:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Učenici se žale da su ograničeni u slobodi odevanja, dok profesorke dolaze u školu u kratkim suknjama i majicama sa dubokim izrezom.
Mnoge škole u Srbiji imaju pravila oblačenja koja važe i za učenike i za nastavnike. Kratke majice, bretele, dekoltei, minići, papuče i bermude, zabranjeno su voće, kako za učenike, tako i za nastavnike u svim školama u Srbiji. Ipak, temperatura koja se vrti oko 30 stepeni Celzijusovih dovodi do toga da i jedni i drugi povremeno zaborave da li su pošli u školu ili u letnju šetnju. Iako je većina škola oblačenje učenika i nastavnika propisala pravilnicima o ponašanju, u nekim školama vode borbu sa devojčicama, ali i sa nastavnicama koje dolaze neprimereno obučene, piše "Politika".
Slavica Marković, direktor Prve kragujevačke gimnazije, kaže da nije lako izaći na kraj sa učenicima u junu i septembru. Dužnost razrednog starešine je da opominje one koji dolaze neprikladno odeveni, a direktorka vodi računa o zaposlenima.
"Što se tiče profesora, većina vodi računa o primerenom oblačenju i ponašanju. Pojedince, koji se ponekad zaborave, podsetim na to da je njihova uloga da svojim izgledom i ponašanjem daju primer deci", kaže Markovićeva za "Politiku". U ovoj školi, devojčice mogu da se šminkaju, ali moraju da izgledaju prirodno.
Učenici se često žale kako su ograničeni sa bezbroj pravila, a profesorkama i nastavnicama ponekad je dozvoljeno da dođu u školu u kratkim suknjama. Majice sa dubokim izrezom odavno su prihvaćene među ženskom populacijom, pa mnoge nastavnice smatraju da nema ništa loše u tome da svoje omiljene bluze nose i na nastavu.
Učenica jedne beogradske gimnazije žalila se jer sve svoje letnje haljine mora da ostavi u ormaru, dok njena profesorka geografije na nastavu dolazi u kratkoj suknji i bluzi na bretele.
Dragi Lukić, direktor OŠ "Svetozar Marković" u Beogradu, ističe da pravila ponašanja krše samo pojedini đaci, ali i nastavnici.
"Nastavnik mora vaspitno da deluje na učenike. Na čelu sam mladog kolektiva od 50 prosvetnih radnika i veoma mi je bitno da svi oni budu pristojno obučeni i veseli, a ne namrgođeni i zapušteni. Desilo se nekoliko puta da pojedine mlade koleginice preteraju, pa obuku majice sa dubljim izrezom ili providne suknje i pantalone. Uvek im skrenem pažnju da takvo ponašanje ne mogu da tolerišem. Nije u redu da nastavnica ide na čas, a da joj se ispod odeće odslikava donji veš", Kaže Lukić za "Politiku".
Isto tako, prema mišljenju direktora Lukića, mora da se skrene pažnja nastavnicima koji u školu dolaze neuredni.
"Viđao sam u školama kako starije kolege, koje predaju uglavnom umetničke predmete, nose dužu kosu, bradu i dolaze u prljavim pantalonama. Mislim da tako ne bi trebalo da izgleda nastavnik, ma koliko imao godina", rekao je Dragi Lukić i dodao da je teže promeniti navike starijih kolega koji godinama imaju neki svoj, poseban način života.
Pirsing i tetovaža postali su gotovo obavezan modni detalj mladih, ali direktori s kojima smo razgovarali ističu da kandidati koji dolaze na razgovor za posao nikada ne bi ušli u uži izbor ukoliko imaju islikano telo ili izbušen nos.
U pojedinim školama zabranjena je uska, providna odeća, čak i nošenje popularnih helanki. Skupocen i napadan nakit ne bi trebalo da nose učenice, ali ni nastavnice. Učenici koji imaju dugu kosu moraju da je vežu, kako devojčice, tako i dečaci. U mnogim pravilnicima je propisano da srednjoškolci moraju da dolaze u školu uredno obrijani. Ima i škola u kojima vladaju nepisana pravila ponašanja i oblačenja kako đaka tako i nastavnika.
U Srednjoj školi u Novom Bečeju kažu da pravila oblačenja nisu striktno propisana i da decu koja dolaze pomalo razgolićena profesori opominju.
"Kada su u školi predavali stariji profesori oni su neprimereno obučene đake vraćali kući, ali danas više toga nema. Jedino što apsolutno ne tolerišemo jeste nošenje majica sa političkim porukama ili fotografijama ličnosti iz politike", objašnjavaju u ovoj školi za "Politiku".
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 45
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
Jednog dana sam na praksu došao u bermudama, pa me je majstor (tj. profesor, stariji čovek) grdio: "Što si došao u školu u gaćama?"
|
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 90
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
mogu i krevete da im postave ,pa da to sto klinke zarade ode na renoviranje skole,ova demokracija nam dolazi glave vise nego bilo sta drugo,klinke od 12-13 godina se oblace kao sponzoruse ili prijateljice noci,klinci stalno pijani ma otisli smo mi u ....
|
|
|
|
|
 |
njanja1011 *look by njanja*

|
Godine: 37
Datum registracije: 14 Sep 2010 Poruke: 18239 Mesto: Između planina i mora...

|
|
ne znam kako je to glupo zastarelo razmišljanje,nek se oblači kako ko hoće,ovo je barem slobodna zemlja.
Svako ima pravo na svoj život i nikog ne treba da interesuje kako se ko nosi.
Po meni je to privatna stvar.
Ako se baš teži ka tome,onda moraju biti ravnopravni,curama brane da dolaze u majicama na bretele,ali zato prof mogu da dolaze u mini suknjicama,nanulama,bosim nogama ili pak poderanim farmerkama.
Ravnopravnost za sve!Nek se konačno pokaže demokratija u ovom društvu...!
|
_________________ "Kad bih znala da su ovo poslednje minute što te vidim,rekla bih ti:VOLIM TE,i ne bih glupo pretpostavljala da to već znaš..." |
|
|
|
 |
nacaaleksic Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 28 Apr 2011 Poruke: 91

|
|
Eh, kada bi samo oblačenje predstavljalo problem! Kada pogledamo ponašanje učenika na časovima, nepoštovanja, netolerancije, dominacije, inaćenje, oblačenje je najmanji problem! Naravno da treba krenuti od menjanja "eksterijera" ličnosti, ali više se treba pozabaviti "enterijerom" koji je teško promenljiv!
|
_________________ ...100% znam da ti si taj... |
|
|
|
 |
jellenadabogdakrepala *Bitanga bez Princeze*

|
Datum registracije: 05 Apr 2011 Poruke: 26431 Mesto: pandorina kutija

|
|
sta znam... ja sam isao u skolu i u ono vreme...kad djevojcice /djevojke/djecaci/momci..
nisu dolazili razgoliceni u skolu..pa nam nista nije falilo...
ali su valjda tada i roditelji bili malo drugaciji...pa nisu djecu slali u skolu polugolu...
roditelj se malko i stidio da mu dijete hoda polugolo....
ali to je zastarilo...mi smo tad bili pecinci... i nismo imali pojma...i bilo je 70 % manje abortusa...
kod maloljetnih lica...a sad smo savremeni...i svako ima pravo da radi sta hoce..bez obzira sto ne zna koliko ima rupa na sebi i zasto koja rupa sluzi...ali mozemo hodati goli...i po bolnicama, po teatrima, skolama..itd...
jer to je normalano - tako je svugdje u svijetu...
aha...jeste...za onog ko nije vidio nista sem svog grada / sela...
nije to nigdje tako u svijetu sem u ovakvim crnim rupacama...
kao sto je bivsha juga... gdje su se sve ljudske vrijednosti izopacile...
u ono vrijeme se covjek stidio da mu maloljetna kcerka ostane napolju posle deset sati uvece...
a kamoli da u skolu ode gola...to je bio skandal...i djeca su se stidjala takvih..izbjegavali ih...
znala su i djeca sta je sramota...a sad..boze ti sacuvaj...
pa sta mozes ocekivati od nekog ko hoda polu gol...mislim kakvo ponasanje..da se ponasa kulturno i pristojno...
previse slobode imaju...zato se sve ovo i desava...
|
_________________ All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......
 |
|
|
|
 |

|

|
|
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: |
pa sta mozes ocekivati od nekog ko hoda polu gol...mislim kakvo ponasanje..da se ponasa kulturno i pristojno...
previse slobode imaju...zato se sve ovo i desava... |
Opet, ne može se prema odeći suditi o inteligenciji, vaspitanju nekog deteta. Naravno da je pravilo ponašanja u školi potrebno uvek poštovati, ali ono što je najbitnije jeste vaspitati dete da se uvek ponaša kao u školi, pristojno i odmereno. Ukoliko se u školi obuče slobodno, kako će tek u gradu?
|
|
|
|
 |
njanja1011 *look by njanja*

|
Godine: 37
Datum registracije: 14 Sep 2010 Poruke: 18239 Mesto: Između planina i mora...

|
|
slažem se sa nacaaleksic-odijelo ne čini čovjeka i to ne mora mišta da znači.
Ja sam u razredu imala osobu koja se oblačila kao pravi metalac-sa svim onim detaljima koje nose sa sobom,ko je tek vidi pomislio bi da je nenormalna,a ta osoba je bila jedan od najboljih đaka...
jednostavno,u pitanju je stil i ukus,i to ne treba nikog da interesuje,ako je osoba na svom mjestu.
Ono što ću ponoviti je da toj istoj djeci koju osuđuju nema ko da da primjer.
Prvo neka kritike upute profesorima-(istim onima koji ih kritikuju i prijete im)-oni nemaju osnovne kulture,niti stava,niti autoriteta.Što je najgroznije-Sve više je takvih iz dana u dan...Jadno...
|
_________________ "Kad bih znala da su ovo poslednje minute što te vidim,rekla bih ti:VOLIM TE,i ne bih glupo pretpostavljala da to već znaš..." |
|
|
|
 |
jellenadabogdakrepala *Bitanga bez Princeze*

|
Datum registracije: 05 Apr 2011 Poruke: 26431 Mesto: pandorina kutija

|
|
kako ne moze...koje ce dijete fino i kulturno vaspitano otici u osmom razredu osnovne skole u minjaku...
hoce dijete kojem roditelji dumaju u glavu da je normalno biti gej..i da je sasvim normalno
da njena drugarica ima dvije mame..a ne mamu i tatu...i da garderoba ne cini covjeka..
cini ..i te kako....ti se ponasas i oblacis i radis bilo koje stvari - onako kako razmisljas...
e to je problem ....sto niko ne zeli da mu dijete bude kao zaostalo...
vidis komsijina kci hoda u minjaku..pa miora i moja...
ovo je balkan...on je jedan od najzaosteliji dijelova svijeta...uvijek bio..i uvijek ce biti...
meni garderoba toliko toga kaze o covjeku..o njegovom zivotu o njegovoj inteligenciji i kreativnosti
ma o svemu.... ( n emislim na cijenu garderobbe..ima mnogo jeftinih stvari koje su lijepe...i lijepo stoje ljudima koji su dovoljno inteligentni da se znaju obuci.. )
|
_________________ All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......
 |
|
|
|
 |
klinka iz kraja *One_and_Only*

|
Datum registracije: 25 Dec 2008 Poruke: 3192

|
|
nacaaleksic je napisao/la sledeće: | jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: |
Opet, ne može se prema odeći suditi o inteligenciji, vaspitanju nekog deteta. Naravno da je pravilo ponašanja u školi potrebno uvek poštovati, ali ono što je najbitnije jeste vaspitati dete da se uvek ponaša kao u školi, pristojno i odmereno. Ukoliko se u školi obuče slobodno, kako će tek u gradu? |
Da, itekako moze... Radi se o kulturi i ponasanju...
Pristojna i kulturna osoba se nikada ne bi razgolitila na mjestima na kojima to nije primjereno. A posebno ako se radi o skoli, skola uci vaspitanju i znanju, ne mozes tamo da pokazujes "modu". Postoji vrijeme i posle skole, onda svakako mozes da se skines i radis sta hoces..
Treba da spoznas i razgranicis kad je vreme za sta, i za kakvo oblacenje.
Ne mozes se isto obuci za skolu, vecernji izlazak, setnju, pozoriste,koncert, bioskop, svecanost, poslovni sastanak..
Nije u redu...
Normalno je da ko god se oblaci drugacije zapada drugima u oko, kao sto su reperi, emo tipovi, ovi i oni, i naravno smatraju ga nenormalnim.. Ima to veze sa psihom, ali svakako nema veze s tim da su svi oni sasavi
to su jednostavno faze bunta, faza da budes drugaciji, primijecen..i slicno.. i uglavnom radi se o boji a ne o razgolicivanju...
odijelo cini covjeka...kao sto rece koko sanel "“Obuci se otrcano i svi će zapamtiti haljinu; obuci se besprijekorno i zapamtiće ženu.”
zaista je tako, sad ko oce da prizna, ko nece, to je druga stvar..
Msm da shvatate poentu,ali ipak da se ogradim, ne mislim da losi ljudi nose lose odecu, dobri dobru, to nema veze s tim.. po odeci se ne gleda i ne moze se vidjeti da li je osoba dobra ili losa, na sto se odnosi ona narodna "odelo ne cini coveka", u smislu da ako je neko kreten, taj kreten moze da nosi celu kolekciju Dior, ali ostace kreten...
Ali odeca moze mnogo da kaze o coveku... iako je to samo "krpa", zavisi koje je boje, zavisi kako je ukomponovana sa ostalim "krpama"... Dakle stil moze mnogo da kaze o osobi, a osoba sa stilom uvek ce znati kad je i gde dekolte primjeren, kad gole noge, sta je previse, sta je neukusno...itd...
Mislim da je glavni problem pretvaranje "Biti neko drugi" ... Izgleda da je kopiranje drugih u modi, ali to kopiranje je cesto neuspjesno...
|
_________________ To the world you may be just one person,
But to one person you may be the world. |
|
|
|
 |

|

|
|
Naravno da odelo ne čini čoveka, ali da otkriva mnogo stvari o njemu i te kako! Što se tiče profesora, ne bi trebalo ulaziti u dalju rasravu, jer trenutno stanje u školstvu vam sve govori. Zaključak: Uvek treba voditi računa o tome gde i kako se treba obući, a o ponašanju da i ne govorimo! Žalosno je što mnogi roditelji očekuju od učitelja/nastavnika da detetu bude pedagog, u neku ruku roditelj, dadilja i nastavnik!
|
|
|
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
nacaaleksic je napisao/la sledeće: | jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: |
Opet, ne može se prema odeći suditi o inteligenciji, vaspitanju nekog deteta. |
Moze.. kako o deci, tako i o roditeljima, koji bi u normalnim okolnostima to dete trebali da vaspitaju.
Ako pustish dete od 14 godina da u grad izadje u dopi*njaku i brusu, bilo kakve price o inteligenciji i vaspitanju padaju u vodu odmah na pocetku.. jer ta deca ne znaju ni za jedno, ni za drugo.
Moze ta odeca da bude skupa u 3 lepe, al' jedina etiketa koju ja vidim kako na tim osobama, tako i na toj odeci je "JEFTINO".
Slazem se sa krepalinom u vecini stvari, osim u jednoj.. ima osoba koje se tako oblace shirom sveta.. na svakom drugom coshku.. al' samo na coshku
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|