:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će ubuduće svi domovi zdravlja imati zaposlenog psihijatra kako bi se smanjio broj osoba sa mentalnim smetnjama koji su smešteni u psihijatrijskim ustanovama.
"U kadrovskom planu, koji će biti završen do 1. marta, planirano je da svaki dom zdravlja ima psihijatra i tim obučenih ljudi koji će osobama sa mentalnim smetnjama po izlasku iz psihijatrijskih ustanova moći da obezbede sigurnost i praćenje zdravstvenog stanja", rekla je Đukić Dejanović na skupštinskom odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.
Ona je navela da se u psihijatrijskim ustanovama godišnje zbrine oko 6.000 pacijenata. Ministarka je podsetila da u Srbiji ima 46 stacionarnih psihijatrijskih ustanova, 4 specijalne bolnice i 6.247 kreveta namenjenih pacijentima sa mentalnim smetnjama. U našoj zemlji ima 950 psihijatara koji se brinu o mentalnom zdravlju nacije od čega je 336 zaposleno u Beogradu.
"Deinstitucijalizacijom smo predvideli da se broj prijema u narednoj godini svede sa 6.000 na 5.200", naglasila je Đukić Dejanović.
Govoreći o trenutnoj dostupnosti lekova ovim pacijentima ona je navela da se iz zdravstvenog budžeta u Srbiji za ove pacijente izdvaja najmanje.
"U Srbiji se za lekove izdvaja 1,8 do 1,9 odsto od zdravstvenog budžeta, u Albaniji je to 5 odsto dok je u Sloveniji 8 odsto", rekla je Đukić Dejanović.
Ministarka zdravlja je ukazala i na problem da je sve više azilanata smešteno u psihijatrijskim bolnicama.
(Tanjug)
|
|
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
| Citat: | | ubuduće svi domovi zdravlja imati zaposlenog psihijatra kako bi se smanjio broj osoba sa mentalnim smetnjama koji su smešteni u psihijatrijskim ustanovama. |
Ovo ne treba samo osobama sa mentalnim smetnjama, ovakvi trebaju da budu već na vratima domova zdravlja i daju narodu odmah jednu "protiv sebe" prije i nego dođemo do porodičnog, jer ako ovako ovdje nastave sa tom budalaštinom od porodične medicine svi ćemo biti mentalno i fizički uništeni. Ne znam kako je u drugim mjestima i gradovima to sve organizirano, ali ovo kod mene već prelazi u toliko ludilo da čovjek sve i da želi da objasni po kom principu oni uopće funkcionišu, zaista i pored najbolje volje i pameti, nije u stanju. O porodičnoj brizi ili(ti) skrbi mogu da se pišu romani i filozofsko-psihološke rasprave. Padaš u komu, ali svejedno te čekaju uvijek iste rečenice:1. "Danas nemate zakazano." (to je pred pultom vašeg porodičnog ljekara)
2. "Javite se dežurnom timu." (to je ako je vaš tim slučajno bio prva smjena,
a Vama je pozlilo u drugoj smjeni) i
3. "Ako vam pozli dođite u hitnu." (to pod pretpostavkom da možete još da
stojite na nogama, jer je red za vožnju hitnom pomoći ispisan na tabli i
svi termini su popunjeni, a ona druga kola su otišla po nekog - svaki put.)
.........
Nemam više vremena ni potrebe da se nerviram, pišem ubudale i javljam se ubudale,
oni će i dalje nastaviti po svome, a ti umri, moj jadni narode.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|