:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Starija žena teško povređena u Knjaževcu. Njoj su iskopana oba oka i polomljeno šest rebara. Nije u životnoj opasnosti.
O. C (1930) teško povređena u Gerontološkom centru u Knjaževcu. Njoj je nepoznata osoba iskopala oba oka, polomila šest rebara i nanela više ogrebotina po telu, potvrđeno je RTS-u u u niškom Kliničkom centru.
Lekari Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Niš kažu da je pacijentkinja dopremljena sa Očne klinike, gde joj je ukazana pomoć, i da je sada van životne opasnosti.
Osim potpunog slepila, pacijentkinji je slomljeno šest rebara i nanete su joj ogrebotine po licu i glavi.
Kako RTS saznaje žena je bila korisnik Gerontološkog centra u Knjaževcu, što je potvrdio i direktor te ustanove, Predrag Ranđelović.
On kaže da je korisnicu u noći između 11. i 12. marta, oko dva časa posle ponoći u toaletu pronašla druga korisnica, koja je odmah obavestila zaposlene.
Policija u Knjaževcu je o nesrećnom slučaju obaveštena tek danas.
Nezvanično se saznaje da je povrede dobila u tuči sa drugom osobom koja je korisnik usluga u gerontološkom centru.
Kako je potvrđeno protiv N.N. lica biće podneta krivična prijava, javlja RTS.
(MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)
|
|
|
|
|
 |

|

|
|
Istraga kako je unakažena starica
U Gerontološkom centru u Knjaževcu teško je povređena 83-godišnja starica, korisnica centra, koja je posle ukazane nege van životne opasnosti, a zbog tog incidenta obavljen je vanredni inspekcijski nadzor dok je Ministarstvo rada najavilo mere.
U stacionaru Gerontološkog centra Knjaževac, u noći između 11. i 12. marta, oko 02.00 časa došlo je do incidenta tokom kojeg je korisnica ove ustanove O.C, stara 83 godine, zatečena na podu toaleta sa povredama glave i lica, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalne politike.
O. S. je pronašla dežurna medicinska sestra i odmah joj je ukazana medicinska pomoć, nakon čega je odvezena u hitnu službu, pa u Zdravstveni centar Knjaževac.
Nakon pregleda i potrebne zdravstvene intervencije ona je prebačena u Klinički centar u Nišu.
Direktor Klinike za stomatologiju i maksilofacijalnu hirurgiju u Nišu Dragan Krasić rekao je Tanjugu da je korisnica Gerontološkog centra iz Knjaževca primljena sa povredama obe očne jabučice i mišića očne duplje.
Krasić je rekao da je starica imala i serijski prelom rebara sa jedne i druge strane, ali da je stabilna i da nije životno ugrožena.
Reklo bi se da prema karakteru povreda i ogrebotinama po telu nije reč o samopovređivanju, ali da će konačnu reč o tome dati istražni organi koji će utvrditi šta se zaista dogodilo u knjaževačkom Gerontološkom centru, rekao je Krasić.
Direktor Gerontološkog centra u Knjaževcu Predrag Ranđelović rekao je da je O.S. (83) nađena 11. marta, tokom noći, sa teškim telesnim povredama u Centru i da su zdravstveni radnici odmah preduzeli mere radi njenog zbrinjavanja.
Policija i istražni organi započeli su istražnu proceduru kako bi utvrdili šta se tačno dogodilo, rekao je Ranđelović, dodajući da u Gerontološki centru u Knjaževcu boravi više od 200 korisnika.
U saopštenju Ministarstva rada se navodi sa su o incidentu u Gerontološkom centru inspektori socijalne zaštite saznali kada je vest objavljena u medijima i da su odmah po saznanju dva inspektora upućena u centar u Knjaževcu, kako bi se izvršio vanredni inspekcijski nadzor.
Nakon vanrednog inspekcijskog nadzora inspektori socijalne zaštite će, u skladu sa utvrđenim okolnostima, preduzeti mere iz svoje nadležnosti protiv svih onih za koje se utvrdi da su učinili propuste u svom radu ili pokušali da zataškaju informaciju o događaju, navedeno je u saopštenju Ministarstva rada.
U Ministartsvu navode da direktor ustanove Predrag Ranđelović o ovoj informaciji nije obavestio nadležne u skladu sa pisanim uputstvom ovog Ministarstva, a prema kome je bio obavezan da odmah i bez odlaganja, a najkasnije u roku od 24 sata obavesti Ministarstvo o incidentnoj situaciji i da ispita okolnosti u kojima se incident desio, kao i eventualne odgovornosti zaposlenih.
Direktor je o događaju obavestio načelnika Odeljenja za inspekcijski nadzor danas u 8.50 časova, a putem faksa u 09.49 sati i u tom obaveštenju navodi se da je 13. marta ove godine u popodnevnim satima dobio informaciju da se kod O. C. radi o teškim povredama nastalim pod sumnjivim okolnostima.
(Tanjug/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)
|
|
|
|
|
 |

|

|
|
Kako se dogodio horor napad u staračkom domu
Štampa prenosi stravične detalje napada na staricu u Gerontološkom centru u Knjaževcu tokom kog su joj iskopane oči, a prema nezvaničnim informacijama, nju je pretukla gluvonema stanarka te ustanove V. T.
Žena koja je napala baku je, nakon toga, prebačena u niški zatvor - "Toponicu", navode "Novosti".
Starica O. C. (83), koja je bila smeštena u Gerontološkom centru u tom gradu, teško je povređena u toaletu ovog objekta - nesrećnoj ženi su iskopane oči i polomljeno joj je šest rebara.
Slavica Jovanović, ćerka O. C, rekla je da misli da su nadležni iz te ustanove pokušali da prikriju šta se zapravo desilo.
"U ponedeljak su me pozvali iz gerontološkog centra i kazali mi da se moja majka okliznula i pala u toaletu i da se tako povredila. Rekli su mi da ništa nije ozbiljno, ali da se za svaki slučaj prebaci u kliničko-bolnički centar u Nišu", kaže Slavica Jovanović. "Sutradan su ponovili istu priču, rekavši mi da mi je majka dobro i da se nadaju da će sve biti u redu. Ali, tek kada su mediji objavili da su majci iskopane oči, oni su mi priznali da ju je napala jedna gluvonema žena".
Ona kaže da joj nije jasno kako niko nije čuo zapomaganje njene majke i najavljuje da će tužiti gerontološki centar u Knjaževcu, prenosi list.
Lekari i medicinsko osoblje niške Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju ne pamte da su u poslednjih 20 godina imali pacijenta sa bizarnijim povredama. Načelnik maksilofacijalne hirurgije prof. dr Zoran Pešić u četvrtak je sa kolegama oftalmolozima operisao i ona je, zasad, u stabilnom stanju.
Knjaževačka policija navodi da su ih o incidentu u Gerontološkom centru obavestili lekari Hitne pomoći. "Lekari su, najpre, konstatovali lake telesne povrede, nakon čega je O. C. prebačena u Niš", ističe Zlatoljub Stojanović, načelnik policijske stanice u ovom gradu. "Ali 13. marta smo obavešteni da je O. C., zapravo, zadobila teške telesne povrede. Odmah nakon toga, preuzeli smo kompletnu medicinsku dokumentaciju i protiv N. N. lica podneli prijavu".
Ishod lečenja, s obzirom na njene godine i opšte zdravstveno stanje, teško je prognozirati u ovom trenutku.
"Učinili smo sve što smo mogli da joj saniramo rane na licu, ali što se njenog vida tiče, nismo mogli puno toga da učinimo. Pacijentu su otkinuta meka tkiva i očna jabučica u levoj očnoj duplji. U desnoj duplji su odstranjena meka tkiva, a ima podlive na licu i u usnoj duplji. Pored toga slomljena su joj i rebra", kaže Pešić.
On međutim nije mogao da se izjasni čime su nanesene takve monstruozne povrede. Prethodno je direktor ove klinike Dragan Krasić rekao da "prema karakteru povreda i ogrebotinama po telu nije reč o samopovređivanju, ali da će konačnu reč o tome dati istražni organi.
U Gerontološkom centru u Knjaževcu kažu da, osim pretpostavke da je O. C. povredila druga osoba, nemaju drugih preciznijih informacija. Direktor centra Predrag Ranđelović objašnjava da je u noći između 11. i 12. marta, na zvučni poziv sa sprata gde je bila smeštena O. C., medicinsko osoblje zateklo nesrećnu ženu kako leži u toaletu, oblivena krvlju, sa povredama po glavi i licu.
"Starica je, nakon ukazane prve pomoći, odmah prebačena u Hitnu pomoć ZC Knjaževac, a odatle u niški KBC. Mi smo policiji i tužilaštvu podneli prijavu protiv N. N. lica", kaže Ranđelović.
Jovanka Milojković, koja je bila u istoj sobi sa O. C., ispričala je da je kobne noći otišla do toaleta i na podu zatekla svoju cimerku, na podu kupatila.
"Bila je oblivena krvlju ", jedva izgovora Milojkovićeva. " Odmah sam pozvonila, nakon čega su došli medicinski radnici".
U ovoj ustanovi, inače ima 220 stanara, o kojima se stara 30 medicinskih radnika, a incidenti se dosad nisu dešavali.
O stravičnom incidentu nadležni su saznali iz medija. Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike navodi da direktor Gerontološkog centra Predrag Ranđelović, iako je bio obavezan da, najkasnije u roku od 24 časa, obavesti o tome inspektore socijalne zaštite, to nije učinio.
"Posle vanrednog inspekcijskog nadzora inspektori će, u skladu sa utvrđenim okolnostima, preduzeti mere iz svoje nadležnosti protiv svih onih za koje se utvrdi da su učinili propuste u svom radu ili pokušali da zataškaju informaciju o događaju ", saopšteno je iz Ministarstva.
(MONDO, foto: Gerontološki centar Knjaževac)
|
|
|
|
|
 |

|

|
|
Starica: Unakazila me medicinska sestra
Olga Cvetković, teško povređena u Knjaževcu, imenovala napadača. U izjavi službenom licu rekla da joj je medicinska radnica iskopala oči, kada je odbila da primi terapiju.
Istraga o pravom hororu u Gerontološkom centru u Knjaževcu koji se odigrao 12. marta, oko dva časa ujutro, kada su stanarki Olgi Cvetković (83) monstruozno izvađenje oči, mogla bi da ima neočekivan obrt. Jer, teško povređena starica je imenovala svog napadača - jednu medicinsku sestru u domu!
Kako "Novosti" saznaju iz pouzdanih izvora, Olga Cvetković je, posle hospitalizacije na odeljenju Maksilofacijalne hirurgije Kliničkog centra u Nišu, policajcima pojasnila kako je napadnuta i povređena. Ispričala je da se nalazila u sobi, kada joj je sestra donela da popije lek, ali je ona to odbila.
"To je iziritiralo sestru, koja je počela rukama da mi na silu otvara usta i da mi izvlači jezik" zapisano je u službenoj belešci policajca koji je saslušao Olgu Cvetković.
"Govorila mi je i "Hoćeš li da ti isečem jezik?". Zatim me je udarala po grudima, pa mi ponovo otvarala usta, a potom mi je rukama iskopala oči. Niko me nije gurnuo, niti sam pala, a u sobi su bile još tri nepokretne ženske osobe, koje nisu mogle da mi pruže pomoć, iako sam zapomagala."
Starici su tom prilikom otkinuta meka tkiva i očna jabučica u levoj očnoj duplji i meka tkiva u desnoj i polomljena su joj rebra.
Po dosadašnjoj, zvaničnoj verziji ovog stravičnog događaja, Olgu Cvetković je pretukla gluvonema stanarka te ustanove V. T., koja je, nakon toga, prebačena u niški zatvor.
Olgina ćerka Slavica Jovanović ispričala je da je, po onome što je saznala, njena majka bila u toaletu, kada je unutra ušla ta gluvonema žena. Navodno, ona je od njene majke tražila da ustane, a kada je Olga to odbila, ta žena je nasrnula na nju, iskopala joj oči, polomila joj rebra i - pobegla!
Navela je i da je nakon toga i policija kao napadača na njenu majku identifikovala tu gluvonemu ženu, i to na osnovu ogrebotina koje joj je, braneći se, zadala Olga. Ali napomenula je, da bi se to i potvrdilo, moraju da se urade dodatne DNK analize.
Lekari klinike za maksilofacijalnu hirurgiju potvrdili su da je Olga Cvetković, posle prijema, bila uračunljiva. Učinili su sve što smo mogli da joj saniraju rane na licu, ali što se njenog vida tiče, nisu mogli puno toga da učine pišu "Novosti".
Posle ovog nesvakidašnjeg događaja, jedna od stanarki koja je bila u istoj sobi sa Olgom Cvetković ispričala je da kobne noći otišla do toaleta i zatekla svoju cimerku, na podu kupatila. Predočila je i da je starica bila oblivena krvlju i da je odmah pozvonila, nakon čega su došli medicinski radnici.
U policijskoj upravi u Nišu nezvanično su za "Novosti" predočili da je Olga Cvetković, posle prve izjave policajcima u kojoj je optužila medicinsku sestru, promenila iskaz i navela da ju je napala druga starica.
Međutim, izvor lista tvrdi da policajci posle prvog saslušanja 12. marta, nisu uzimali nikakvu drugu izjavu od Olge Cvetković.
|
|
|
|
|
 |

|

|
|
Preminula starica koju je neko unakazio
Olga Cvetković (83), štićenica Gerontološkog centra u Knjaževcu kojoj su 11. marta, pod zasad još nerazjašnjenim okolnostima, iskopane oči i polomljeno šest rebara, izdahnula je 29. marta u Kliničkom centru u Nišu.
Starica je preminula nekoliko dana nakon što je obelodanjeno da je za sve što joj se dogodilo u izjavi policiji optužila dežurnu medicinsku sestru.
"Nakon što s edogodio stravični incident, Olga je operisana. Lekari su tada konstatovali da će ostati slepa, ali da je njeno zdravstveno stanje takvo da može da bude otpuštena na kućno lečenje.
"Da ne bi bila izložena opasnosti, na prvo previjanje je bila prevezena do Zaječara, ali je po nalogu lekara 29. marta morala na kontrolu u Niš. Samo dva-tri sata po dopremanju u Klinički centar Olga je umrla.
Postoji sumnja da je njenoj smrti kumovalo truckanje u sanitetu, što je možda dovelo do toga da je neko polomljeno rebro probilo plućno krilo! Ipak, tek nakon obdukcije biće poznati uzroci staričine smrti", kaže izvor "Kurira".
Zbog sumnje da je teško povredila Olgu Cvetković, istražni sudija je odredio pritvor B. T. (76), takođe štićenici Centra.
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|