:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

 |
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Tokom letnjih meseci i visokih temperatura češće su pojave raznih stomačnih infekcija. Prevencija pranje ruku i namirnica, lek - dijetalna ishrana.
Na visokim temperaturama se hrana brže kvari, pa postoji mnogo veća mogućnost da se u organizam unesu bakterije. Zbog toga se u letnjim mesecima lekarima javlja mnogo više ljudi koji su "zaradili" crevne infekcije, pišu "Novosti".
Zamenik načelnika opšte medicine u DZ "Zvezdara" Violeta Tešanović kaže da u čekaonicama ima pacijenata sa ovim tegobama, ali da je njihov broj očekivan za ovo doba godine.
"Vruće je, jede se neoprano voće i povrće i to je glavni razlog za pojavu stomačnog virusa tokom leta", objašnjava dr Tešanović za "Novosti". "Jedina prevencija je redovno pranje ruku i namirnica. Trebalo bi, takođe, da ljudi obrate pažnju i da ne uzimaju sladoled sa dna frižidera, već sa vrha, jer je svežiji."
Za one koji "zarade" povraćanje, proliv, povišenu telesnu temperaturu leka nema bez dijete. Oni bi morali bar dva do tri dana da povedu računa o ishrani, kao i da uzmu neki probiotik. Treba jesti dijetalnu hranu, kao što su tost hleb, pirinač kuvan u slanoj vodi i lagana supa bez masnoća.
Stomačni virus brzo se širi i veoma je zarazan za one koji kontaktiraju sa obolelima ili borave u istom postoru. Oni se prenose zaraženom hranom i pićem, nečistim rukama i preko stolice ili ispovraćanog sadržaja zaraženog, a protiv njih nema leka.
"Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti. Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije i poremećaja opšteg stanja, pa može doći čak i do smrti. U povoljnim uslovima se iz jedne može za sedam sati razviti više od dva miliona bakterija", kaže za "Novosti" dr Vesna Pantić Palibrk, načelnik Jedinice za unapređenje ishrane u Gradskom zavodu za javno zdravlje
Dr Pantić Palibrk napominje da prilikom kupovine treba voditi računa o izgledu namirnica, roku upotrebe i adekvatnom čuvanju.
"Obavezno treba pogledati datum proizvodnje i rok upotrebe, a ako se kupuje na zelenim pijacama proizvode od mleka (sir, kajmak) kupovati na onim koje imaju rashladne uređaje, a nikako na tezgama", upozorava doktorka. "Trebalo bi obratiti pažnju na izgled. Na primer, na boju i miris mesa ili na oblik sladoleda, jer ne sme biti deformisan."
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|