:: |
Fizička aktivnost i održavanje "linije" su najlakši i najjeftiniji način da sačuvate zdravlje. Da li vi vežbate? |
Da, redovno |
|
0% |
[ 0 ] |
Da, povremeno |
|
0% |
[ 0 ] |
Ne |
|
0% |
[ 0 ] |
|
Ukupno glasova : 0 |
|
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Redovno bavljenje umerenom fizičkom aktivnošću čuva zdravlje srca. Da li vežbate?
Međunarodna studija u koju je bilo uključeno 29.000 ljudi iz 52 zemlje pokazuje da "malo znoja" može mnogo da pomogne u očuvanju zdravlja srca. Do sada se iznenađujuće mali broj istraživanja fokusirao na vezu između fizičkog napora i srčanog udara, a još manji broj istraživanja se bavio upoređivanjem podataka za različite socijalne grupe i nacije.
U ovo studiji fizička aktivnost na poslu podeljena je u četiri nivoa, od potpuno sedentarnog radnog mesta do teškog fižičkog rada. Među ispitanicima je bilo onih koji imaju istoriju srčanih oboljenja ali i onih koji takve probleme nemaju.
Rezultati istraživanja objavljeni u "Evropskom žurnalu o zdravlju srca" pokazuju da slaba ili umerena aktivnost na poslu ili bilo kakva aktivnost u slobodno vreme umanjuje mogućnost srčanog udara. Iznenađujući deo rezultata je da težak fizički rad rizik ne umanjuje uopšte.
Ova studija pozabavila se i pitanjem da li posedovanje automobila, motocikla, televizora, kompjutera, ali i zemlje i stoke utiče na srce.
Osobe koje poseduju kola i televizor - a to je 25 procenata u siromašnim i srednje razvijenim zemljama i dve trećine u visokorazvijenim - imaju veću šansu da dobiju infarkt, zaključuju istraživači.
Dijabetes i visok krvni pritisak takođe su česta posledica posedovanja automobila i TV-a, i to tako što posedovanje ovih predmeta povećava vreme provedeno u mirovanju i time utiču na povećanje mogućnosti srčanih problema.
(Tanjug)
|
|
|
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Ne. I nikad nisam. Čak sam i kroz školovanje izbjegavala fizičko vaspitanje, sreća mi je genetika sva na oca koji je skladne građe i nesklon bilo kakvim naslagama sala i u svojim 70-im i ostalih čuda koje godine nose, tako da...svaka fizička aktivnost bi od mene napravila samo Rambosavku i mišićavo stvorenje koje ne bi bilo ni muško ni žensko, a ja se sasvim dobro osjećam i bez vježbi, tako da nemam potrebe patiti svoje tijelo kojem to nije potrebno. A tijelo dobro zna, samo ga treba slušati ponekad, a ne samo savjete raznih studija, statistika i naučnih istraživanja.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|