www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Monasi– krojači, stolari, fotografi
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 02, 2011 6:00 pm    Naslov poruke: Monasi– krojači, stolari, fotografi Na vrh strane Na dno strane

Manastir Bukovo u Eparhiji timočkoj ima krojačku radionicu u kojoj monasi šiju crkvene odežde, ali izrađuju i crkvene barjake, plaštanice, prekrivače za sveti presto. U okviru manastira postoji i stolarska radionica, a život manastira bratstvo beleži i kroz fotografije i video-materijal.

Posvećena Svetom Nikolaju Čudotvorcu, na četiri kilometra od Negotina, ova svetinja ima svoju krojačku radionicu u kojoj se rade svešteničke mantije, svešteničke i vladičanske odežde, epitrahilji, mitre, predmeti za crkvu: barjaci, plaštanice, prekrivači za sveti presto.

Ova delatnost počela je dolaskom oca Stefana u manastir 1997. godine. Početak je bio skroman, vođen željom ovog monaha, ranije zaposlenog u tekstilnoj fabrici u Knjaževcu, da pomogne manastiru.

”Radio sam u modelarnici i tu sam dosta naučio o mnogim odevnim predmetima, kako treba šiti od početka do kraja, pa mi nije mnogo trebalo da savladam „crkveni program”. Najvažnije je osmisliti kako treba da izgleda odežda, kojim će motivima biti ukrašena i onda sve to uklopiti u skladnu celinu. Imamo mašinu za vezenje, koju programiramo prema našem nacrtu, a mi krojimo i šijemo”, ispričao je otac Stefan za “Politiku.”

U tom poslu pomaže mu sabrat, otac Zaharija. Gotovo da nema dana kada ne rade na nekoj porudžbini, a imaju ih petnaestak mesečno.

”Za jednu odeždu potrebno je, kada se osmisli i isprogramira vez, jedna nedelja, ali zavisi koliko su komplikovani motivi na njoj. Radili smo odežde za našeg vladiku Justina, naručuju nam dosta iz naše, ali i iz drugih eparhija”, kaže otac Stefan.

Na pitanje šta je najteže izraditi, otac Stefan kaže: ”Ništa nije teško kada čovek to voli i hoće.”

Osim ove, manastir ima i veliku stolarsko-duborezačku radionicu u kojoj trenutno rade drvenariju i nameštaj za novi četvorospratni konak čija je izgradnja započela 2006. godine. Urađene su i pevnice od kestenovog drveta za manastirsku crkvu.

Život manastira bratstvo beleži i kroz fotografije i video-materijal.

Petnaestominutni film o manastiru uradio je otac Enoh, dok je iza objektiva fotoaparata najčešće sam iguman.

Najviše posla desetočlano bratstvo ima oko novog manastirskog vinograda.

Na dva hektara posađena je autohtona sorta grožđa, crna tamjanika, a sadnice sa sertifikatom dobijene su od Poljoprivredne škole u Negotinu. Vinogradarstvom se najviše zanima otac Damjan.

”Kada smo došli u Bukovo kao bratstvo 1994. godine, ovde je postojao samo jedan čokot vinove loze, crne vijale. Inicijativa za podizanje vinograda, pre nekih desetak godina, došla je od našeg vladike Justina. Sećam se da mi je vladika tada rekao da ćemo iza ekonomskih zgrada podići vinograd jer to je blagosloveno za ovaj kraj, a i manastir Bukovo je bio poznat po proizvodnji vina. Blagoslov vladike je doprineo da se ovih godina to i ostvari. Ušli smo polako u proizvodnju vina, a naš vinograd zasađen je u jesen 2009. godine, pa ćemo dogodine imati i prvu zvaničnu berbu”, priča za “Politiku” otac Ilarion.

(MONDO)

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Monasi– krojači, stolari, fotografi Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon