:: |
| Autor |
Poruka |
škorpijica ~ noćna mora mnogih ~

|
Datum registracije: 07 Sep 2004 Poruke: 59506 Mesto: ....tamo gde Dunav ljubi nebo...

|
|
U glavnom gradu se oseća sve veći uticaj turske kulture. Povećano interesovanje za učenje turskog. Popularne nargile, trbušni ples i baklave.
Ukolio čujete da vam komšija umesto "izvoli", dok vam donosi tursku kafu, kaže "bujrun", (a ne bujrum, kako je kod nas prihvaćeno) nemojte se iznenaditi. Dojučerašnje latinoameričke serije, koje su "harale" malim ekranima, Beograđani su zamenili - turskim.
Dovoljno je da prošetate krugom "dvojke" i primetićete sve više lokala, koji su uređeni u orijentalnom stilu, mnogobrojne nargila barove, škole trbušnog plesa i jezika, koji ističu u prvi plan učenje turskog.
Iako se dosta reči nauči kroz serije, mnogi su osetili potrebu da se usavrše kroz razne kurseve. Na sajtu škole "Mogi" u prvom planu je ponuda za turski jezik iz koje saznajemo da vlada veliko interesovanje koje ne jenjava. Slična je situacija i u turističkim agencijama u kojima je od proleća primećeno veće intersovanje za posetu Istanbulu. Oni očekuju još veću potražnju za ovom destinacijom na jesen, a u knjižari "Plato" kažu da su se Beograđani uveliko spremili za "osvajanje" Turske i da su se naoružali džepnim rečnicima i vodičima.
Jedan kafić u centru Beograda "Šeherezada", koji u je svojom specifičnim orijentalnim ambijentom privlačio mušterije, sada je samo jedan od mnogih. U početku su ovaj lokal posećivali stranci, najviše Turci i Arapi, koji su uživali, ušuškani u jastučiće uz čaj i opojni miris dima.
Danas je situacija drugačija. Prema rečima Ivane Đurić, radnice, dosta Beograđana dolazi ovde, jer ih ime lokala podseća na glavnu junakinju serije, koja je "zaludela" sugrađane, a trend "Hiljadu i jedne noći" se nastavlja, pišu "Novosti."
"Mlađa populacija pretežno dolazi ovde i u prolazu mogu da čujem kako prepričavaju dešavanja iz serije", kaže Đurićeva za list.Najčešće žele da probaju nargile, za koju treba da izdvoje 400 dinara.
U komšiluku, pre nešto više od dva meseca, Turčin Halil Halici otvorio je poslastičarnicu "Sultan of Istanbul" u kojoj se prodaju specijaliteti pravljeni po originalnom turskom receptu, kao što su baklave, urmašice, kadaif, tulumbe i burek, za koje je potrebno izdvojiti od 700 do 1.800 dinara po kilogramu. U ovom lokalu smo zatekli Vesnu Kocijančić, koja je isprobavala razne vrste kolača. Otkrila nam je da joj je ovo mesto omiljeno, jer je ukus baklava podseća na omiljenu seriju.
Svoj uspeh Aleksandra Gruden, vlasnica škole trbušnog plesa "Nedja", "duguje" upravo velikoj gledanosti ovih serija. Ona nam otkriva da se Beograđanke masovno upisuju, jer pored zabave, one nastupaju i po raznim klubovima, što im donosi dodatnu zaradu.
(MONDO)
|
"Znas, crne rupe nastaju kada se um ubrza do beskonacnosti, ali u negativnom smislu, tako da u njima nema nicega. Nema prostora. Vremena. Nema drugih ljudi. Nema cak ni tebe. U crnim rupama mozes lepo da se zezas. Lebdis iznad zemlje. Slusas rock'n'roll. Dozivas kisu ili maznes neku lepu ribu. Samo je bezveze kad se probudis." |
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Bože, ima li te igdje?
Ovo je zaista poražavajuće. Poslije latinskoameričkih serija, pa hrvatskih, samo nam fale još i turske da ne znamo ni gdje smo, ni ko smo, ni kojim jezikom govorimo, a ni kako nam se djeca zovu. Govorim uopšteno, bez obzira na kom govornom području živimo i koje smo nacionalnosti.
Nemam ništa lično protiv svih tih naroda, ali zar mi nemamo šta pametnije gledati na toj istoj televiziji i zar baš moramo potpasti pod uticaj neke druge kulture?
Ne znam. Ni malo mi se ne sviđa to što sam pročitala, samo se nadam da će i to proći i da neće potrajati.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

|
|
|
Ma nece to potrajati. Zamijenit ce ih Argentinske ili Uzbegistanske sapunice. Imbecilni showovi za jednako takve gledaoce...
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
 |
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
| aureliano je napisao/la sledeće: | | Ma nece to potrajati. Zamijenit ce ih Argentinske ili Uzbegistanske sapunice. Imbecilni showovi za jednako takve gledaoce... |
A što si me utješio...
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|