www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Banjalučanin priča sa zmijama
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Nov 15, 2011 4:41 pm    Naslov poruke: Banjalučanin priča sa zmijama Na vrh strane Na dno strane

Radomir Vučeta, 63-godišnji penzioner iz Banjaluke već 48 godina zviždukom doziva zmije i priča sa njima.

Iako neki stručnjaci osporavaju tu njegovu moć, Radomir ih sve poziva na svojevrstan dvoboj u kojem bi potvrdio svoju neverovatnu veštinu.

Vučeta tvrdi da ne zna kako uspeva da dozove zmije, ali uverava da zvižduk koji pušta, zmije osećaju i i da ih itekako privlači.

Zvuk koji ispušta, kaže, ne podseća ni na jedan drugi zvuk iz prirode, pa bi i to mogao biti razlog zbog kog se sviđa ovim gmizavcima.

"Veštinu mi je preneo deda Rade. Živeo je čak 105 godina, a bio sam 15-godišnjak kad me je naučio ovaj 'nemušti jezik'. Kada je tu veštinu preneo na mene, priznao mi je da ju je on izgubio", kaže Vučeta za "Nezavisne novine".

"Moj prvi pokušaj je urodio plodom i dozvao sam čak šest zmija", priča Radomir.

On napominje da odaziv zmija na zvižduk zavisi od toga na kojoj se daljini nalaze. Vučeta tvrdi da može dozvati zmije koje se nalaze na udaljenosti od 100 metara.

"Najopasnije su u vreme parenja. Znalo je da se dogodi da ih dozivam i u isto vreme da ih dođe 15-ak zamotane u klupko. Uglavnom dolaze šarke, belouške i poskoci. Jedanput je došao i neki gušter, ali brzo je shvatio s kim ima posla, pa je nestao", kaže Radomir.

Tvrdi da je ova veština znala da mu donese i neke neprijatnosti. Jednom se dogodilo, pre nekoliko decenija, da je završio čak i na sudu.

"Imao sam slučaj na sudu u Prijedoru gdje su me teretili za dozivanje zmija i izazivanje opšte opasnosti. Kazna je bila ogromna i jedva sam izvukao živu glavu, jer je otac hteo da me odere. Tada su mnogi zbijali šale na moj račun, a to i danas rade. Kako ne bi, kad za ovo nikad nisu čuli", kaže Radomir.

Dodaje da se ova tajanstvena veština može preneti samo na jednog čoveka. Taj se, međutim, još nije pojavio, a sinovi, kaže Radomir, ne dolaze u obzir.

"Preneo bih ovo samo velikom ljubitelju životinja koji je plemenit i hrabar, jer šteta je da se ovo zaboravi, kao što izumiru mnogi običaji", zaključuje Radomir Vučeta.

Radomir tvrdi da je normalno da se ljudi plaše zmija zbog njihovog smrtonosnog otrova.

"Tom strahu već vekovima doprinose i tumačenja iz religija koja ih nazivaju đavolskim bićima i slično. Zmije uglavnom ubijaju iz čista mira, a ja, recimo, nikad nisam ubio nijednu. Svaka kuća ima svoju zmiju. Ja sam je u ratu imao čak i u rovu", priča ovaj Banjalučanin.

(MONDO)

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Nov 15, 2011 7:45 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

U selu moje bake, nekad davno je bio čovjek koji je isto kao i ovaj zviždukom dozivao zmije. Znale su se okupiti oko njega i stvoriti krug, ali nikad nije naudio ni njima ni mještanima. I sami seljani su ga zvali da im otjera zmije u kući ili oko nje (pod pragom bi obično znale biti) . A onaj koji poznaje nemušti jezik, čim prenese to svoje znanje na nekoga, prestaje sa tim. Interesantno i jako neobično. Možda pomalo nekima nevjerovatno, ali nije neistinito.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Banjalučanin priča sa zmijama Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon