www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Šta će vas sve pitati popisivači od 1. do 15. oktobra
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
Mysty
~abhor~
<b>~abhor~</b>

Godine: 37

Datum registracije: 29 Maj 2007

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 28, 2011 4:12 pm    Naslov poruke: Šta će vas sve pitati popisivači od 1. do 15. oktobra Na vrh strane Na dno strane

Popis stanovništva koji će početi 1. i trajati do 15. oktobra biće osmi sproveden posle Drugog svetskog rata, a prema najavama predstavnika Republičkog zavoda za statistiku (RZS) biće sadržajniji od prethodnih jer će se prikupljati podaci koji nisu bili uobičajeni tokom prethodnih popisa.
U okviru popisa ove godine, prvi put će biti prikupljani podaci o tome da li građani imaju problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kod kuće, u školi ili na poslu usled nekog zdravstvenog problema, potom podaci o bračnom statusu, a predviđena su i pitanja koja se odnose na kompjutersku pismenost i slično.

Preliminarni rezultati nakon 30 dana
Preliminarni rezultati biti objavljeni 30 dana nakon završetka terenskog rada, kada će se saznati osnovni podaci o broju stanovnika, domaćinstava i stanova u Srbiji.
Predviđena su i pitanja o migracijama kako bi se znalo koliko građana živi u inostranstvu, koliko se njih vratilo u zemlju, šta su bili razlozi za to, koliko je njih došlo sa Kosova u proteklom periodu, a biće sakupljane informacije o izvoru sredstava za život.

Ovogodišnji popis poslužiće i za identifikovanje domaćinstava koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kako bi se prikupili osnovni podaci za veliki popis poljoprivrede koji je planiran 2012. godine.

Ako nema nikoga u stanu - tri puta obilaze
Oni će biti dužni da tri puta obiđu neki stan ukoliko u prvom navratu nisu uspeli nikoga da nađu. Ako je stan prazan, zapisaće to, a ako nije, onda će zamoliti prve komšije da im kažu nešto više o svojim susedima, da li su dugo odsutni, da li su na poslu, odmoru i slične detalje.
Popis će obuhvatiti terenski rad, a na terenu će biti više od 40.000 popisivača koji su već početkom nedelje počeli da sa svojim instruktorima obilaze teren. Njih je prošle nedelje za popis tokom tri dana obučavalo 5.000 opštinskih i 300 republičkih instruktora.

Svi oni koji su položili testove, od 1. oktobra će biti dužni da popišu svaki objekat, a kako bi ih građani raspoznavali, nosiće legitimacije sa slikom i pečatom, a imaće i punomoćje koje će pokazati građanima ako oni na tome budu insistirali.

Popisivači će biti dužni da obiđu do 80 domaćinstava, a najteže će biti onima koji budu popisivali seoska domaćinstva, naročito u razuđenim selima. U nekim sredinama, popisivačima će na raspolaganju biti terenska vozila kako bi nesmetano stigli da popišu svako domaćinstvo.
Svi popisi u Srbiji
- Prvi popis stanovništva na tlu Srbije sproveden je daleke 1834. godine i od tada je do 2002. godine, kada je obavljen poslednji, sprovedeno više popisa, pogotovu u 19. veku. On je sprovođen u nejednakim vremenskim intervalima- na tri, pet ili šest godina zbog burnih istorijskih dešavanja.
- U 20. veku prvi popis sproveden je 1910. godine, zatim 1921. godine kada je uvedena desetogodišnja dinamika, odnosno periodika sprovođenja popisa u skladu sa međunarodnim standardima, po kojima se popis obavlja na svakih 10 godina.
- Prvi popis posle 1921. godine, obavljen je 1931. godine, a onaj koji je planiran 1941. odložen je zbog izbijanja Drugog svetskog rata.
- Naredni je zato sproveden 1948. godine i on je bio kratak, odnosno služio je uglavnom tome da se ustanovi demografski potencijal posle ratnih gubitaka.
- Sledeći popis je sproveden 1953. godine, a naredni 1961. godine, kada je nastavljeno uobičajeno popisivanje na svakih 10 godina.

(24sata)

neuhvatljivaa
x fille sauvage x
<b>x fille sauvage x</b>

Godine: 39

Datum registracije: 06 Nov 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 28, 2011 4:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uf, ja sam isto među popisivačima, i zaista ima dosta pitanja... Neka su mogla da budu pojednostavljena, ali zašto prosto kad može komplikovano

Confused

D@cha
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 91

Datum registracije: 02 Apr 2007
Mesto: 13 krug pakla

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 29, 2011 1:13 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ma pazi da cu ih primiti u kucu,ako ih intersuje moja plata ,neka se obrate firmi,ja nesmem da kazem

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 29, 2011 2:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Citat:
Ako je stan prazan, zapisaće to, a ako nije, onda će zamoliti prve komšije da im kažu nešto više o svojim susedima, da li su dugo odsutni, da li su na poslu, odmoru i slične detalje.

Laughing A jel' imaju oni i posebne obrasce za takva pitanja ili onako, čisto informativno?
Jer...komšiluk zna katkad i da okrene svu priču, pa...hm...

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Šta će vas sve pitati popisivači od 1. do 15. oktobra Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon