:: |
Autor |
Poruka |
Mysty ~abhor~

 |
Godine: 36
Datum registracije: 29 Maj 2007 Poruke: 29514

|
|
Učesnici jednog kanadskog istraživanja, čija je ishrana bila bogata sastojcima za koje je utvrđeno da smanjuju tzv. "loš" (LDL) holesterol, kao sto su orašasti plodovi, soja, avokado, maslinovo ulje, ovas i drugo, su u znatno većoj meri snizili holesterol nego druga grupa, čija je ishrana bazirala na nižem unosu masti.
Istraživanje je obavljeno na četiri lokacije u Kanadi - u gradu Kvebeku, Torontu, Vinipegu i Vankuveru, a u njemu je učestvovala 351 osoba s povišenim holesterolom, izveštava AFP.
Istraživanjem nije bio ograničen unos kalorija. Grupi koja je u većoj meri konzumirala hranu koja snižava LDL holesterol, je savetovano da koristi maslinovo ulje umesto butera, kao i margarin obogaćen biljnim sterolima (koji delimično blokira apsorpsciju holesterola), zatim avokado, ovseno brašno, soju, tofu, mahunarke, sočivo, lešnike, bademe, orahe, pistaće i pekan orahe.
Druga grupa je bila na ishrani sa smanjenim masnoćama i visokim unosom biljnih vlakana i integralnih žitarica.
Posle šest meseci su pripadnici i jedne i druge grupe pomalo oslabili - između 1,2 i 1,7 kg, ali su pripadnici prve u proseku snizili nivo LDL holesterola za 13 odsto, a pripadnici druge grupe za svega tri odsto.
Stručnjaci ocenjuju da je izvesna mana ovog istraživanja što su njime uglavnom obuhvaćeni belci umerene telesne težine, s malim rizikom od srčanih bolesti. Tako ostaje otvoreno pitanje da li bi rezultati bili slični i da su ispitanici bili gojazniji i pod većim rizikom od srčanih oboljenja.
(24sata)
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|