www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Indukcione ploče – kafa za 20 sekundi
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Sep 20, 2013 8:45 pm    Naslov poruke: Indukcione ploče – kafa za 20 sekundi Na vrh strane Na dno strane

Indukcione ploče brže se zagrevaju, a umanjuju i potrošnju električne energije.

Kod klasičnih ringli, moramo da sačekamo da se ringla prvo zagreje, pa da se toplota prenese sa nje na dno posude, što može da oduži proces spremanja jela ili kuvanja kafe i čaja. Zato se danas sve češće, umesto klasičnih ringli, koriste indukcione ploče.
Kako one funkcionišu?

Na indukcionim pločama se putem magnetnog polja stvara struja u dnu posude koja je direktno zagreva, pa se samim tim izbegava gubitak energije usled prenosa. Zagrevanje je brže, pa na pimer, kafu možete skuvati za svega 20 sekundi.

Ove ploče "prepoznaju" prisutnost posuđa i veličinu posude i na taj način zagrevaju samo deo ploče na kome se nalazi posuda. Zagrevanje prestaje čim sklonite posudu sa ploče, a uređaj se sam isključuje posle određenog vremena.

Pored toga, svaka zona za kuvanje je opremljena i tajmerom koji omogućava određivanje vremena kuvanja i automatsko isključivanje nakon isteka, kao i podešavanje željene temperature ploče. Jedna od prednosti ovih ploča jeste to što temperaturne vrednosti ploče nisu uobičajene, od jedan do pet, već tačan broj stepeni (kao na rerni), što dosta olakšava kuvanje. Kada promenite temperaturu, indukciona ploča će reagovati trenutno, odnosno, nije potrebno vreme da se ohladi ili ugreje.

Ipak, indukcione ringle zahtevaju i posebno posuđe sa kojim ploča može da zatvori magnetski krug. Kako biste proverili da li posuđe koje već imate može da se koristi na indukcionim pločama, upotrebite mali magnet - ako magnet "leže" na dno posude, to znači da je možete koristiti.

Asortiman u ponudi, u našoj zemlji obuhvata ploče raznih dimenzija i izrade okvira, koje mogu lako da se uklope u svaku kuhinju.

(MONDO)

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>

Datum registracije: 05 Apr 2011
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 22, 2013 7:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

za 20 sekundi Rolling Eyes jest ... moze jedan "fildzan" ..za 20 sekundi i na plinu da se prokuva...
ali ipak za pola litra treba malo duze od 20 sekundi...

to se moze i prostom matematikom sa malim unosom nekih fizickih zakona
i tacaka vrenja vode...na osnovu kolicine vode i jacine i kolicine
energije koju koristimo za kuvanje...moze se jednostavno dokazati...i bez nekog znanja o indukciji i magnetnim silama koje se sire unutar magetnog polja..Razz a posebno o kuhinjskim plocama indukcionim ... Mr. Green
moze se dokazati da vecina navoda u ovom iznad tekstu...to nije tako... Razz Razz

recimo..ako istu kolicinu vode...
zelis da prokuvas na 500 stepeni ..i na 190 stepeni...dok pri tome je cijelo zeljeno grejno tijelo je tretirano toplotom...
logicno je da ce pre prokuvati..na 500 stepeni..Rolling Eyes
nego na 190 stepeni.. Rolling Eyes

ali logcno je i da ces morati utrositi vise energenta
da bi postigao temperaturu od 500 stepeni..negoli da bi postigao temperaturu od 190 stepeni...

i tu malo ne stima potrosnja energenta...

ne postoji tijelo koje ce se pre zagrijati na nizoj temperaturi negoli na visoj..kao i sto ne postoiji
energent kojega ces potrositi manje za visu temperaturu ..
negoli za manju temepraturu...

ako se radi o istom energentu..u ovom slucaju se radi u oba primjerka o el.energiji...
i ako se radi na istoj grejnoj povrsini..tj ako toplota podjednako zahvata isti obim grejnog tela...

i ne postoji tijelo...za kojega ce se potrositi manje energenta...za kraci rad...pri visokoj temepraturi....sa vise energenta
nego za duzi rad na manjoj temperaturi...i sa manje energenta...(jer da se ponovim za vecu temepraturu treba vise energenta) a efekat je isti...sem vremenski...

voda ce prokuvati i na 190 stepeni kao i na 500 stepeni...
ali ce se manje potrositi energije na 190 stepeni...negoli na 500 stepeni...
a vise vremena ce trebati za na 190 stepeni da prokuva nego li na 500 stepeni Razz Razz Razz

kazu da je vreme novac...ali ispada po ovome da i nije tako....

za manje vremena se skuva...
a manji ili isti utrosak energenta......ne..ja sam siguran da takvo sto ne postoji...
i da je to veci utrosak...to i znam...
i tako je u svakom slucaju..

sem ...na primjer... meni treba skoro mjesec dana...
da potrosim na kave i po koje pice i kladionicu i tako to sto volim..Mr. Green 250 evra....Confused
dok mojoj vjestici isti slobodan mjesecni iznos... moze da traje najvise 22 minuta...Laughing
kad uleti negdje gdje ima...
nekih butika ...parfirmerija i sl... i obaveno ako je ja cekam..tu u nekoj kafani...
u tom objektu.... treba joj obavezno jos minimu 100 maraka...jer nije dobro kalkulisala sa cijenama...
a i ona haljinica joj se strasno svidja...da samo vidim i znam kako joj stoji...Rolling Eyes
i naravno...da se ne sramotim pred svetom..dam joj novcanik...
i ona mi nakon jos 22 minuta..vrati novcanik...Rolling Eyes

pa ja predvidjeni eventualni slobodni
utrosak energenta...od 250 evra...
smanjim na 50 evra mjesecno...Confused

a ona svoj poveca za 200 evra...i to je uglavnom moj energent..
koji se brzo nekako...nadje pod njenom kontrolom potrosnje...Rolling Eyes Rolling Eyes

znaci samo u tom mom slucaju se trosi manje energije za krace vrijeme...grejanjem nekog tijela...na visu temperaturu
Rolling Eyes Laughing

ajd...da malo objasnim i ovim...sto nemaju pojma o cemu pricam Rolling Eyes

(mada cini mi se da i ja nemam pojma vise o cemu pricam Confused Razz )

ovim fakultetski neobrazovanim Rolling Eyes i onim fakultetski poluobrazovanim Rolling Eyes
i onim faLkutetski i follkutetski obrazovanim...Rolling Eyes
i naravno nekim plavusama muskim i zenskim a i onim koji nisu imali priliku da se sretnu sa magnetnim silama...Confused Confused Confused
i 'vako natprosjecno neinteligentnim osobama kao ja sto sam Confused Confused Confused salim se ja malkice...s stim falkutetima...
jer mi neki ljudi idu na zivce...pa ih jos malo trpim..pa cu ih postavit tamo gdje im je mjesto...Rolling Eyes Razz

nije sramota ne znati...i nije glupost neznanje...to je samo neupucenost..neznanje..
a svako neznanje se moze promjeniti u znanje..ako nesto naucimo da radimo ...tj dozivimo... Razz

sramota je reci da znas nesto..a da pri tome nemas pojma o tome...

sto je danas tipicno...za googlase...faLkutetski obrazovane i follkutetski obrazovane..
koji valjda misle da fakultetskom diplomom stices svo znanje sveta.... za sve zivotne sfere
i da si kompetentan..za bilo sta i da znas vise od nekoga ko recimo nema f.diplomu a radi nesto citav svoj zivot....
a da pri tome pomenuti...ne mora nikad ni da vidi ni da cuje za neke oblasti...u kojima je recimo taj drugi
citav zivot....

i po ustaljenom pogresnom i neosnovanom vrednovanju...takvi ljudi
vise vjeruju u teoriju nego u znanje...
"
tako je neki dan jedan moj "novi kolega"..zamalo ubio i sebe i jos 5 potcinjenih...i zamalo napravio tragediju
ali i stetu milionsku...

valjda niko mu nije rekao da u knjigama samo pise sta treba da se uradi..da bi resio neki problem...
a da ni u jednojoj knjizi ne pise kako se sta radi....i kad uzmnes to da radis..tek tada vidis....
da nemas u sustini pojma..i da su teorija i praksa ko nebo i zemlja...

jer neke stvari se ne mogu nauciti iz knjiga..nego samo prakticnim radom na terenu...

on je valjda mislio da je to "skolska prica" a ne bojeva...u kojoj imas pravo na samo jednu gresku..i bay bay...zivote...

da objasnim Laughing jednostavno...sto sam htio reci... Rolling Eyes Razz Razz Laughing

ako zapalis jednu cjepanicu drveta ...i zapalis dve cjepanice...jaci ces plamen dobiti na dve cjepanice...ali ce brze i da izgore te dve cjepanice kad se rasplamsaju...na vecem plamenu...koji stvara vecu temperaturu... i trebat ce ti
novi energent da bi odrzavao tu temperaturu....
..nego li jedna cjepanica...na manjem plamenu...koja stvara manju temperaturu...

Mr. Green

u sustini...tu se radi o prostom kuvanju..a ne cijepanju atoma... Rolling Eyes
ti kad kuvas..tebi ne treba najjaca temperatura...stalno..
tebi treba nekad da se to "krcka" ...jelo koje treba da se kuva sat vremena..
na umjerenoj vatri...ne mozes sprckati za 10 minuta...na visokoj vatri..i da to jelo bude kako treba ukusno i jestivo... Rolling Eyes

tako da...se tu vise radi o estetici i preciznijem baratanju sa temperaturama...
negoli o bilo cemu drugome...a preciznost i estetika..uvijek skuplje kostaju..i treba im vise..
bilo cega...od onog drugog..sporijeg..nepreciznijeg...i ruznijeg..i kabastijeg za rukovanje....

volio bi da mi objasne..strucnjaci..kako se to....manje potrosi energije...za jacu temepraturu...ako se radi o istom energentu...i ako je uticaj toplote jednak...i grejno tjelo jednako...
to je jednostavno nemoguce...

dokazacu malcice suprotno...tj o cemu se tu zapravo radi..Laughing
u nastavku ovog kratkog epskog teksta od par miliona rijeci... Laughing

zelim da kazem..."indukcija" da nije dobra toliko..kao sto se prica..ali razumijem marketing...
ali jeste okej..kad imas sve za kuvanje sto ti je potrebno...
i treba se samo navici...

malkice je nezgodno...ako vam je posudje pre kupovine indukcione ploce...
uglavnom aluminijumsko... ili emajlirano... sa vanjske strane Rolling Eyes
pa onda morate da kupite 18/10 celicno sa "magnetnim dnom"..Rolling Eyes
ili pak novo dur-al posudje sa titanijumskim dnom...
a to ce vas tri puta vise kostati od indukcione ploce Rolling Eyes i kuhinje i obadva bubrega... Laughing

a skupo ce vas kostati...
posebno ...ako ste mjesec dva tri - dana - netom pre ugradnje in.ploce povoljno kupili komplet cepterovo al-u posudje... Rolling Eyes Laughing Laughing Laughing

onda shvatite koliko ste glupi i koliko ste se zafrknuli Rolling Eyes
i onda vas kuhinja kosta dve i po do tri hiljade maraka vise nego ste planirali ..

a u to vreme pre 7-8 g....tri milje maraka- brat bratu- imalo je vrednost kao danas 5 hiljada...
ako ne i vise...

dovoljno je reci da je u to vreme kruh kostao od 0.50 km do plafon 0,80 km ..
a sada kosta i do 1,20 km do 2 km...zavisno od kvaliteta...

cigare su bile 2 km..a sada su skoro 5km...
sve je triput skuplje..samo su plate ostale skoro iste... Laughing

ako ne racunamo onu izmisljenu prosjecnu platu..kojom vlast manipulise nad neupucenim glasackim tijelom......

prosjecna plata koja se dobija...djeleci najvecu platu i najnizu platu...u platnom sistemu...Laughing

1 200 plata od 2000 do 10 000 km podjele sa 50 000 plata od 400 km i dobiju prosjecnu platu..

i broj onih koji primaju minimalac od 400 km je porastao za 20 000 od pre 7-8 godina...

a to sto 50 000 ljudi prima minimalac...to nije vazno ...vazno je da je navodno prosjecna plata 800 km..Laughing
koja nepostoji nigdje na platnom spisku ..tj koju prima najvise
2 % zaposlenih.-...

dakle... bagra ..
a narod glup..pa misle da im je bolji zivot sada nego pre 8 godina..

statisticki i po prosjecnoj plati jest ...
aki pre 8 godina potrosacka korpa za 4 clanu proodicu..je bila 800 km a danas je 1600 km Laughing

ispado iz price...Confused Laughing

dakle potosit cete mnogo vise...na posudje...tj mnogo vise nego sto ste recimo imali.. tj ja sto sam imao...u keshu predvidjenom za full kuhinju...Rolling Eyes

i onda morate posudit to nesto para od mame Rolling Eyes Razz Razz to je najbolja opcija...jer njoj ne morate vratit te pare nikad Rolling Eyes Laughing Laughing
jer svejedno ona sve sto ima para to cuva za vas...ili eventualno za vaseg potomka... Mr. Green
takve su majke... Very Happy

sto se tice potrosnje..Laughing to ti je uglavnom ajmo reci neistina obicna...
tj kad stavis papir i na njega brojke i slova-mozgom i olovkom...vidis...
lijepo je tu u "indukciju" sakrivena stvarna istina...

dobro...istina je...
prestane "grijac" da radi kad se odvoje namagnetisane povrsine..ali zato "vuce ko scania"... dok radi...Rolling Eyes

i problem a i resenje ujedno je u tome sto su uglavnom posudja od inoxa..18/10
sa debelim stijenkama i tri i vise puta podebljanim namagnetisanim dnom...
pa dok se to zagreje na zadanu radnu temperaturu treba ih...i ih i ih struje...

jedina dobra stvar je toplotni senzor...znaci kad "ploca" podigne temperaturu do neke granice..sam se ugasi...ili kad se magneti razdvoje tj kad se posudje skloni....
sto je veoma pogodno za mene--- Rolling Eyes i meni slicne Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
koji cesto zaboravimo ugasiti razne el.aparate..posle koristenja.. Laughing
zbog cega cesto dolazimo u sukob sa nekim osjetljivim ukucanima..ljepseg i pametnijeg i nenormalno rasipnijeg spola.. Laughing Laughing

i nije tacno da se odma posle gasenja ne osjeti toplina...na radnoj povrsi...
ispocetka jeste tako..ali vremenom...recimo pola godine...kad prodje...ipak je pametnije posle sklanjanja posudja...sa povrsine..indukcione...
ne provjeravati da l je toplina iscezla... Wink

posto nije...sto posto provjereno Razz
i boli samo da znate Crying or Very sad Laughing

to uglavnom vredi samo za povrsinu cent pored dna posude koju ste koristili za kuvanje...
tj do granice...uticaja magnetnog polja... Rolling Eyes Mr. Green

uglavnom-...s obzirom na samu cijenu indukcione ploce...i cijenu posudja...
i tom malom kolicinom razlike u ustedjenoj el.energiji...ja licno...u danasnje vreme..
opredelio bi se za obicnu ceran plocu..kombinovanu el. i plin...

smjesno je sto...neki ljudi i neki prodavci...sve stavljaju pod indukcionu plocu....
i ceran i staklokeramicku i sve druge ugradne ploce...novije generacije...
a to nije tako....

moram da spomenem..ekonomicnost...
recimo plin je jos uvijek i bit ce uvijek najjeftiniji energent u domacinstvu...
i brze se kuva ..i ljepse...
ali malo teze se odrzava...tj treba vise i cesce cistiti Mr. Green
kad se navikne nema problema...ustednje na plinu su i do od 30-50 odsto novca
potrosenog za el energiju..na kuvanje...na "indukciji"...

i plin je dobar zato sto temperatura ne varira...
a svaki el. grejac sto duze radi on se vise zgrejava i postize vecu radnu temperaturu...
a toplote je sklona sirenju i prenosenju na druga tijela u blizini..tako da sve sto se greje el.energijom...
rasipa toplotu...tako da ni to nerasipanje toplote nije tacno...i to je stvar do izolacije...
ako je dobro izolovano temepratura ce se duze zadrzavati na odredjenom mjestu....
a svaka izlolacija se vremenom zagreje i nakon nekog vremena dobijamo isto rasipanje energije...

sto znaci...indukcija je uglavnom predvidjena za ljude koji ne kuvaju puno...tj. za moderne porodice...
tj koji to rade samo vikendom....
a ostalim danima se radi uglavnom o podgrijavanju i slicnom...pa se pri manjem zagrejavanju izolirano podrucje
nikad ne pregrejava pa nema rasipanja toplote Razz

i ta..sveopsta usteda na indukciji...je vise do posudja...nego do indukcije...

kako sam rekao..da objasnim...Razz
predvidjeno posudje je sa debelim dnom i stijenkama..stoga kad se postigne zeljena temperatura senzori javljaju ploci da se iskljuci...

a posudje zadrzava toplinu (logicno je da ce 5 mm celika duze ostati vrelo/toplo negoli 1 mm... )

..i nastavlja kuvanja samo na sebi(na toplini celika) i cim temperatura opadne ispod
zadate radne temperature..na kontrolnoj tabli...
"ploca pali grejace"...i nastavlja se zagrejavanje..

dok to na obicnim ceran plocama i na obicnim rinGlama nije slucaj...
tu grejaci rade non-stop... dok se oni sami ne pregreju..
onda se iskljucuje grejac...i hladi..i potrebno ga je ponovo upaliti...naravno na ceran ploci....
a na obicnoj "ringli" radi non stop dok ga ne iskljucite...

i tu je ta prednost..koja se stice..ali ne idnukcijom toliko koliko posudjem...i pametnom elektronikom...

dok na indukcionoj ploci to nije slucaj ...kad se ugasi...dok je pri tome posudje na ploci...cim se ohladi ispod radne zadane temperature...
ona se ponovo sama pali...

dakle... stvar je samo u vrhunskoj "smart" elektronici ...
a svaka elektronika bez obzira vrhunska ili ne...je jednostavna stvar...
i u sustini je prostija nego mehanika...i mnogo je jeftinija za proizvodnju od mehanike...
ali se prodaje skuplje...zato sto je lakse rukovati s njom...
i najvise zbog neupucenosti...potrosaca...

pored svih pogodnosti indukcionog kuvanja...
ipak ne kosta toliko kolika je razlika u cijeni izmedju indukcione i ceran ploce i nije tolika usteda na el energiji...
da bi ona toliko bila skuplja..i danas je to mnogo jeftinije nego pre 7-8 godina...
u to vreme si mogao za jednu indukcionu simensovu ili bosovu da kupis 4 ceran poloce lg ili gorenje ili beko..koncar i st a znam....a danas je to mozda samo jedva duplo...skuplje od cerana...

ali posudje je jos skuplje...nego pre 7-8 godina...

jer kako rekoh bez posudja odgovarajuceg..indukcija nema nikakvu svrhu..
ako je stijenka na posudju tanka...od jeftinog kineskog i slicnih jeftinih i opasnih "ko foll inoxa"...
tj jeftinog otpadnog recikliranog smeca...
brze ce se hladiti posudje...i "indukcija" ce se paliti cesce i samim tim i potrosnja ce biti veca... sto je logicno jbg...Rolling Eyes Razz Laughing a i pri duzem izlaganju temperaturi...
tanje dno se krivi..uvija...i kad je dno takvo...
onda se prekidaju "magnetni talasi"..i indukcija nema smisao...

a posudje od 18/10 celika je i inace skupo...a tek ono predvidjeno za indukciju
(certifikovano) ono je
extremno i nenormalno jako skupo... Confused

ali je najzdravije za kuvanje i kvalitet je takav da nadzivjet ce i vase praunuke...
bez nekih vidnih i bilo kakvih promjena na sebi...
mozes ga samo istopiti....u pecima predvidjenim za to..ili pak izrezati brusilicom...
ili zgaziti bagerom ili pak tenkom ako vam je pri ruci Rolling Eyes Laughing Laughing

jednostavno u svakom drugom slucaju..od pomenutih...to posudje od 18/10 celika je neunistivo... Wink
i nesto mozda jedino na svetu...u cemu kvalitet potpuno opravdava pa i nadmasuje cijenu....

eto tako Rolling Eyes da vas malo naucim jos nesto...korisno... iz zivota i dozivljeno.. Rolling Eyes

Laughing

i ne zaboravite - nikad..bolje je imati 1 gram iskustva u bilo cemu..nego tonu teorije o svacemu...

i uvijek savjet potrazite kod onog ko ima makar gram iskustva o onom sto vas zanima..nego od onog ko ima tonu teorije o tome...u tome se krije uspjeh normalnog zivota...
sa cjenom koliko para toliko i muzike...ali slusas bar kvalitetnu muziku... Rolling Eyes Razz
a za dobru muziku nije bed platiti i malo vise...

i uvijek kad nesto kupujete...uvijek se raspitajte..kod ljudi koji
to sto zelite da kupite - koriste...cak i njihova nestrucna -laicka iskustva ce vam vise vredjeti

nego teoretska strucna iskustva od prodavaca..nakupaca...i marketinskih gurua...a posebno od telesop budalstina...
i pisaca performansi bilo cega...
oni imaju samo jedan cilj...da vam prodaju svoj proizvod i to ce uraditi na sve mogutje nacine...a da uglavnom ...uospte nemaju pojma na kojem principu nesto radi..
kao i o ovoj indukciji...sto veze nemaju... Confused Confused

Mr. Green Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

love is all you need
......

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Indukcione ploče – kafa za 20 sekundi Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon