:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Predstavnik Moskovske patrijaršije zatražio je od vernika da u vreme upravo otpočetog Uskršnjeg posta izbegavaju da gledaju televiziju, posebno "glupe serije" jer one "ubijaju vreme". Zabranjeno i "crevougodija".
Crkva ne preporučuje ni gledanje otupljujućih šou-programa, filmove, jer se bez njih "može živeti lepše". Ne prepročuje se ni korišćenje interneta jer, kažu, da vreme u postu treba koristiti na ono što je dobro i korisno, prenela je Verska informativna agencija (VIA).
Prema tumačenju Crkve Informativni programi može se, pak, gledati "spokojno", kao i obrazovni program i koncerti klasične muzike.
Pojedini ruski mediji su, kako se navodi, ovu preporuku Crkve ironično prokometarisali: "Gledajte državni kontrolisani program vesti - živećete bolje".
Crkva preporučuje da pravoslavni roditelji treba da traže da u školama užina za učenike bude posna, jer na to oni "imaju pravo". Nije strašno da deca imaju skromniju hranu. Napominje se da deca u postu ne moraju da se pridržavaju "manastirskog ustava".
Što se ishrane odraslih bez mesa tiče, dodaje se, da ne treba ugađati stomaku i pasti u greh "crevougodija". Crkva je kritikovala ruske medije koji, kako se navodi, obično sugerišu jedenje ribe u postu.
Iz Patrijaršije, međutim, poručuju da je riba dopuštena samo dva puta, na dan praznika Cveti i na Blagovesti, ukoliko ovaj drugi praznik, kako se dodaje, ne padne tokom Velike nedelje.
Ribu, međutim, smeju da jedu "radni ljudi" među koje Crkva ubraja i svoju administraciju i studente teologije, ali ne i sveštenstvo i monaštvo.
Spor oko ribe u postu u Rusiji se vodi u vreme svakog Uskršnjeg posta. I sada neki ukazuju na to da su grčka pravila sadržana u monaškom Tipiku restriktivna i zabranjuju ribu u postu, dok staroruska pravila dopuštaju ribu svake nedelje u postu.
Dilemu oko toga da li se tokom posta smeju imati "bračni odnosi", Crkva je prelomila i odgovorila sa "ne". Ipak, kako se navodi, poznati jeromonaj Dimitrije Peršin, usudio se i dao "razrešenje" na tu zabranu.
U prošlogodišnjoj reprezentativnoj anketi u vreme posta, ustanovljeno je da 49 odsto Rusa ne vidi smisao u postu. Među vernicima taj postotak iznosi 44 odsto, dok mladi od 18 do 24 godine u 63 odsto slučajeva ne video smisao u postu.
Od onih koji poste 24 odsto ih smatra da post "pročišćuje i izbavlja od grešnih pomisli", kod pet odsto on znači pokajanje, a dva odsto se inspiriše za dobra dela. Osam odsto nalazi medicinsko objašnjenje pročišćavanja organizma, dok tri posto vernika se pridržava pravila iako u tome ne vidi nikakav smisao.
(Tanjug)
|
|
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
| Citat: | | 63 odsto slučajeva ne video smisao u postu. |
Nađoh se u ovoj cifri. Zaista ne vidim smisao posta, ma šta govorila Crkva i njeni pripadnici. Ako ne postim, da li to znači da sam nevjernik? Ne bih rekla.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
niki427 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 11 Apr 2010 Poruke: 2

|
|
| gkukolj je napisao/la sledeće: | | Citat: | | 63 odsto slučajeva ne video smisao u postu. |
Nađoh se u ovoj cifri. Zaista ne vidim smisao posta, ma šta govorila Crkva i njeni pripadnici. Ako ne postim, da li to znači da sam nevjernik? Ne bih rekla. |
Da brate ili sestro, na zalost ba to znaci kako si sama napisala ili napisao.
Crkva i njeni pripadnici?
Zar je postove crkva odredila?
Ne! Ako uzmemo Sveto Pismo Staroga Zaveta, mozemo videti da su postovi postojali i mnogo pre postanka crkve.
Mojsije je postio, mnogi Carevi Izraelski su postili, mnogi Proroci su postíli pa i sam Gospod nas Isus Hristos je postio 40 dana.
Mat4/1-4
1 Tada Isusa odvede Duh u pustinju da Ga đavo kuša.
2 I postivši se dana četrdeset i noći četrdeset, naposletku ogladne. 3 I pristupi k Njemu kušač i reče: Ako si Sin Božji, reci da kamenje ovo hlebovi postanu. 4 A On odgovori i reče: Pisano je: Ne živi čovek o samom hlebu, no o svakoj reči koja izlazi iz usta Božjih.
Kao sto vidimo, nije Crkva izmislila post, vec on postoji mnogo pre nego je Crkva i postojala.
Po svemu sudeci, post je Bogu ugodan a coveku koristan iz vise razloga a to je verniku dovoljno.
KADA JE ONAJ U KOGA "VERUJEMO" MOGAO DA POSTI.
A ko sam ja da smisao trazim.
Oprostite mi ali morao sa da odgovorim.
|
|
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Ma, ništa. Neka si ti nama dobrodošla ili došao!
Hoću reći ovo: onaj ko želi, može i tako misli, neka posti, nisam protiv posta niti Boga, naprosto, osoba sam koja misli da je post ne može ni u kom slučaju očistiti ni od kakvih nedjela i grijeha koja u sebi nosi. I to je to.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
niki427 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 11 Apr 2010 Poruke: 2

|
|
| gkukolj je napisao/la sledeće: | Ma, ništa. Neka si ti nama dobrodošla ili došao!
Hoću reći ovo: onaj ko želi, može i tako misli, neka posti, nisam protiv posta niti Boga, naprosto, osoba sam koja misli da je post ne može ni u kom slučaju očistiti ni od kakvih nedjela i grijeha koja u sebi nosi. I to je to. |
U pravu si post i ne cisti od nedela ili grehova.
Post i jaka vera mogu promeniti lose navike kod coveka.
A od nedela i grehova ciste Svete Tajne, Ispovesti i Pokajanja i na kraju, Sveta Tajna Evharistije (Pricesti)
Bas kako si napisala. Svako ima pravo da misli onako kako sam hoce.
I to ni najmanji razlog nije da ne volimo jedni druge.
Neko pozna istinu, neko ne i to je to.
Zelim ti sve najbolje...
|
|
|
| |
|
 |
jellenadabogdakrepala *Bitanga bez Princeze*

|
Datum registracije: 05 Apr 2011 Poruke: 26431 Mesto: pandorina kutija

|
|
post je dobar... iscistis malko organizam...
i spremis ga za velike kolicine mesa od mrtvih zivotinja...
i onda mozes zderati koliko hoces...
|
_________________ All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......
 |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|