:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
U "posao" je ušao slučajno ali je nekoliko godina živeo od stavljanja svoje fotografije i znanja u stotine tuđih indeksa, priča Igor I. (30) iz Novog Sada.
Uglavnom je sve išlo preko posrednika. Oni nađu studenta za kojeg bi ja trebalo da polažem, stavimo moju sliku u njegov indeks i ja spreman sedam ispred profesora.
Uglavnom sam polagao ispite iz stranih jezika koje dobro znam. Kada završimo, vratimo slike, ja uzmem novac i nikada se ne vidim sa studentom.
Ovako počinje za Press svoju ispovest Igor I. (30), student filozofije iz Novog Sada, koji je do sada, kako kaže, "završio" nekoliko fakulteta polažući ispite za druge, što je naplaćivao od 100 do 150 evra po ispitu.
"Dešavalo se da u prevarama učestvuju i profesori, ali retko. Po običaju iza svega stoji posrednik koji je u 'dilu' kako sa pojedinim predavačima, tako i sa polagačima koji rade za njega zarađujući sopstveni procenat. Ja sam u 'posao' ušao sasvim slučajno, da bih potom nekoliko godina praktično živeo od toga. Polagao sam ispite za druge studente, koji su kao 'uzorni akademski građani' dobijali svoje diplome, a ja svoj zarađeni novac", prepričava Igor kako je razvio biznis.
Kako kaže, kroz njegove ruke prošlo je na stotine indeksa i imena osoba koje nikada nije ni upoznao.
"Čovek koji posreduje uzima najviše novca, a novac nekada dobija i profesor. Ja sam najčešće polagao ispite iz jezika. Posao je išao sjajno, moglo je dobro da se zaradi. Smatrao sam da ne radim ništa toliko pogrešno, jednostavno sam unovčio svoje znanje", jasan je Igor.
Sada u šali kaže da mu ni ekonomska kriza ne bi mogla ništa, ali ga je pre nje sasekla bolonjska reforma.
"Kada je krenula reforma mnogi su, kao i ja, morali da izađu iz priče jer student sada praktično stalno mora da ide na vežbe i predavanja, tako da ga asistenti i profesori dobro upoznaju, pa teže prolazi kada se na njegov indeks nalepi tvoja slika kao lažnog polagača", objašnjava Igor za Press.
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |
Marjan84 Dobro upućeni član

|
Godine: 40
Datum registracije: 03 Feb 2008 Poruke: 511 Mesto: Izmedju pakla i raja "KingCity"

|
|
Uzeo fazon Leonarda iz filma Uhvati me ako mozes! Pametan covek, zaradjivao je posteno!
|
_________________ "The brightest lights in the darkest nighT"
.:.MARJAN.:. |
|
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Citat: | koji su kao 'uzorni akademski građani' dobijali svoje diplome |
I onda takvi brljaju i unište i ovo malo što je ostalo da se može ispraviti! 'Ajde, molim vas lijepo! Mene on zaista ne nervira koliko oni koji su plaćali za to da dobiju "akademsku diplomu"! A neki jadni student živi k'o stoka školujući se i zbog takvih koji imaju da plate danas-sutra ostanu na ulici ili birou, jer je dotični "akademik" koji blage veze nema ni o čemu, zasjeo tamu di mu ni u kom slučaju nije mjesto! Žalosno i jadno je na šta smo mi spali ljudi moji!
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|