:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Uz obrazloženje da može da ometa komunikacije policije i vojske, pa čak i službe BIA, unuku Jelene Tinske Fedoru (15) oduzet poklon koji je dobio u Nemačkoj.
Na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla" nastala je prava pometnja zbog jedne dečje igračke, koja je avionom stigla iz Nemačke, a za koju su carinici procenili da je veoma opasna jer može da se umeša u frekvencije vojske, policije, službe BIA...
Plastični helikopter koji je sa sobom nosio Fedor (15), unuk poznate srpske glumice i balerine Jelene Tinske, carinicima je u nedelju uveče izgledao vrlo opasan po bezbednost zemlje pa su je odmah zaplenili i poslali na ispitivanje.
Sagovornik “Pressa“, informatičar koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je cela ova priča smešna i da predstavlja veliku blamažu za carinike zaposlene na beogradskom aerodromu pošto se helikopteri na daljinsko upravljanje već duže vreme prodaju.
“To su sofisticirane igračke kojima se upravlja pomoću daljinskog upravljača, a postoji i mogućnost da ga povežete na svoj ajfon ili računar “mekintoš".
“Ova helikopter igračka leti u svim pravcima i bukvalno oponaša pravi helikopter. Prvi put sam tu igračku video u Londonu pre dve i po godine i sećam se da je koštala 25 funti. Nedavno sam istu igračku video u jednom beogradskom tržnom centru“, navodi sagovornik Pressa.
Jelena tinska je za list rekla da je njen unuk igračku doneo iz Hamburga, odakle je njegov otac. Ona navodi da se radi o igračku helikopter koji može da leti visoko, dirigovan sa kompjutera “mekintoš“ ili sa ajfona.
“Nakon što je u Hamburgu ušao u avion bez ikakvih problema, na aerodromu “Nikola Tesla" sačekalo ga je neprijatno iznenađenje. Fedorova igračka je našim carinicima bila vrlo sumnjiva pa su ga sproveli na ispitivanje i na kraju odlučili da mu oduzmu, kako su rekli, opasnu igračku koja bi možda mogla da se umeša u frekvenciju policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vlade i slično“, ispričala je Tinska.
Ona navodi da ne može da veruje da se naša carina zamlaćuje dečjim igračkama koje mogu da se kupe u svakom megamarketu u Nemačkoj, a ima ih i kod nas.
“Kada sam se čula sa Fedorom i kada mi je ispričao šta se dešava odmah sam insistirala da razgovaram sa carinikom koji mu je oduzeo igračku. Carinik mi je objasnio da će igračka biti poslata na ispitivanje. Njegova šefica sa kojom sam nakon toga razgovarala ljubazno je pokušala da me ubedi u moguću opasnost koja preti od ove igračke, a poređenja radi objasnila mi je da se u Americi i pištolji prodaju bez dozvole.“, i dodala:
“Fedor je na carini dobio potvrdu o zapleni “opasne igračke" i rečeno mu je da pozove u ponedeljak ujutru“, ispričala je Tinska za "Press."
Ona kaže da je novi šok usledio u ponedeljak kada su joj rekli da će morati da angažuju špeditersku službu da bi preuzeli zaplenjenu igračku.
"Prvo, niko nije umeo da mi objasni šta da radimo. Telefonirala sam sat vremena i napokon dobila obaveštenje da moja ćerka može da dođe na aerodrom i da angažuje špeditersku službu po izboru da bi preuzela igračku. Naravno, te špediterske firme naplaćuju svoje usluge. Međutim, ja sam čvrsto rešila da, ako ne uspemo da vratimo igračku bez špediterske službe, potražimo pomoć nemačke ambasade, jer moj unuk ima i nemačko državljanstvo, i da ih zamolimo da pomognu da se „opasna" igračka vrati u Nemačku. Samo se nadamo da nećemo morati da je transportujemo u oklopnim kolima“, zaključuje Tinska.
(MONDO)
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|