:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

 |
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
U letnjem periodu, posebno kada su izuzetno visoke temperature, neophodno je biti oprezan prilikom kupovine, načina čuvanja i obrade namirnica, kaže načelnik Jedinice za unapređenje ishrane i kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u Gradskom zavodu za javno zdravlje dr Vesna Pantić Palibrk.
Ona je kazala da se korišćenjem zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica obezbeđuje ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti, već i štiti zdravlje.
"Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti. Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije i poremećaja opšteg zdravstvenog stanja", kazala je dr Palibrk, navodi se u saopštenju Gradskog zavoda.
Ona je podsetila da se iz jedne bakterije može za sedam sati razviti više od dva miliona bakterija pa prilikom kupovine treba voditi računa o izgledu, roku upotrebe, adekvatnom čuvanju namirnica.
Lakokvarljive proizvode trebalo bi kupovati samo u radnjama gde se oni čuvaju u rashladnim uređajima, a važno je proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe.
Mlečne proizvode, kao i živinsko meso trebalo bi kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje, a nikako na tezgama.
Važno je i obratiti pažnju i na izgled, boju mesa, miris i slično. Tokom letnjih, visokih temperature trebalo bi detaljnije prati voće i salatu, kao i obratiti pažnju na čistoću posuđa, pribora, radnih površina, ali i da se hrana, posebno meso i jaja dobro termički obrade prilikom kuvanja.
Kada je u pitanju čuvanje hrane u frižideru, kuvana hrana se u njemu može čuvati najduže pet dana, a ako neko želi duže da je čuva, neophodno je da se ona zamrzne odmah nakon rashlađivanja.
Otvoreni sok i mleko moraju se čuvati u frižideru, a sirova hrana u rashladnom uređaju uvek bi trebalo da se drži ispod kuvane.
Stručnjaci savetuju da treba voditi računa o higijeni, odnosno češćem pranju ruku, kao i da se ne pripremaju kremovi, sladoledi, majonez od nekuvanih jaja.
U letnjem periodu preporučuje se korišćenje što više voća i povrća i ribe, a najvažnije je unositi dosta tečnosti (čorbe, supe, voćne sokove, čajeve).
(Tanjug)
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|