Patak Dača i Tasmanijski Đavo u crnogorskoj verziji zovu se Patak Danilo i Đavo iz Ljututuka
Ovo nema niđe, piše "Kurir". Na internet sajtu YouTube pojavila se crnogorska verzija crtanog filma o Patku Dači i Tasmanijskom Đavolu, a ovi poznati junaci zovu se Patak Danilo i Đavo iz Ljututuka.
U njemu je zoološki vrt dobio ime po crnogorskom zatvoru Spuž, a Patak Danilo odmara se na njihovom poznatom jezeru.
"Ima li šta ljepše nego kupiš ovako novine jutarnje, čitaš i bogumi sjediš na Skadarsko jezero, češkam se po glavi... ", počinje Patak Danilo.
U tom uživanju prekida ga vest koju vidi u novinama.
"U šta ovo piše?! Đavo iz Ljututuka pobjega, zakla kravu u Spuž, a onda stiga do Podgorice i napa dvaes-četres ljudi... Šta se svašta dešava ođe, da bože sačuva.
A bogumi ću morat ja nešto da preduzmem, nisam ja nimalo naivan, ne zva se ja Dača Patak, ili kako goj oćete, Danilo", kaže on. Međutim, ubrzo gubi hrabrost jer se niotkuda stvorio razjareni Đavo.
"Aj kuku, majko mila, trčim put Bijeloga Polja, tamo je najsigurnije", viče uplašeni Danilo.
U toj jurnjavi, na crnogorskoj radio-stanici čuje vest.
"Dragi slušaoci, prekidamo program radio Elmaga jer smo saznali da se pojavio Đavo iz Ljututuka, koga jedino umiruje muzika, a i dobijaju se pare ako ga neko primijeti", javljaju sa radija. U tome Danilo vidi svoju veliku šansu.
"Ovo je veoma interesantno za mene jer mi je jedini način da dođem do para, jer sam bez dinara osta, nemam ni za bhle", zaključuje Patak.
I tako on odlučuje da đavolu otpeva neku pesmicu.
"Kad sam bila mala, slabo sam pišala, a sad, bogu fala, ka iz bokala", peva on i savladava zver prenosi "Kurir" čiji su novinari dobili i reakcije nekih srpskih umetnika na ovakav prevod crtanih filmova.
Nenad Nenadović, glumac kaže da je rad na crtaćima vrlo odgovoran posao.
"Uradio sam dosta sinhronizacija i znam da s tim treba strašno paziti. Veliki broj dece odrasta uz crtane filmove i emisije koje su sinhronizovane, a oni sve upijaju kao sunđeri, pa se mora voditi računa o tome kako će sadržaj prevoda izgledati."
I slavni režiser Timoti Bajford smatra d aje ovakav prevod nedoličan.
"Ako se crtani nalazi samo na YouTubu, onda nije tako strašno. Bilo bi užasno da se pojavio na televiziji!"
Lektorka Milka Canić smatra da se radi samo o šali.
"Ukoliko su autori sinhronizacije Crnogorci, to onda znači da se oni podsmevaju svom jeziku, odnosno (kako bi oni sami rekli) "sprdaju".
Ali, ako oni nisu autori, onda ima puno aspekata sa kojih se može posmatrati ovaj slučaj", rekla je Milka Canić za "Kurir".
(MONDO)
D@cha Prijatelj foruma
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla
kako god treba da se sakriju negde,pa i ovi nasi ne mogu pripariti djuzi i nikoli simicu
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
Blagi užas... Stoposto je pisac dijaloga emigrirao.
Citat:
Uradio sam dosta sinhronizacija i znam da s tim treba strašno paziti. Veliki broj dece odrasta uz crtane filmove i emisije koje su sinhronizovane, a oni sve upijaju kao sunđeri, pa se mora voditi računa o tome kako će sadržaj prevoda izgledati."
Ovo se slušati ne može. Zabraniti pod hitno. Klinci mogu samo stres da dobiju.
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj.
Jejaorka ~Angel azul~
Datum registracije: 03 Apr 2008 Poruke: 39404
Bože me sačuvaj!!!
U svijetu tajni mi nismo sami...
njanja1011 *look by njanja*
Godine: 38
Datum registracije: 14 Sep 2010 Poruke: 18239 Mesto: Između planina i mora...
ovo je extra!!!
loooodoooo,treba još više ovakvih stvari praviti da se ovaj narod zeza malo i oraspoloži ipak je to teško u današnjem vremenu...
samo nastavite i gledajte...
jeeeeeeeee....
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma