:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

 |
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Vreme je krsnih slava, većina ih obeležava skromno, drugi bogato, čak bahato. U tradicionalnoj varijanti za slavsku trpezu ode od 20.000 do 75.000 dinara, u pomodarskoj koliko traži "kafana i pevaljka".
Počela je sezona slava: Sveti Luka, Mitrovdan, Sveti arhangel Mihailo, pa Nikoljdan, Jovanjdan... Niko ne zna koliko tačno Srba slavi kućnog sveca, ali i oni koji ne slave, idu kod onih koji slave, pa tako izgleda da cela Srbija slavi!
Poštovanje ikone i slavskog obreda, za mnoge porodice u Srbiji je znak očuvanja tradicije i porodice, ali nije malo ni onih koji slave i bez sveće, kolača i žita. Dovoljni su im gosti. Zajednička im je samo - bogata trpeza. A na njoj se ovde, bez obzira na dubinu džepa, nikada nije štedelo, pišu "Novosti".
Trgovačka statistika pokazuje da se, recimo, na Nikoljdan potroši više nego za novogodišnje praznike.
"Više Srba slavi liturgijski, izvorno, po kanonima naše crkve. Ali nije nam strano ni da blagi dan u nekih preraste u gozbu i folklor", kaže otac Dragomir Sando, duhovnik u crkvi svete Petke.
Do Nikoljdana, prve sledeće posne slave, traži se najviše pečenje, koje se prodaje po 800 dinara po kilogramu. Prasetina je oko 350, pečenica 805, kulen 814, a čajna 714 dinara za kilogram. I za najskromniju posnu slavu na kojoj je riba glavna na meniju treba dvadesetak hiljada dinara. Toliko košta 10 kilograma šarana, ako se priprema kod kuće.
On podseća da je Slava kolač, žito, sveća i blagoslov, ali da se i gozbe ne mogu izuzeti iz sabornosti. - U duhu je naše tradicije da se u ovom svetom danu okupljamo, gledamo jedni druge u lice, slušamo i radujemo se. S gostom i bratom se deli šta se ima, ali ne treba preterivati s jelom i pićem.
Šarenilo slavskih običaja uslovljeno je vremenom u kojem živimo, sve je više i onih koji goste za krsnu slavu dočekuju u restoranima:
"Stan nam je mali, a imamo puno prijatelja", objašnjava Snežana Pavlović, bankarski službenik.
Većina ih ipak slavi za kućnom trpezom, pa za pečenje, predjela, kolače, piće treba izdvojiti minimum dvadesetak hiljada dinara. Neki se preračunavaju: hoće li 75.000 dinara biti dovoljno? A to su dve prosečne mesečne zarade jednog Srbina!
Većina trgovinskih kuća spremna je. Mnogi trgovci oborili su i cene pojedinim artiklima od pet do 15 odsto.
Vreme slava po pravilu je i vreme kada se najviše unosi hrana bez ikakve kontrole. Stručnjaci ističu da su posebno ugroženi oni koji drže dijete i inače paze na svoju ishranu, pa su u ovim danima oni posebno na udaru. Više od dva meseca smenjuju se slave, a potom slede novogodišnji i božićni praznici. Stoga treba biti oprezan i, kako savetuju, nakon ovakvih „izleta“, više se fizički aktivirati.
Skuplja varijanta je kompletan ketering koji nude specijalizovane kuće. U jednoj „kući hrane“ saznajemo da narudžbina ima, ali su u odnosu na prošlu godinu nešto skromnije. Valjda zbog krize!
Ali, u jednoj poznatoj beogradskoj kafani od konobara čujemo da nije malo ni onih koji iznajmljuju kafanu i konobara - iz pomodarstva. Hoće da pokažu da su uspeli u životu. Sve je lepo dok se gozbovanje ne pretvori u pir, i dok domaćin ne počne pevačicu da „kiti“ evrima.
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|