:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Ljudi koji se drže pravila popularne mediteranske ishrane imaju manje šanse za obolevanje od depresije, pokazalo je novo istraživanje španskih naučnika.
U istraživanju naučnika univerziteta u španskom gradu Navari učestvovalo je 10.904 zdravih dobrovoljaca, koji su ispunili ankete u kojima su odgovarali na pitanja o svojim prehrambenim navikama od 1999. do 2005. godine, posle čega je njihovo zdravlje praćeno u naredne četiri godine.
Autori istraživanja napisali su da ljudi koji su se hranili u skladu sa mediteranskom ishranom imaju 30 odsto manju verovatnoću za razvoj depresije.
Istraživači tvrde da sastojci mediteranske ishrane, što su uglavnom namirnice biljnog porekla, povrće, voće, integralne žitarice, riba... poboljšavaju funkciju krvnih sudova, pomažu kod upala, smanjuju rizik za bolesti srca, što sve umanjuje verovatnoću razvoja depresije.
Smatra se da dve trećine odraslih ljudi u nekom trenutku života doživi simptome depresije, pri čemu se u većini slučajeva radi o blagoj i kratkotrajnoj depresiji.
Sa druge strane, podaci ukazuju da jedna od četiri žena i jedan od deset muškaraca razviju simptome koji su ozbiljni i zahtevaju lečenje.
(MONDO/Tanjug)
|
|
|
|
|
 |
jellenadabogdakrepala *Bitanga bez Princeze*

|
Datum registracije: 05 Apr 2011 Poruke: 26431 Mesto: pandorina kutija

|
|
jao...od tih travuljesina se i dobija depra...sine...
kad se ti najedes telecine a pre toga corbetinu od junecine...pa malo uz to salate od paradajza i koju feferonicu..pa onda spucas dobar kolac...onaj kad lupis dlanom u sto...a on zaplese u tanjiru...ko striptizeta... pa to zalijes dobrim vinom..il' dobro rakijom...od neke plemenite vocke...kajsijom il' dunjom ..a moze i kruskica..ili medovacom...
pa gdje ces bit depresivan...
a kad ti griclas grah i kupus i mrkvu i te neke klice i sjemenke...ko tica...
normalno da ces biti depresivan nervozan i sta znam...
reko je lijepo brega..davno "depresija od graha i kupusa" i u pravu je...
a mediteranci..jedu mnogo morskih plodova...i mnogo mesa..crvenog...ja sam vidio veci dio mediterana i znam ja sta se tamo jede...
ko i ovdje je... strklje i mentoli jedu travu..a normalan svet... jede meso..i ribu...
nemaju oni ba pojma sta je mediteranska kuhinja... mozda po hotelima...i restoranima..ali kod domacina..je druga prica...
|
_________________ All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......
 |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|