:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Kad je pošao do sudopere po kuhinjski nož da me ubije, pomislila sam: E, više stvarno ne mogu da trpim. Uzela sam neko drvo i krenula na njega. Žao mi je, nosim ga na duši, ali i to što je on meni radio bilo je strašno", priča u dokumentarnom filmu “Žene koje su ubile svoje nasilnike” jedna od zatvorenica iz Požarevca.
Film autorke Izabele Kisić i reditelja Zlatka Pakovića, iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, prikazan je juče u Medija centru. U Srbiji svaka druga žena trpi nasilje u porodici, a njih 28 je tokom prošle godine ubijeno.
U ovom dokumentarcu jedna od osuđenica navela je da je muž jednom igrao rusli rulet nad njom, da je uglavnom tukao po leđima, tamo gde se ne vidi. Često je tukao kada zakasni kući sa posla, i samo pet minuta, a često je prebijao i nju i decu bez razloga.
Druga opet kaže da i dalje ima posledice od muževljevih prebijanja, da ne čuje ma levo uho, jer je često hvatao za gušu i udaraoglavom o fasadu kuće.
Jedna od njih kaže kako je supruga nasilnika često prijavljivala policiji, ali da se sve završavalo na upozorenjima. Znali su mnogi da me maltretira, ali nisu hteli da se mešaju.
Većina žena ubila je muževe na spavanju sekirom. Same su se prijavile policiji, priznale zločin i pokajale se. Sudije im ne priznaju kao olakšavajuću okolnost to što su trpele nasilje. Osuđene su u proseku na deset godina zatvora, piše "Blic."
U Požarevcu su smeštene u zatvoreni deo s ostalim ubicama. Kontakt sa decom dozvoljen im je dva do tri puta godišnje. Odbijaju im se molbe za uslovni otpust nakon izdržane dve trećine kazne.
Predsednik države je od 2004. godine samo jednoj smanjio kaznu za dve godine. Centri za socijalni rad ne raspituju se za ove žene, a njihovu maloletnu decu smestili su kod rodbine nasilnika. Kad izađu iz zatvora, odbacuje ih rodbina i društvo, a ne pomaže im ni država.
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|