:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

 |
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
U beogradskim kafanama i restoranima tokom 2012. godine promet smanjen za više od 20 odsto. Traže se "dečje porcije" ili se deli tanjir. Predjelo je na nivou statističke greške.
Promet u beogradskim kafanama pao je za 20 dosto u odnosu na 2011. Još prošle godine, ugostitelji su primetili da Beograđani sve manje jedu za kafanskim stolom, pa se pretpostavlja da su u poslednjih godinu dana počeli manje i da piju.
Upravnici restorana uplašili su se za sudbinu beogradskih "kariranih stolova" čim je počela kriza, pošto se u besparici ljudi prvo odriču zadovoljstava. Prvo na udaru bilo je predjelo kojeg su gosti složno otkazali. Predjelo je sada statistička greška, pišu "Novosti".
"Pre desetak godina se znalo da predjelo ima od 150 do 180 grama", kaže za "Novosti" Dragan Marković, upravnik restorana "Jezero". "Sada se izbegava predjelo i sve se svodi na glavno jelo, koje je i dalje obilno. Zatim su izbačeni slatkiši, pa večera traje oko dva sata. Kompletan obrok (predjelo, supa, glavno jelo, salata, kolač) postoji samo u svečanim prilikama. Ovog leta smo, čak, gostima na Adi nudili grčku salatu ili špagete kao ručak, a nekada bi to bio samo jedan segment obroka."
Od početka krize najviše je "pala" riba. Na početku leta pastrmka i šaran imali su povoljne cene, pa su i brancin i orada u nabavci koštali 500 dinara. Sada pastrmka košta 900 dinara i poruči se tek ponekad. Od prošle nedelje svinjetina je poskupela dva puta po 20 odsto, kao i junetina i piletina.
Sve manje gostiju obrok završi slatkišima. Većina traži voće, a poslednjih godinu dana nekada demode kolači doživeli su pravu renesansu. Naprasno su postale popularne urmašice, pite sa šljivama i jabukama, koh, orasnice, žito sa šlagom i slični jeftini kolači. Oni koštaju po 90, a klasične torte su od 150 dinara. Odjednom su svi prestali da vole čokoladu i šlag...
"Ljudi i dalje vole da idu u kafanu, ali sada su hit kuvana jela i čevapčići", kaže za "Novosti" Igor Ratković, direktor 12 restorana "Višnjice". "Muškarci poruče 'deset sa lukom' i lepo se najedu bez predjela, čorbe i salate. Žene su pak potpuno prešle na ručak koji se sastoji od klasične ili mesne salate. Sve češće se dešava da kompletna porodica poruči sveže salate, mlad sir i pečenu papriku, a umesto slatkog uzmu voće. I to im je kompletan ručak."
Ovakav "salat-meni" nije dokaz da su ljudi osiromašili, već i promenu navika. Salate sada jedu i biznismeni, koji su nekada ispod kravata imali prepoznatljive stomačiće.
Ovog leta je u Beogradu bilo dosta stranaca koji su se žalili na preobilne porcije. Naročito se Japanci bune kada moraju da plate velike porcije koje ne mogu da pojedu, jer smatraju da je to bacanje para.Nekada je normativ bio da glavno jelo pre termičke obrade ima 300-350 grama, a uz to ide i 120 grama povrća. Veličina glavnog jela u beogradskim restoranima nije se smanjila, ali se sve češće traže "dečje porcije" ili se deli tanjir.
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |
jellenadabogdakrepala *Bitanga bez Princeze*

 |
Datum registracije: 05 Apr 2011 Poruke: 26431 Mesto: pandorina kutija

|
|
pfff.psastrva nigdje drugo na svjetu ..u nabavci ...nije toliko skupa..
skoro pa mogu otvoreno da kazem...da lazu....
smudj u nabavci nekosta toliko...kosta 6 -8 evra po kilogramu...
a to je najskuplja nasa rijecna riba...patrva je oko 6 evra...u tr.centrima poput... merkatora...maxija...i slicnih...a na ribnjacima je skoro pa duplo jeftinija...
pa kako ce da imaju kintu za predjelo kad gorivo tri puta poskupi za sedam dana....lol:
i kad je sve otislo sto posto... samo sam ja isti osto
|
_________________ All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......
 |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|