www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Zarada 1.000 evra, a niko neće da radi
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 29, 2013 8:52 pm    Naslov poruke: Zarada 1.000 evra, a niko neće da radi Na vrh strane Na dno strane

Kolika god da je nemaština, u Srbiji i dalje postoje poslovi koje uprkos velikoj zaradi skoro niko neće da radi.

Kako pišu "24 Sata" najviše nedostaju drvoseče koje u letnjoj sezoni mesečno mogu da zarade oko 1.000 evra, zidari sa dnevnicom od 40 evra, zatim pastiri čija se zarada kreće između 200 i 700 evra i zavarivači sa prosečnom platom od 500 evra.

Drvoseča u letnjoj sezoni uz obezbeđen smeštaj i hranu može da zaradi više i od inženjera šumarstva

Ako se ovako nastavi, Kinezi će nam seći drva jer nam ne preostaje ništa drugo nego da počnemo da uvozimo drvoseče, poručuje Čedomir Jevtić, vlasnik valjevske firme "Mičelini" i jedan od izvođača radova za potrebe "Srbijašuma".

Drvoseče, kaže on, leti imaju veće plate od šumarskih inženjera (oko 1.000 evra), dok u jesen zarada opada i iznosi "samo" 500 evra, uz obezbeđen smeštaj i hranu.

To, izgleda, ipak nije dovoljno za prohteve srpskih radnika.

"Osnovni problem je to što naša država uopšte ne školuje drvoseče, stručno nazvane šumski sekači. Čini mi se da ljudi izbegavaju ovaj posao pre zbog toga što ga se plaše, nego što je težak", smatra Jevtić.

Drvoseče rad počinju u zoru i završavaju ga kad ispune zadatu normu, koja najčešće podrazumeva oko pet sati efektivnog rada.

Mnogo lakše, ali takođe nepoželjno zanimanje je biti pastir, iako se i oni mogu pohvaliti solidnom zaradom.

Na pašnjacima na jugu, u mestu gde je prosečna plata 20.000 dinara, malo ko se lati čobanskog štapa, a pruža im se mogućnost da za jedan mesec zarade i do 700 evra.

Slično je i sa zidarima i zavarivačima.

"Ljudi pokazuju manje interesovanja za obavljanje teških fizičkih poslova. Zato po pravilu manjkaju zidari, armirači i tesari, kod kojih se, inače, traži i zdravstvena sposobnost, kao i zavarivači, bez obzira na godine. Sve je češće odbijanje i poslova terenske prodaje zbog plaćanja na procenat uz veoma mali ili nepostojeći fiksni deo", objašnjavaju za "24 sata" u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ).

"Radnici se najviše plaše da budu prevareni i neće odbiti nijedan posao ako su sigurni da će im zarada biti isplaćena", objašnjava Ljubomi Vidović iz omladinske zadruge "Tragač".

(MONDO)

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>

Datum registracije: 05 Apr 2011
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Čet Avg 01, 2013 11:15 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

reko sam ja to.. Rolling Eyes gospoda mala zaludjena fakultetima...i lagodnim zivotom..
mame i tate se brinu..
oni ne moraju da se brinu niocemu..sve na tacnu im mama i tata stave...
i kukaju kako nema posla...

posla ima...sine..samo nece da rade ljencuge... Wink

ja ne bi mogo...docekat ljeto i citavo ljeto...sjedit..i ne radit nista...
a toliko posla ima..i toliko pristojno se moze zaraditi i da stignes i na more i da ti ostane i za zimu koja marka..i da se ko covjek obuces...da ne hodas ko neka propalica...u izbljedjeloj garderobi i iznosanoj... Rolling Eyes

gradjevinska sezona pocinje...od marta...dnevnice pomocnog radnika..su od 60 do 100 maraka dnevno...

imas mart,april,maj,juni, juli, eto recimo 5 mjeseca..
sad gledaj...mjesecno 900 evra u prosjeku jedan pomocni radnik moze da zaradai...
5x900 =4,500
Rolling Eyes

to ti je samo jedan primjer....
i ostane ti cijeli avgust za uzivanje...skromno ali opet je bolje nego sjediti kod kuce i nemati ni za cigare..

a svi sposobni..imaju i ruke i noge i sve dijelove tijela...
i pamet..
naravno...kad ih slusas reko bi u najmanju ruku su magistri.. Rolling Eyes
a oni nose gace od mama i tata koje su im oni kupili... Rolling Eyes

ljencuge...ba... Rolling Eyes

ne znam ja sta oni misle..i kad zavrse recimo fakultete..sta kontaju da ce uzivati po citav dan...a pare da ce im samo sipati i sipati..a oni trositi i trositi...oce al' klinac moja...

sine sta god da ti imas od strucne spreme..ti ces imati onoiliko koliko
radis...a ni toliko neces ovdje biti placen...

prosla su ta vremena..kad si mogo u drzavnim jaslama se namjestiti sa visokom s.spremom..
i ne raduiti nista...a imati placu svemirsku...

tako nesto vise ne postoji... nigdje sem u drzavnim jaslama..a i to nece potrajati jos dugo..
sve ostalo je u privastnim rukicama..a privatnik je u svoj posao ulozio novac..svoj..
da bi zaradio..

i on trazi da se radi..i placa te po ucinku..ako on nema nikakve koristi od tebe..ili ako vidi da zaostajes za kolegama..da mu tvoje kolege donose recimo 80 posto zarade..a ti 40...
on ce ti lijepo reci -kolega...izvoli svoju radnu knjizicu..ova poslovna djelatnost...u vlasnistvu te i te firme...nije vise zainteresovana za usluge vase.....

a ti dodjes kod drugog..da trazis posao..a on pogleda gdje si radio..uzme fon.i zvrcne...
kakav je ovaj sto je kod tebe radio..
ma onako..slab je ne radi dobro..i koliko bi trebao...
aha..

i u novoj firmi ti kazu..da ce ti se javiti.. Rolling Eyes kad im budes trebao i tako...
malo na biro...za nezaposlena lica... Rolling Eyes

i tako ti je to...imas ih koliko hoces na birou... takvih...koji msile da pare padaju sa neba ako imas diplomu vise ili visoke strucne spreme... Wink
nemas srce moje..imas samo nacin da zaradjujes vise novca..a ko je jos vidio da zaradjujes vise a da radis manje...to nema nigdje..
da bi zaradio vise - moras i da radis vise...
veca strucna sprema veca i odgovoronost u poslu i vise posla...
logicno je.-.a kad radis vise imas i vecu platu..tako to funkcionise u svetu odraslih...Razz

tek posle zavrsene skole..pocinje rad..mukotrpan...
da bi stekao nesto..

a ako uzmemo u obzir...
da je na ovim preostorima zastupljeno..da se otprilike u 30 godini zavrsavaju skole...
i da se do 35 ceka na prvo zaposlenje..ako za*ebas negdje u tom zaposlenju..
niko te vise nikad primiti nece..da radis..

kome treba coivjek od 35 godina zivota bez dana radnog staza... Rolling Eyes tkvog niko nece zaposliti... bez obzira na strucnu spremu... Rolling Eyes

samo dzaba ja to pricam...

bolje je raditi i za malu platu nego ni za kakvu..a da ne govorim koliko je bolje se malo pomuciti i oznojiti za pristojnu platu..
nego ne raditi nista ili pak raditi za malu platu od koje ne mos ni da jedes citav mjesec..

ali ponavljam... opet je bolje raditi i za takvu platu.. nego ni za kakvu... Rolling Eyes

Mr. Green

i tako pamet u glavu... Rolling Eyes

love is all you need
......

škorpijica
~ noćna mora mnogih ~
<font color='blue'><b>~ noćna mora mnogih ~</b></font>

Datum registracije: 07 Sep 2004
Mesto: ....tamo gde Dunav ljubi nebo...

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Avg 01, 2013 4:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nisu tu krivi "gospoda mala zaludjena fakultetima", vec kompleksi Wink a kompleksi su cudo i doveli su do ovoga gde smo danas. Ako ovaj moze, zasto i ti ne bi mogao, ako ovaj hoce, e pa hoces i ti. Zasto biti prvi u selu, odmah udri na grad. Sve ovo sto si ti krepalina napisao je tacno i ja se slazem s tim, ali isto tako najvise krivim roditelje koji pokusavaju svoje zelje i komplekse resiti kroz decu, sve ce platiti samo da deca dostignu ono o cemu su oni sanjali. Danas se to deli na dve grupe, ako si dete fakultetski obrazovanih e pa odmah po rodjenju ti je zapisano da moras na fakultet, tako porodica kaze Rolling Eyes a ako si iz one druge grupe, e pa onda treba da osvetlas porodici obraz i da konacno dobiju i oni diplomu u porodici Mr. Green Pre 30/40 godina nije mogao svako studirati, fakultet su upisivali zaista talentovani i zainteresovani mladi ljudi, koje je zanimala odredjena oblast, videli su sebe u tom poslu i oblasti i morale su se dostici odredjene granice, a danas ne postoji minimum koji moras imati, ne postoji neko osnovno znanje koje moras imati, danas fakultet upisuju svi, zavrsavaju svi, mlataraju tom diplomom i odlicno izgleda svima. Treba dati sansu svakome, ali realno nismo svi za studiranje i za sve poslove. Da me neko ne bi pogresno razumeo, ne smatram da su za fakultet samo gradska deca, cak je vise inteligentnih ljudi po selima, ali zasto se isti ti ljudi kada zavrse fakultet ne vrate u svoje selo pa tamo urade nesto, potrude se da i od tog manjeg mesta naprave nesto bolje, ali ne ajmo svi u Beograd i Novi Sad i po mogucnosti pravac u fotelje. Ove cifre za gradjevinu nesto nisam cula da su takve i ovde kod nas, ako je tako odoh i ja na "baustelu" Mr. Green Laughing Laughing Laughing

"...dvoje ljudi koji su se voleli ne mogu biti prijatelji, jer se svaki susret svodi na previše tajanstvenih pogleda, da bi se prestali nadati..."
"Znas, crne rupe nastaju kada se um ubrza do beskonacnosti, ali u negativnom smislu, tako da u njima nema nicega. Nema prostora. Vremena. Nema drugih ljudi. Nema cak ni tebe. U crnim rupama mozes lepo da se zezas. Lebdis iznad zemlje. Slusas rock'n'roll. Dozivas kisu ili maznes neku lepu ribu. Samo je bezveze kad se probudis."

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>

Datum registracije: 05 Apr 2011
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Pet Avg 02, 2013 1:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ma ne govorim ja to...samo u vezi faksa...imas i masu drugih...koje su nekako roditlelji naucili na sve taze spremno...ali roditelj je takav..svaki roditelj ako moze on ce to svom djetetu obezbjediti...
ali to ne znaci da ja ili ti ili neko deseti...
to mora tako da prihvati...da to prihvati kao nacin svog zivota..
tako nauci da... uvijek od drugog ocekuje nesto...

i takvi kad zapadnu u gabulu...svi su im krivi...svi sem njih...a u sustini oni su jedini krivac...

...skolu treba zavrsiti..treba se obrazovati...skola i znanje ...nikomu... nikad nisu naskodili..

danas je visa strucna sprema kao pre 10-15 -20 g. sss...danas si gotovo neobrazovan sa sss...

takvo je vrijeme...da je i fakultet savim normalna stvar.. i kod nas...
a kamoli visa neka skola...

ali ne treba to da bude nesto...da mislis o sebi da si svemirac...
to postane kao komplex vise vrednosti...imam kol'ko hoces primjera....

kad hoces da letis i lebdis visoko...moras to da naucis...da radis...
gore u visinama nema slavuja...i vrabaca..gore su sokolovi i orlovi...
a smjesno izgleda covjek..koji se vine visoko..pa tresne o pod...
ruzno je to i sanjati..a kamoli dozivjeti...

treba shvatiti neke stvari...
struka je ipak samo "posao"...
ona tebe predstavlja u poslu...tj ti to potkrepis svojim radom i dokazes..da bi te drugi cijenili....kao strucno lice...

diploma ti nicemu ne vredi ...ako je ne koristis..tj ako ne radis...to znaci da i ne napredujes..u poslu i svojoj struci....a to nema cijenu...

suprotno ti je ko neki slucajevi koje znam...koji su diplomirani pravnici ministarstva un. poslova...
nema radnih mjesta za njih...ali ne sjede kod kuce..bave se drugim poslovima..nize rangiranim i cekaju mjesto slobodno...u krim-u....

ko ce ga primiti ako je on diplomirao pre 5 godina...a za tih 5 godina nema dana radnog staza u oblasti vezanoj za njegovu struku...

momci kapiraju....stvar...nose uniformu i samaraju po ulici 8cu i dnevnu i nocnu...i po kisi i po snjegu...i po zvizdanu...kad se asfalt topi..na +40...
nije im bed...
znaju da kad skines mantil..ili uniformu ili armanija...Razz
zavsi sta je kome radno odjelo...Mr. Green
ti si ipak samo covjek...

i tebe ljudi cijene po onome kakav si ti i bez te uniforme...kakav si sa porodicom..komsijama...prijateljima....tj kakav si covjek....u zivotu...

u poslu mozes biti sasvim drugaciji...jer to je posao...i svi nose masku...
bitno je kakav si covjek....tamo gdje masku ne nosis...
(sad malo urodjene - digresije-Razz Laughing..da se ne pravim pametan..jer nisam...udaljavanje od teme...to je meni urodjeno...Confused )

smatram da nema dobrih i losih ljudi..ljudi su ljudi...i dijele se na one koji rade dobre stvari i oni koji rade lose stvari..i sva je to mudrolija...
hoces biti dobar ili neces..tvoj je licni izbor...Mr. Green
da bi bio dobar moras da radis dobro...

omladina danas kapira da sa fakultetskom diplomom..stices i sve ljudske osobine i karakterne osobine vise vrednosti...

a nije tako...karakter je tvoje ponasanje prema drugima...prema okolini u kojoj obitavas...a ljudi ce se ponasati prema tebi onako kako se ti ponasas prema njima...pa i da si sam bog a ne akademski gradjanin...

da se razmijemo...ja sam imao svoj licni neki razlog sto sam napisao predhodni post..tako kako sam ga napisao...

ja ne govorim za tebe i slicne tebi..koji/e studiraju teske fakultete...za koje ti stvarno treba ogromna kolicina
i strpljenja i pameti i vremena..i novca...i truda i rada i znoja i svega ostalog....

sto ti ne treba za jedan "mendzment"...
Rolling Eyes i slicne ...

gdje uzmes knjigu i naucis je napamet...i prepricas je od slova do slova...i gotov faks...akademik...na ulicu iskocio... Rolling Eyes

i upravo takve medjede kad klinci gledaju..kojima je profesija laz i muljavina... sto bolje podvale - vise zarade...gledaju ih...u skupim kolima...i mastaju...

vide sebe u takvim kolima kad dobiju diplomu...

ne kazem zna i mozda se i njima posreci...(nista nemam protiv sreca je individualna stvar...)ali kako i ti rece...uglavnom posrecice se ako si akademsko unuce i dijete....

danas moras da imas jaku stelu...ili pare...ili znanje-rezultate...
..da bi dobio dobar i dobro placen posao..i moras da radis i ti i tvoj mozak 300 na sat...da bi zadrzao posao...a kamoli stekao i imao nesto...
ako si posten... Rolling Eyes

danas mnogi misle da si lud..da ti nesto nije dobro ..
ako hoces nesto fer i posteno da stvoris... Rolling Eyes

svasta sam opet napisao... Rolling Eyes Laughing

love is all you need
......

škorpijica
~ noćna mora mnogih ~
<font color='blue'><b>~ noćna mora mnogih ~</b></font>

Datum registracije: 07 Sep 2004
Mesto: ....tamo gde Dunav ljubi nebo...

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Avg 02, 2013 3:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kako god, vrtimo se u krug i manje-vise pricamo o istom samo drugim recima i primerima, ali mi je drago da je bar malo zazivela tema Mr. Green

Ako cemo iskreno, sad kad se vec uhvatismo fakulteta, nema danas fakulteta koji ne mozes zavrsiti, sve je to toliko spusteno na niske grane i omoguceno da stvorene najnizesg koeficijenta inteligencije moze zavrsiti, toliko o tome. Tacno je da jos uvek ima fakulteta razlicitih tezina, jos uvek je manje nas koji se okrecemo necemu gde treba non-stop razmisljati, jer ja ako zeznem jednu stvar, zavisi koju, moze da prodje neopazeno, a mogu potrovati vecinu oko sebe, a to bas i nije mala stvar Rolling Eyes

Cilj mog upisa je bio da su roditelji sa svojim zeljama doveli do ovoga da vise niko ne zeli da se uhvati teskog posla vec ce sve mama i tata platiti samo da se dete ne umara Rolling Eyes Postoji gomila momaka (ako se tako i mogu nazvati s obzirom na godine koje su utukli) koji voze npr najskuplja kola, oblace se najskupljim krpicama, sede od jutra do sutra po nekim kafanama, a nista ne rade. Od cega? Pa od mame i tate Mr. Green E sta ce oni kad ne bude mame i tate, to niko ne zna, ko zna mozda im posalju s onog sveta koji dinarcic Rolling Eyes Svi mastaju o nekom filmskom zivotu, umesto da zapnu i omoguce sebi pristojan zivot Wink

"...dvoje ljudi koji su se voleli ne mogu biti prijatelji, jer se svaki susret svodi na previše tajanstvenih pogleda, da bi se prestali nadati..."
"Znas, crne rupe nastaju kada se um ubrza do beskonacnosti, ali u negativnom smislu, tako da u njima nema nicega. Nema prostora. Vremena. Nema drugih ljudi. Nema cak ni tebe. U crnim rupama mozes lepo da se zezas. Lebdis iznad zemlje. Slusas rock'n'roll. Dozivas kisu ili maznes neku lepu ribu. Samo je bezveze kad se probudis."

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Zarada 1.000 evra, a niko neće da radi Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon