:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Tezu o rumunskom poreklu poznatog izumitelja godinama plasira deo tamošnje stručne javnosti, piše "Politika".
"Nikola (Nicolae) Tesla, poznati rumunski naučnik, rođen je 1856. godine u Lici, u selu Smiljanu. To kompletno područje bilo je naseljeno Istro-Rumunima…", navodi se u srpskoj javnosti do sada nepoznatoj knjizi "Vanzemaljski Rumun", objavljenoj 2005. godine.
Autor knjige Valentin Ovidiu Vazdoaga, u delu posvećenom Teslinim idejama koje i danas raspaljuju ljudsku maštu, izvodi zaključak da nema nikakve sumnje da je njegovo poreklo bilo rumunsko, budući da mu se ni prezime ne završava na -ić, niti ono ima neko značenje na srpskom jeziku, a nije ni često u današnjoj Srbiji…
Teza o navodnom rumunskom poreklu poznatog izumitelja nije nova, nju već godinama plasira deo rumunske stručne javnosti.
"U priličnom brojnim rumunskih izvora pominje se "činjenica" o Teslinom istro-rumunskom poreklu", potvrdio je za "Politiku" Vladimir Jelenković, direketor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu. On kaže da se sa takvim podatkom prvi put sreo 2006. godine.
"Na jednom od brojnih skupova koji su Tesli u čast održani 2006. godine, povodom 150. godišnjice njegovog rođenja, posle održane prezentacije, prišao mi je prilično ljutiti poštovalac Tesle i pokazao jednu od stranica velike enciklopedije na rumunskom jeziku.
Na toj strani bio je predstavljen poznati ’rumunski’ naučnik i pronalazač Nicolae Teslea i njegov patent aviona s vertikalnim poletanjem iz 1928. godine", naveo je Jelenković.
Istro-rumunska pripadnost Nikole Tesle "potvrđena" je naučnim otkrićem profesora Dinu Stefana Morarua, počasnog člana Akademije nauka Rumunije. On tvrdi da su pokrajina Lika i grad Gospić, u čijoj je blizini Tesla rođen, od 15–16. veka bili kompletno nastanjeni Istro-Rumunima."
Moraru je ove navode prvi put izneo u tekstovima koje su početkom 1999. godine, baš nekako uoči agresije NATO-a na SRJ, objavile rumunske novine. Upravo je Moraru sopštio da poseduje audio-zapis na kome poznati rumunski pronalazač Anri Koanda (čije ime danas nosi aerodrom u Bukureštu) govori o Tesli kao Rumunu. Samo, po ovoj teoriji, Tesla je Rumun poreklom iz srpskog Banata.
"Čini se da je čitavu stvar zamrsio Anri Koanda, poznati rumunski pionir aerodinamike, koji je 1910. godine izgradio prvi eksperimentalni mlazni avion koji je nazvao ’koanda-1910’. U najrazličitijim izvorima često je citirana Koandina izjava koju je navodno uputio Tesli prilikom jednog njihovog susreta.
On mu je rekao da je ’jedan od veoma važnih Rumuna, Banaćanin, koji može da menja svet’. Uz to ide i tvrdnja da su njih dvojica razgovarali na rumunskom jeziku", objasnio je Vladimir Jelenković.
Prema njegovim rečima, jedan od stručnih rumunskih časopisa koji se bavio ovom temom objektivno primećuje da je "istorija Rumuna na Balkanu, posebno Istro-Rumuna, obavijena misterijom, spekulacijama i vrlo čestim kontradiktornim tvrdnjama".
Međutim, već u nastavku, isti izvor ulazi u sopstvenu kontradiktornost tvrdeći da "imajući u vidu da je Teslina porodica bila srpskog porekla, postoji velika verovatnoća da je njihovo etničko poreklo vlaško. Ukoliko je to tako, moglo bi se pretpostaviti da je on Arumun ili Megleno-Rumun, pre nego Istro-Rumun".
Tesla je u najvećem broju izvora označen kao Srbin ili Amerikanac, odnosno srpsko-američki naučnik, inženjer i pronalazač, ali je ponegde i Austrijanac, Hrvat, Mađar, Grk, ili Čeh. Prema rečima našeg sagovornika, jedno od najneobičnijih Teslinih nacionalnosti je svakako švedsko.
"U Teslinoj ličnoj arhivi koja se čuva u Muzeju, postoji važan zvanični dokument koji je izdala Carinska služba SAD u Njujorškoj luci 27. aprila 1908. godine. Iz nekog razloga, Tesla je mnogo godina posle svog dolaska u Ameriku tražio izdavanje dokumenta kojim se potvrđuje tačan dan njegovog ulaska u Sjedinjene Američke Države.
U dokumentu doslovce piše da je ’Nikola Tesla’, star 27 godina, rođen u Švedskoj, uplovio u ovu luku na parobrodu City of Richmond 6. juna 1884. godine."
Zagonetna greška postaje potpuno jasna kada se pogleda spisak putnika koji su ovim brodom zajedno sa Teslom uplovili u njujoršku luku. Činovnik koji je popisivao nove doseljenike, upravo pristigle u "Novi svet", Teslu je upisao zajedno sa velikom grupom švedskih doseljenika sa kojima je zajedno putovao do Amerike", rekao je Vladimir Jelenković.
"Tesla bi mogao da bude i Bugarin, bar sudeći prema originalnoj verbalnoj akrobatici koju je načinio jedan od bugarskih naučnika u lepom gradiću Montani", kaže Jelenković.
"Federacija naučnih i tehničkih saveza Bugarske uputila mi je poziv da učestvujem u obeležavanju 150. godišnjice Teslinog rođenja. Malo su zakasnili, pa se gostovanje izložbe Muzeja Nikole Tesle i moje predavanje desilo dobre dve i po godine kasnije, krajem 2008.
Kada je došao red na domaćine, bugarski naučnik je na početku svog izlaganja utvrdio da je Nikola Tesla srpskog porekla, ali je kao pripadnik slovenskih naroda on isto toliko i Bugarin, dakle "naš" čovek u potpunosti", objasnio je Vladimir Jelenković, dodajući da nije bilo prilike da zameri svom domaćinu na ovoj tvrdnji jer je bila izrečenu sasvim dobronamernom i pozitivnom duhu i sa beskrajnim poštovanjem prema genijalnom pronalazaču.
Na sva pitanja i dileme čiji je Tesla, najbolje je odgovorio on sam, kroz svoje vatrene i veoma emotivne govore koje je održao za vreme svog kratkog boravka u Beogradu 1892. godine.
"Neobično sam ushićen oduševljenjem kojim me vi predusretate, i oduševljenjem svojim kad se ja posle toliko godina moga bavljenja na strani u dalekom svetu, daleko od svoje otadžbine, daleko od vas gospodo, moja mila braćo, nalazim ovde, među vama.
Svoju radost, koju ja ovoga trenutka osećam, ja ne umem da vam iskažem, ali se radujem što ovom prilikom da pred vama, mila braćo, izrazim svagda svoje najmilije zadovoljstvo, da sam bio i da vazda ostajem samo Srbin i ništa više...
I ako ima kakve slave i zasluge za čovečanstvo, da se pripiše mome imenu, to ta počast još više pripada srpskom imenu, srpskom narodu iz čije sam sredine ja ponikao", prenosi "Politika" delove govora Nikole Tesle u Beogradu.
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|