www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Ko posti da ne gleda TV serije?!
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Feb 28, 2012 3:47 pm    Naslov poruke: Ko posti da ne gleda TV serije?! Na vrh strane Na dno strane

Predstavnik Moskovske patrijaršije zatražio je od vernika da u vreme upravo otpočetog Uskršnjeg posta izbegavaju da gledaju televiziju, posebno "glupe serije" jer one "ubijaju vreme". Zabranjeno i "crevougodija".

Crkva ne preporučuje ni gledanje otupljujućih šou-programa, filmove, jer se bez njih "može živeti lepše". Ne prepročuje se ni korišćenje interneta jer, kažu, da vreme u postu treba koristiti na ono što je dobro i korisno, prenela je Verska informativna agencija (VIA).

Prema tumačenju Crkve Informativni programi može se, pak, gledati "spokojno", kao i obrazovni program i koncerti klasične muzike.

Pojedini ruski mediji su, kako se navodi, ovu preporuku Crkve ironično prokometarisali: "Gledajte državni kontrolisani program vesti - živećete bolje".

Crkva preporučuje da pravoslavni roditelji treba da traže da u školama užina za učenike bude posna, jer na to oni "imaju pravo". Nije strašno da deca imaju skromniju hranu. Napominje se da deca u postu ne moraju da se pridržavaju "manastirskog ustava".

Što se ishrane odraslih bez mesa tiče, dodaje se, da ne treba ugađati stomaku i pasti u greh "crevougodija". Crkva je kritikovala ruske medije koji, kako se navodi, obično sugerišu jedenje ribe u postu.

Iz Patrijaršije, međutim, poručuju da je riba dopuštena samo dva puta, na dan praznika Cveti i na Blagovesti, ukoliko ovaj drugi praznik, kako se dodaje, ne padne tokom Velike nedelje.

Ribu, međutim, smeju da jedu "radni ljudi" među koje Crkva ubraja i svoju administraciju i studente teologije, ali ne i sveštenstvo i monaštvo.

Spor oko ribe u postu u Rusiji se vodi u vreme svakog Uskršnjeg posta. I sada neki ukazuju na to da su grčka pravila sadržana u monaškom Tipiku restriktivna i zabranjuju ribu u postu, dok staroruska pravila dopuštaju ribu svake nedelje u postu.

Dilemu oko toga da li se tokom posta smeju imati "bračni odnosi", Crkva je prelomila i odgovorila sa "ne". Ipak, kako se navodi, poznati jeromonaj Dimitrije Peršin, usudio se i dao "razrešenje" na tu zabranu.

U prošlogodišnjoj reprezentativnoj anketi u vreme posta, ustanovljeno je da 49 odsto Rusa ne vidi smisao u postu. Među vernicima taj postotak iznosi 44 odsto, dok mladi od 18 do 24 godine u 63 odsto slučajeva ne video smisao u postu.

Od onih koji poste 24 odsto ih smatra da post "pročišćuje i izbavlja od grešnih pomisli", kod pet odsto on znači pokajanje, a dva odsto se inspiriše za dobra dela. Osam odsto nalazi medicinsko objašnjenje pročišćavanja organizma, dok tri posto vernika se pridržava pravila iako u tome ne vidi nikakav smisao.

(Tanjug)

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Feb 28, 2012 5:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Citat:
63 odsto slučajeva ne video smisao u postu.

Nađoh se u ovoj cifri. Zaista ne vidim smisao posta, ma šta govorila Crkva i njeni pripadnici. Ako ne postim, da li to znači da sam nevjernik? Ne bih rekla.

niki427
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 11 Apr 2010

austria.gif
PorukaPostavljena: Uto Feb 28, 2012 7:06 pm    Naslov poruke: Post Na vrh strane Na dno strane

gkukolj je napisao/la sledeće:
Citat:
63 odsto slučajeva ne video smisao u postu.

Nađoh se u ovoj cifri. Zaista ne vidim smisao posta, ma šta govorila Crkva i njeni pripadnici. Ako ne postim, da li to znači da sam nevjernik? Ne bih rekla.

Da brate ili sestro, na zalost ba to znaci kako si sama napisala ili napisao.
Crkva i njeni pripadnici?
Zar je postove crkva odredila?
Ne! Ako uzmemo Sveto Pismo Staroga Zaveta, mozemo videti da su postovi postojali i mnogo pre postanka crkve.
Mojsije je postio, mnogi Carevi Izraelski su postili, mnogi Proroci su postíli pa i sam Gospod nas Isus Hristos je postio 40 dana.

Mat4/1-4
1 Tada Isusa odvede Duh u pustinju da Ga đavo kuša.

2 I postivši se dana četrdeset i noći četrdeset, naposletku ogladne. 3 I pristupi k Njemu kušač i reče: Ako si Sin Božji, reci da kamenje ovo hlebovi postanu. 4 A On odgovori i reče: Pisano je: Ne živi čovek o samom hlebu, no o svakoj reči koja izlazi iz usta Božjih.

Kao sto vidimo, nije Crkva izmislila post, vec on postoji mnogo pre nego je Crkva i postojala.

Po svemu sudeci, post je Bogu ugodan a coveku koristan iz vise razloga a to je verniku dovoljno.
KADA JE ONAJ U KOGA "VERUJEMO" MOGAO DA POSTI.
A ko sam ja da smisao trazim.

Oprostite mi ali morao sa da odgovorim.

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Feb 28, 2012 7:42 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ma, ništa. Neka si ti nama dobrodošla ili došao! Very Happy
Hoću reći ovo: onaj ko želi, može i tako misli, neka posti, nisam protiv posta niti Boga, naprosto, osoba sam koja misli da je post ne može ni u kom slučaju očistiti ni od kakvih nedjela i grijeha koja u sebi nosi. I to je to.

niki427
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 11 Apr 2010

austria.gif
PorukaPostavljena: Uto Feb 28, 2012 8:22 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

gkukolj je napisao/la sledeće:
Ma, ništa. Neka si ti nama dobrodošla ili došao! Very Happy
Hoću reći ovo: onaj ko želi, može i tako misli, neka posti, nisam protiv posta niti Boga, naprosto, osoba sam koja misli da je post ne može ni u kom slučaju očistiti ni od kakvih nedjela i grijeha koja u sebi nosi. I to je to.

U pravu si post i ne cisti od nedela ili grehova.
Post i jaka vera mogu promeniti lose navike kod coveka.

A od nedela i grehova ciste Svete Tajne, Ispovesti i Pokajanja i na kraju, Sveta Tajna Evharistije (Pricesti)

Bas kako si napisala. Svako ima pravo da misli onako kako sam hoce.
I to ni najmanji razlog nije da ne volimo jedni druge.

Neko pozna istinu, neko ne i to je to.

Zelim ti sve najbolje...

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>

Datum registracije: 05 Apr 2011
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Uto Feb 28, 2012 10:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

post je dobar... Wink Wink Wink Wink iscistis malko organizam...
i spremis ga za velike kolicine mesa od mrtvih zivotinja...
i onda mozes zderati koliko hoces... Wink Wink Wink Mr. Green Laughing Laughing Laughing

love is all you need
......

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Ko posti da ne gleda TV serije?! Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon