:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Zapečen spanać s kuvanim jajima
SASTOJCI
1,5 kg spanaća
1 kašika masti
1 manja kašika brašna
6 kašika kisele pavlake
so, biber
3 kuvana jajeta
dosta rendanog sira
malo sode bikarbone
NAČIN PRIPREME
Očišćen i dobro opran spanać staviti u lonac sa kipućom vodom i kuvati. Dodati malo sode bikarbone da bi spanać zadržao svetlu boju. Kada se spanać skuva, ocediti ga od vode, a zatim iscediti i rukama. Samleti ga na mašini za meso ili sitno iseckati na dasci, kao za pire.
U šerpi zagrejati mast i na njoj propržiti brašno dok ne porumeni. Dodati i spanać, pa sve zajedno kratko pržiti, posoliti, pobiberiti i dodati pavlaku. Sve dobro izmešati i staviti u prethodno podmazanu vatrostalnu posudu. Odozgo staviti kuvana jaja isečena na polutke i bogato posuti struganim sirom. Staviti u zagrejanu rernu i peći 15 minuta. Služiti toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Paprike punjene krompirom
SASTOJCI
10 svežih paprika
svež krompir
crni luk
so, biber
ulje
začin C
NAČIN PRIPREME
Očistiti 10 paprika i napuniti ih svežim rendanim krompirom i crnim lukom. Smesu začiniti začinom, pa posuti s dosta bibera i nauljiti. Zatim puniti paprike i peći ih u rerni oko 45 minuta na 220 stepeni.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Varivo od šargarepe
SASTOJCI
600 grama šargarepe
80 grama maslaca
1 glavica crnog luka
1/2 čaše mleka
1/2 čaše kisele pavlake
seckan peršun
NAČIN PRIPREME
Šargarepu očistiti, oprati i iseći na kolutove. Luk iseckati na rebarca, staviti na zagrejan maslac, dodati šargarepu i posoliti. Poklopiti i na tihoj vatri dinstati 10-15 minuta. Posuti brašnom, naliti mlekom i toplom vodom, pa kuvati još 25 minuta. Pred služenje, posuti seckanim peršunom i izmešati sa pavlakom (pavlaka se može služiti i posebno).
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Špargla sa sirom
SASTOJCI
600 grama špargli
150 grama sira
200 grama putera
so
NAČIN PRIPREME
Očistiti špargle od korena prema vrhu i nožem zaseći zaliske. Skuvati ih u hladnoj vodi u koju ste dodali malo putera, a zatim ocediti. Špargle ređati u posudu u kojoj će se peći, a posudu prethodno premazati puterom. Preliti špargle ostatkom rastopljenog putera i preko njih narendati sir. Staviti da se zapeku u prethodno zagrejanoj rerni dok se sir ne istopi.
|
_________________
|
|
|
|
|
*jovance* Veštica
|
Godine: 37
Datum registracije: 21 Feb 2005 Poruke: 1952 Mesto: los angeles, socal
|
|
Green Beans ili Boranija ali na Americki nacin
Operete svezu mladu zelenu boraniju,
Stavite lonac sa vodom da prokljuca, i cim prokljuca dodajte zelenu boraniju. Dovedite vodu sa boranijom do jos jednog kljuca i posle procediti boraniju. Sipati maslinovog ulja, malo iseckanog belog luka, malo soli i persuna. Najbolje je sluziti dok je toplo......
p.s. morate paziti da ne prekuvate boraniju, jer netreba da bude meka......samo malo obarena.
|
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 55
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Brokoli s makaronama
Potrebno je:
- 450 g brokola, 500 g makarona - skoljkice
- 1 glavica luka, 2 cena belog luka
- 1 pavlaka, 50 g parmezana, biber i so
Oprati brokoli, odvojiti na male delove i kuvati u slanoj vodi oko 5 minuta. Izdinstati isecen crni i beli luk i dodati pavlaku. Kuvati uz stalno mesanje dok se ne zgusne. U to dodati brokoli, posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati makarone. Sve zajedno izmesati i posuti sa parmezanom koji je narendan na krupna rezanca.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 55
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Uštipci sa brokolijem
Potrebno je: 1 kg brašna,750-800 ml.mlake vode, 1 kocka kvasca,2 jaja, so, biber, baren brokoli(može karfiol, kelj, i sl.)
Kvasac razmutiti u malo mlake vode pa ga pomešati sa ostalim sastojcima u redje testo koje se ostavi da uskisne ili naraste.Nakon toga dodati u naraslo testo obaren i ohlajden brokoli. Vaditi kašikom i peći u dosta ulja ili fritezi. Dovoljno je i pola mere jer je ovo velika količina.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 55
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Pohovani brokoli
Potrebno je:300 gr. brokolija,2 jajeta, malo mleka, malo brašna, ulje, so,prezle,majonez, pavlaka, malo karija
U posoljenoj vodi obariti brokoli i ocediti. Cvetove brokolija uvaljati u brašno pa u umućena jaja pa u prezle i ispohovati na ulju.Pohovane staviti na papir da se ocedi višak masnoće.Kesicu od 100 gr. majoneza pomešati sa pola kisele pavlake i dodati malo karija. Sa ovim sosom preliti pohovane brokole.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 55
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Омиљено поврће у летњим и јесењим данима су тиквице и плави патлиџан. Од њих се могу справљати различита јела, лака и она гурманска, разне салате и прави специјалитети. Драгоцени су у здравој исхрани, јер садрже витамине, минерале и друге важне састојке, а уз то мало калорија, тако да се могу користити и у дијеталној исхрани.
Шарена салата
Потребно је:
осредњи плави патлиџан
500 грама белог кромпира
250 грама ситног коктел парадајза
мало рузмарина
со, уље, винско сирће
150 грама траписта или ементалера
мало брашна
Опран плави патлиџан исећи на тање колутове, уваљати у брашно и пржити на добро загрејаном уљу. Кромпир опрати, скувати, ољуштити и исећи на колутове. Одмах измешати са сиром исеченим на коцкице, целим или напола исеченим ситним парадајзом и прженим патлиџаном, па прелити мешавином соли, маслиновог уља и сирћета и посути иситњеним рузмарином. Прохладити и послужити.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 55
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Медитеранска салата с тиквицама
Потребно је:
2 младе тиквице
2-3 парадајза
3-4 танке кришке белог сира
150 грама црних маслина
кашичица кима
сок од лимуна, уље, со Тиквице исећи на танке колутове, спустити у кипућу посољену воду и после 2 минута оцедити. У чинију за салату ставити тиквице, исецкан парадајз и целе маслинке, па по укусу зачинити соком од лимуна, уљем и сољу. Одозго поређати танке кришке сира посутог кимом.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 55
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Поховане тиквице
Потребно је:
2 тиквице или 2 мања плава патлиџана
со, брашно, презле
2 јаја
уље за пржење Опране тиквице или плаве патлиџане исећи на колутове и посолити, па оставити десетак минута да постоје, да пусте воду и изгубе евентуалну горчину. Затим их оцедити, сваки колут уваљати у брашно, улупана јаја и презле, па их пржити на добро загрејаној масноћи.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 55
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Запечено поврће
Потребно је:
мањи плави патлиџан
мања тиквица
2-3 кромпира
3 парадајза
струк празилука или црни лук
кесица пармезана
кашика зачина од поврћа
уље, со, босиљак Исецкан празилук или црни лук посолити и кратко пропржити на уљу (најбоље маслиновом), да само мало омекша, затим додати на коцкице исечен плави патлиџан и пржити још 2 минута, па скинути с ватре. Додати на коцке исечен кромпир, тиквицу и колутове парадајза, све измешати и зачинити по укусу зачином од поврћа, па ставити у пећницу загрејану на 220Ц и пећи док кромпир не омекша. Готово јело посути пармезаном и листићима босиљка и послужити.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|