnici ce biti samo predmet ismijavnja...
jer nekome ko ima 15 godina je nepojmljivo da neko ko ima 40 godina
moze da prica nesto sto oni smatraju budalestinom...
Roditelje ipak malo vise uvazavaju...

ako osoba u tim nekim godinama ima nekog koga se ne stidi i koga postuje..
i ko ce mu objasniti te neke stvari...nema zbog cega da se bilo ko brine...
i u moje vreme je bilo svasta...i onih naprednjih od ostalih u svojoj generaciji...
koji su mislili da su odrasli ako pocnu da puse, piju, filozofiraju i seksaju se...
znam, ja sam jedan od njih...i tad je to i imalo nekakvog znacaja... Mr. Green
a sad...pa sad djeca od 13 godina znaju vise o seksu nego vecina onih koji bi njima kao tu nesto predavali...i drobili o moralu ..a na pauzi se drpalju sa kolegama u nekom mracnom cosetu... Mr. Green
sve to djeca znaju i vide...
znaju da danas vala svako pokusava da vaspitava djecu.... Wink

love is all you need
......

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Da li uvesti seksualno obrazovanje? Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon