:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Ispred crkava, na prometnim raskrsnica, šetalištima, čak i grobljima, na dnevnom nivou u Srbiji prosi oko 10.000 ljudi. Većina njih, dođe u Beograd jer kako kažu ovde mogu mnogo bolje da zarade nego u drugim gradovima, a zarade se kreću i do 3000 dinara dnevno.
Među ovim ljudima ima i onih koju su svoj muzički talenat iskoristili i na prometnim mestima svojim notama godinama u nazad „ulaze“ u novčanike prolaznika i njihova dnevnica iznosi više od hiljadu dinara.
B. I. (60) svira harmoniku, kako kaže zna da odsvira samo tri pesme, al to ga ne sprečava da lepo zaradi.
"Živim sam, nikada u životu nigde nisam radio i nemam porodicu. Sviram na ovom ćošku već pet godina i lepo mi je. Ljudi me već prepoznaju po jednoj španskoj pesmi, a pored te znam još jednu domaću, neku staru i jednu evergin i to do pola. Nije mi teško da sedim i sviram, čak i kad je hladno. Moj radni dan obično počinje oko devet ujutru. Najviše volim sredu i petak, jer onda najviše zaradim. U proseku ne idem kući ispod 1.000 dinara, ali to zavisi i od toga koji je dan", ispričao je B. za "Danas."
Među onima koji svoj dinar pokušavaju da zarade na ulici, na žalost, mnogo je i dece. J. K. ima 11 godina, došla je iz Gnjilana i kako kaže živi kod prijateljice svoje pokojne majke.
"Ne idem da prosim svaki dan i ne smem to da radim bilo gde, imam ja svoj rejon. Najbolje prolazim subotom. Dešavalo mi se da me napadnu druga deca i da mi otmu novac, ali donesem kući oko 800 dinara, nekada i više. Volela bih da budem stjuardesa, ali pošto je žena kod koje živim stara i ima malu penziju, ovo je jedini način da nešto doprinesem", rekla je J. K.
Prosjačenje se prema našem zakonu, tretira kao prekršaj, a prosjak koji napadnim ponašanjem maltretira građane može biti kažnjen sa 20.000 dinara ili 30 dana zatvora. Međutim, kako kaže psiholog Olivera Popivoda, ovaj "zanat“ ima i svoju psihološku notu.
"Postoje osobe koje nisu primorane da prose, a opet to rade. To su ljudi koji jednostavno ne žele da rade i kojima je lakše da sede na prometnim mestima i da "kamče" novac od prolaznika. Imala sam prilike da razgovaram sa takvim ljudima. Oni su lenji i ne zainteresovani i ujedno smatraju sebe daleko inteligentnijem od većine drugih, jer drugi za platu rade i po deset sati, a oni samo sede, a donesu kući i više od hiljadu dinara.
"Pre par godina je u Beogradu bio neki mladić koji je sam sebi unakazio nogu i zarađivao je na dnevnom nivou oko 3.000 dinara. Kada sam se raspitivala o njemu, saznala sam da potiče iz veoma bogate porodice i da mu roditelji žive u Kanadi, ali da on ne želi da živi sa njim, a pogotovo ne prihvata novac od njih i da želi da radi ono što je radio i do sad, da prosi", kazala je za list Popivoda.
Većina ovih ljudi imaju tužne priče. Neki su preživeli rat i morali da napuste svoj dom, neki su rođeni na ulici, neki su čak i primorani da prose. Većinom su Romi, ali među "uličnim zanatlijama" ima i dece i odraslih koji su drugih nacionalnosti.
Na Novom Beogradu dva dečaka. redovno "ordiniraju" blizu predstavništva jedne poznate firme. Jedan od njih ima božanstvene nebesko plave oči, piše "Danas."
"Uvek pustim njega da traži pare. Ima više uspeha kod ljudi, zato što je lep", kaže kroz osmeh stariji dečak. I dodaje da su u obavezi da donesu kući oko 800 dinara, može i više, samo da ne bude manje.
"Imam 12 godina, a on pet. Ranije sam pevao po autobusima, sada vodim njega i mogu lepo da zaradim. Nemam roditelje, poginuli su u ratu, imam još i mlađu sestru i ona će još malo sa nama. Za sada sam zadovoljan jer čim se on nasmeje ljudi mu čak i sami prilaze i daju pare, izjavio je za "Danas" dečak.
(MONDO)
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|