:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

 |
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Kobasice, šunka i druge mesne prerađevine skraćuju život, pokazuju rezultati studije koja je širom Evrope obuhvatila pola miliona ljudi.
Ishrana bogata mesnim prerađevinama povezana je sa kardiovaskularnim bolestima, rakom i uzrokuje prevremenu smrt. Istraživači, čiji je rad objavljen u časopisu BMC Medecine, navode da so i hemikalije koje se koriste da sačuvaju meso mogu da nanesu štetu zdravlju.
Britanska fondacija za bolesti srca predlaže potrošačima da mesne prerađevine seku što tanje.
Studija je pratila ljude iz deset evropskih zemalja skoro 13 godina. Prema rezultatima, ljudi koji su jeli puno mesnih prerađevina u većini slučajeva bili su pušači, gojazni i imali su i druge navike koje štete zdravlju.
Ipak, istraživači kažu da pored ostalih rizika, kao što su pušenje i gojaznost, mesne prerađevine takođe ozbiljno narušavaju zdravlje.
Svaka 17. osoba, koja je učestvovala u ovoj studiji je umrla. Oni koji su jeli više od 160 grama mesnih prerađevina dnevno, otprilike dve kobasice i krišku šunke, imali su 44 odsto više šansi da umru u posmatranom periodu u odnosu na one koji su jeli oko 20 grama.
Ukupno, 10.000 ljudi umrlo je od raka, a 5.500 od srčanih problema.
Profesor Sabina Rorman sa Univerziteta u Cirihu rekla je Bi-Bi-Siju da je velika potrošnja mesa, posebno mesnih prerađevina, povezana sa nezdravim životnim navikama.
"Prekinuti pušenje je važnije od eliminacije mesa iz ishrane, ali ja ipak preporučujem da ljudi smanje unos mesa", rekla je ona, uz preporuku da ne treba jesti više od 20 grama mesnih prerađevina dnevno.
Britanska vlada preporučuje da se ne jede više od 70 grama mesnih prerađevina dnevno, što je oko dve šnite šunke.
Ursula Arens iz Britanskog udruženja za hranu rekla je za radio Bi-Bi-Si da, ako se meso samelje, to nije prerađeno meso. "Prerađeno meso je ono kome se doda nešto da mu se produži rok trajanja i da mu se poboljša ukus, i prolazi kroz neki proces kao što je sušenje i usoljavanje", rekla je Arensova.
Prema njenim rečima, i kobasice visokog kvaliteta su mesne prerađevine, dok pljeskavice napravljene u kućnoj varijanti nisu.
"Za većinu ljudi nema potrebe da ukidaju meso, posebno crveno meso iz svoje ishrane. Preporuka je za one ljude koji svaki dan jedu veliku količinu mesa, posebno crvenog mesa, da to redukuju", rekla je ona.
(Srna)
|
|
|
|
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

 |
Godine: 90
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
pa kod nas i vodu kad popijes rizikujes da te vise ne bude tako da .....
|
|
|
|
|
 |
ljubisa87 Početnik Domaćeg.de

 |
Datum registracije: 20 Feb 2009 Poruke: 21

|
|
Ako čovjek dosta jede i još ako je to jača hrana a tu hranu nema gdje "potrošiti" naravno da mu mora naškoditi, ali kod ljudi koji rade teške fizičke poslove to ne može baš da "dođe do izražaja" jer se te silne kalorije lako potroše. Ko dosta krka a čitav dan sjedi, vozi se, ne pješači, radi kancelarijske poslove i sl. mora da osjeti posledice. Malo više fizičke aktivnosti može dosta da pomogne. Provjereno.
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|