:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Gročanka Svetlana Urošević deluje potpuno nestvarno u svoj današnjoj trci za novcem i prestižom.
Vlasnica kuće koja se raspada, bez posla, usred zdravstvene i finansijske krize, bavi se humanitarnim radom i skuplja pomoć za desetine siromašnih porodica.
A to radi sakupljanjem sekundarnih sirovina po kontejnerima - papira, plastike i gvožđa koje posle prpdaje.
”Nema cene kada vidiš da si nekoga usrećio. Mi ovde u Beogradu ne osećamo toliko krizu kao u unutrašnjosti. Ne shvatamo koliko smo srećni u odnosu na veliki broj ljudi u Srbiji i na toliko gladne dece”, kaže Svetalana koja je pre pet godina osnovala Humanitarnu organizaciju “Pepeljuga 21. veka i prijatelji”, a od tada je imala više od 60 akcija.
Sve je počelo sajtom gde je pozvala sve kojima je potrebna pomoć da se jave. Nije prošlo mnogo, a krenulo je da pristiže na desetine mejlova iz cele Srbije. Samohrane majke, bolesni i gladni tražili su uglavnom pomoć za kupovinu lekova, ogreva, hane, školske opreme.
”I pre toga sam pomagala, ali sam se od tada posvetila samo tome, jer mi daje podstrek da guram dalje”, kaže za “Novosti” Svetalana.
”Nisam se udavala, nemam svoju decu i zato želim da pomognem drugima, Živim sama sa majkom i sve što zaradimo podelimo sa onima koji imaju još manje od nas.”
”Pola komšiluka mi se smeje što ovo radim, ali ja ne gledam na to kao na đubre. Meni je svaki kilogram kartona tri dinara, u glavi odmah pomnožim sa 100 kilograma i računam da imam 300 dinara. Poražavajuće je što se stidimo posla, lenji smo i ne dotiče nas tuđa nesreća”, priča ova humanitarka.
Svetalana kaže da bi oživela radne kacije da može.
”Toliko je raznih “humanitaraca” dolazilo do mene, očekujući da sam jedna od njih, puna keša i veza, da ćemo za čas napraviti dil, ali kada bi videli gde živim bežali bi glavom bez obzira. Ne tražim i nikada nisam pomoć za sebe zato što je to malo što imam i dalje preveliko u odnosu na hiljade ljudi u srbiji”, ističe Svetlana.
(MONDO, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|