:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Ukoliko do kasno u noć sedite ispred kompjutera ili TV-a ili ih ostavite uključene po odlasku na spavanje, izloženi ste povišenom riziku od padanja u depresiju.
Tim neurologa Univerziteta u Ohaju koristio je hrčke kako bi utvrdili povezanost prigušene svetlosti noću i promena u ponašanju i ispostavilo se da su promene u ponašanju i u mozgu hrčaka slične sa simptomima depresivnih ljudi.
"Rezultati kod hrčaka u skladu su sa onim što znamo o depresiji kod ljudi", rekla je vođa tima Trejsi Bedrosijan.
Iako je izlaganje noćnom svetlu bilo povezivano sa povećanjem rizika od raka dojke i gojaznosti, odnos svetla i poremećaja ponašanja nikada nije bio razlučen do kraja, prenosi Rojters.
Životinjice koje su učestvovale u eksperimentu četiri sedmice bile su tokom noći izložene slabom svetlu koje je ekvivalent televizoru u zamračenoj sobi i njihovi rezultati upoređeni su sa rezultatima kontrolne grupe koja noću nije bila podvrgnuta prigušenoj svetlosti.
Eksperimentalna grupa je potom ubačena u normalan ciklus na nedelju, dve ili četiri pre nego što su ponovo testirani.
Rezultati su pokazali da su hrčci bili manje aktivni i da ih je slabo interesovala zašećerena voda - oba znaka komparabilna su sa znacima depresije kod ljudi.
Istraživači su otkrili i promene u mozgu koje su takođe povezane sa depresivnim ljudima.
Hrčci su takođe proizvodili više proteina TNF, hemiskog glasnika koji se mobiliše kada je telo povređeno ili inficirano i koji izaziva upalu u pokušaju da sredi štetu.
"Stručnjaci su pronašli snažnu vezu kod ljudi između hronične inflamacije i depresije. Zbog toga je važno da pronađemo ovu vezu između prigušenog svetla noću i povećanog lučenja TNFa", rekao je Rendi Nilson koji je takođe radio na studiji.
Simptomi depresije nestajali su kada su hrčci vraćeni u normalan ciklus, a nivo TNFa se vratio na normalu posle dve nedelje
"Dobra vest je da oni koji do kasno ostaju ispred televizije ili kompjutera mogu da ponište štete efekte povratkom na regularan dan-noć ciklus i minimalizacijom izloženosti veštačkom svetlu noću", rekla je Bedrosijan.
(Tanjug)
|
|
|
| |
|
 |
jellenadabogdakrepala *Bitanga bez Princeze*

|
Datum registracije: 05 Apr 2011 Poruke: 26431 Mesto: pandorina kutija

|
|
naravno da vodi..pogledaj ti program..kakav je na vecini televizija..
ja sam neko jutro se zamlo shokirao.-.na drzavno televiziji u devet ujutru
su pustili djeciju crtanu uspavanku..
kad treba da puste nesto da dijete navede na razmisljanje i da mu ulije neku energiju i probudi mastu..oni djecu uspavljuju...
a da ne govorim...da prosjecan stanovnik se ne skida sa pinka..i slicnih
po mozak opasnih etardiranih televizija...i naravno da su depresivci svi..
i mene ufati depresija..kad sat vremena gledam bilo koju emisiju na pinku...
posebno neku "zabavnog karaktera"...i nije mi jasno sta je u mozgu tih ljudi koje takve stvari vesele i zabavljaju... sami dijalozi izmedju voditelja i ucesnika...me shokiraju...a sve ostalo...od samog koncepta te emisije...i je uzas...
i zanima me ko smislja onakav debilizam....
za sat vremena ono mene zaglupi u tolikoj mjeri..
da pola dana mi treba da se vratim u normalu...
|
_________________ All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......
 |
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
| Citat: | | Tim neurologa Univerziteta u Ohaju koristio je hrčke |
Od ovoga dalje više neću da čitam. Mene nije dovela u depresiju, niti će, a hrčak nisam, tako da...neka svako brine svoju brigu, a pogotovo neurolozi iz Ohaja. Ljudski mozak je čudo, a imala sam i hrčka punih pet godina i to pored tv-a pa mi nije pao u depresiju, nego je poživio ... ohoho ... svoj životni vijek. To valjda zato što nije bio iz Ohaja. Izvinite, malo sam ironična, ali od istraživanja na mojoj majci, i koja je na kraju svih mogućih liječenja dobila i moždani udar, skepticizam mi se pojačao.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|