www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Šta mislite o organskoj hrani?
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  

Šta vi mislite o organskoj hrani?
1. Nema razlike, velika prevara
50%
 50%  [ 1 ]
2. Najbolji izbor
50%
 50%  [ 1 ]
Ukupno glasova : 2

Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Avg 01, 2011 3:38 pm    Naslov poruke: Šta mislite o organskoj hrani? Na vrh strane Na dno strane

Organska hrana proizvodi se u Srbiji oko deset puta manje nego u Evropi, ali po oprečnim mišljenjima o njoj ništa se ne razlikujemo od ostatka sveta.

Pojedini stručnjaci otvoreno priznaju da im se "diže kosa na glavi" na spomen organske hrane, uz objašnjenje da je sva hrana u Srbiji uzgajana organski, a da je ova zapravo biološki visiko vredna hrana, za čiju proizvodnju je smanjena upotreba veštačkih đubriva.

Drugi pak ističu da je u uobičajenoj poljoprivrednoj proizvodnji previše jtoksina u vidu pesticida i raznih metala, koji utiču povoljno na trajnost namirnice, ali svakako nepovoljno na sveukupno zdravlje, a neki od njih povećavaju rizik od raznih bolesti - nervnih oboljenja, kancera...

"Zbog koncentracije suve materije kilogram jednog organskog proizvoda težinski vredi koliko kilogram i 300 grama običnog povrća ili voća. Na primer, organsko voće i povrće sadrži oko 73 odsto više gvožđa, nego konvencionalno, zatim 63 odsto više kalijuma i 125 odsto više kalcijuma. Ne sadrži ostatke pesticida, herbicida, teških metala koji se itekako mogu naći u konvencionalno uzgajane hrane", objasnio je predsednik fonda Organska Srbija Branko Čičić.

Iako je prema nekim istraživanjima, koja istina nisu uključila uticaj pesticida, hranljivost vrlo mala u odnosu na konvencionalne namirnice, u Srbiji organsku hranu uglavnom konzumiraju pobornici zdravog života, bolesni ljudi, trudnice i deca.

Malo je onih mogu da izdvoje veću sumu novca, imajući u vidu da je organska hrana znatno skuplja. Tako je kilogram karfiola ili brokolija 400, kajsija, mladog krompira ili paradajiza 250, a pakovanje špargle 200 dinara.

(MONDO)

aureliano
♣ El Capitán ♠
♣ El Capitán ♠

Datum registracije: 15 Mar 2005
Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

california.gif
PorukaPostavljena: Pon Avg 01, 2011 4:42 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Glasovao sam za "Najbolji izbor" ali to vrijedi samo za onu hranu za koju ja osobno znam da je 100% organskog porijekla (npr. basilica, dil i mladi luk koje sam sadim). Ono u ducanu - to sumnjam da je sve bas organsko, mislim, nesto od toga vjerovatno i jest, ali bas da je sve - ne vjerujem!

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Šta mislite o organskoj hrani? Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon