:: |
| Autor |
Poruka |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
Sugrađanka Dragana M. ima 14 dijagnoza, veštački kuk, bolove u kičmi i hoda samo uz pomoć štaka, a invalidska komisija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje smatra da ona može da radi i vraća je na posao. U Filijali za Novi Sad kažu kako su zakonski propisi izuzetno strogi, te da se njihovi lekari veštaci samo pridržavaju zakona i propisa.
- Ne mogu ni da sedim, ni da stojim, niti da ležim. Imam jake bolove i trebalo bi da pijem mnogo lekova, koje su mi lekari propisali, i to najjačih, ali ne mogu sve da ih pijem jer ne bih uopšte mogla da funkcionišem. Kao narkoman bih bila - kaže ova žena koju je invalidska komisija PIO fonda prošle nedelje proglasila sposobnom za rad.
Dragana M je medicinska sestra i prema nalazu komisije ona bi krajem iduće nedelje trebalo da se vrati u ordinaciju. Kako kažu, njen posao nije izuzetno težak, ali ona sa štakama i jakim bolovima ne može da funkcioniše.
- Kičma mi je iskrivljena na desnu stranu, protezu na kuku imam od 2000. godine, pršljenovi i diskovi kičme su mi oštećeni na nekoliko nivoa. Pala sam na poslu u januaru 2009. godine i od tada mi se stanje pogoršalo, te sam od tada i na bolovanju. Neurohirurzi u Kliničkom centru, kao i na VMA, dali su nalaz da je operacija nemoguća, jer mi ne bi otklonila tegobe. Povrede su stare i operacija bi mogla eventualno 5% bolova da mi umanji. To mi ipak ne bi bilo dovoljno - priča Dragana M., koja je u ponedeljak podnela žalbu na ovakvo rešenje komisije i sada čeka njihov odgovor.
Načelnik Odelenja za medicinsko veštačenje PIO fonda Vojvodine dr. Milorad Orlović kaže da su zakonski propisi takvi da veštaci nisu mogli da donesu drugačije rešenje.
- Mi ne tvrdimo da je ova žena zdrava. Međutim, zakonski propisi kažu kako mi ocenjujemo da li postoji opšti gubitak radne sposobnosti, a to kod nje nije slučaj. Invalidnost, odnosno procena stepena invalidnosti više ne postoji. Osim toga, nalaz veštaka na komisiji u Novom Sadu proveravaju kolege veštaci i u Beogradu. Njihov nalaz je bio isti kao i naš, odnosno ni oni nisu našli potpuni gubitak sposobnosti, čim je ona dobila rešenje da se odbija mogućnost invalidske komisije - objašnjava Orlović.
Dragana M. je u ponedeljak uložila žalbu na ovakvo rešenje, a Milorad Orlović kaže kako će sada njen slučaj razmatrati drugostepena komisija, a potom takođe veštaci u Beogradu. Ukoliko i u tom slučaju ne dobije invalidsku penziju, jedino što može da uradi je da podnese tužbu.
Prema rečima načelnika Odelenja za medicinsko veštačenje, lekari uzimaju u obzir kompletnu dokumentaciju koju ljudi donose, a ne mogu da u rešenje unose medicinsko mišljenje, nego samo ocenu sposobnosti. Pošto kod ove žene ta sposobnost nije u potpunosti izgubljena, pretpostavlja se da će moći nešto da radi.
- Poslodavac, nažalost, to ne mora da uvaži, te se tako mnogi ljudi plaše gubitka posla. Nama ostaje samo da se pridržavamo zakona, a od pre osam godina važe sadašnji propisi koji su veoma strogi - objašnjava dr. Milorad Orlović.
Izvor: Blic (dodatak za Novi Sad)
|
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
Ma trebao je Klinton da napravi poljanu od ove bedne srbije,sramota bozja sta se radi sa ljudima,pa dok ne pocne sirotinja da prebija politicare nista nece biti kako treba,ove kradje i ovos to se desava kod nas to je tek pocetak
|
|
|
| |
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
|
.. a ne moze da dobije bolovanje zato sto.. ?
|
|
| |
|
 |
punisher87 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 17 Mar 2009 Poruke: 79

|
|
|
Tuga, da su "ljudi" koji su doneli zakon u situaciji kao Dragana, odma bi menjali zakon u svoju korist, a ovako: lipši magarče do zelene trave.
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|