www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Vegetarijanska kuhinja
Strana 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Povrće i salate ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 52

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 2:23 pm    Naslov poruke: Vegetarijanska kuhinja Na vrh strane Na dno strane

Autor: Jelena Girić-Ristić

Pre nekih petnaestak godina, u mom rodnom gradu, Leskovcu, boravio je neki čika Englez, vegetarijanac. Bio je novembar i lokalni restorani su se našli na silnoj muci. Na njihovom meniju jednostavno nisu postojala vegetarijanska jela. Sreća da je poseta trajala svega dva-tri dana. Siroti čovek je isprobao krompir na 100 načina.


Danas je situacija malo bolja, naročito u Beogradu, gde se ipak sve više pojavljuju uvozno povrće i voće preko cele godine. Dobro, priznajem da paradajz koji zimi možete kupiti na Kaleniću ima ukus hartije, ali tu i tamo se nađe po koja ukusna i zanimljiva namirnica. Preporučujem debele mesnate paprike, crvene, tamno zelene i žute, koje su zaista izvanredne.

No, nemojmo se zavaravati i "izvlačiti". Postoji jedan mnogo veći problem kada je naša ishrana u pitanju, a to je mrzovolja, nedostatak mašte i to što nam je, iz nekog razloga, neverovatno teško da pobegnemo od svojih navika. Verujem da se u većini naših domova jede 5 do 6 jela koja se spremaju iznova i iznova.

Ovim tekstom ćemo pokušati da vam damo par ideja, ili makar malo inspiracije, da nakon toga i sami smislite nešto posve novo.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 52

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 2:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sta je vegetarijanska ishrana??

Vegetarijanac je neko ko ne jede meso, ribu i morske plodove. Izbegava proizvode za čije je dobijanje neophodno ubiti životinju, makar oni bili i sporedni produkti, kao što su želatin i životinjska mast. Većina vegetarijanaca jede mlečne proizvode i jaja.

Postoji nekoliko podgrupa vegetarijanaca:


Lakto-ovo-vegetarijanci - Jedu mlečne proizvode i jaja. Ovo je najčešći tip vegetarijanske dijete.


Lakto-vegetarijanci - Jedu mlečne proizvode, ali ne jedu jaja.


Striktni vegetarijanci (engl. vegan) - Ne jedu ništa što potiče od životinje - jaja, mleko, čak ni med.


Fruktarijanci - Njihova dijeta se satoji uglavnom od svežeg voća, zrnevlja i jezgrovitih plodova.


Makrobiotičari - Ovaj tip dijete se sledi iz spiritualnih i filozofskih razloga. Cilj je da se postigne balans izmedju hrane koja se vidi kao pozitivna (jing) i negativna (jang). Dijeta napreduje kroz deset nivoa, svaki sledeći je sve restriktivniji. Nisu svi nivoi vegetarijanski, ali se kroz svaki sledeći nivo postepeno izbacuju životinjski produkti. Najviši nivoi eliminišu čak i voće i povrće i na kraju se dostiže dijeta od braon pirinča.

Ukoliko razmišljate o prelasku na vegetarijanski način ishrane, nije loše početi sa jednim obrokom dnevno. Kad ogladnite uzmite voće ili povrće, milkšejk, puding.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 52

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 2:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zasto vegetarijanska ishrana??

Postoje različiti razlozi zbog kojih ljudi postaju vegetarijanci. Dve su glavne grupe: jedni se rukovode ljubavlju prema životinjama, drugi to rade iz zdravstvenih razloga. Ukoliko se pažljivo organizuje, vegetarijanska kuhinja je izuzetno zdrava i ako uspete da makar deo svoje svakodnevne ishrane prevedete u vegetarijansku, budite sigurni da će vam vaše telo biti zahvalno. Postoje i vegetarijanci koji su to postali da bi zaštitili zivotnu sredinu, jer da bi se napravile farme raste zagađenje, pospešuje se globalno zagrevanje, krče se šume u Južnoj Americi. Postoje i ljudi kojima je dosadilo da jedu meso i hteli bi nešto novo i uzbudljivo.

Vegetarijanska dijeta obezbeđuje sasvim dovoljno svih grupa namirnica. Ova ishrana je veoma zdrava i postoje dokazi da utiče na smanjenu pojavu srčanih oboljenja, karcinoma vezanih za ishranu, hipertenzije, tipa II dijabetesa, žučnog kamena, raznih oboljenja digestivnih puteva. Spisak je zaista dugačak.

Dodatan razlog sto su ovi ljudi zdravi je što oni vode računa o tome da unose sve potrebne grupe namirnica, nešto o čemu ostatak čovečanstva ne razmišlja previše. Oni jedu više vlakana, kompleksnih ugljedih hidrata, imaju mnogo niže nivoe holesterola.


Postoji još jedan razlog što su sveže voće i povrće tako značajni: oni su bogati antioksidansima. To su jedinjenja koja neutrališu slobodne radikale, reaktivne molekule dovedene u vezu sa mnogim, nekim i veoma teškim, bolestima. Mnogi faktori utiču na stvaranje slobodnih radikala: alkohol, stres, zagađenje. Kada se nezasićene masti izlože suncu, stvaraju se slobodni radikali. Zato se ulje čuva zaštićeno od direktne sunčeve svetlosti. Maslinovo ulje je manje podložno stvaranju slobodnih radikala i zato je pogodno za prženje.

Poznati vegetarijanci

Neke od najpoznatijih istorijskih ličnosti bile su vegetarijanci: Tolstoj, Gandi, Džordz Bernard Šo, Kafka. Ajnštajn je snažno podržavao vegetarijanski tip ishrane, mada nema dokaza da je bio vegetarijanac. Slično je i sa Teslom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 52

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 2:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Grupe namirnica

Onaj ko želi da bude vegetarijanac mora da bude vrsni poznavalac grupa namirnica. U kvalitetnoj ishrani najvažniji je balans svega što se unosi u organizam. Da ne bismo preterano odužili sa ovim tekstom, pomenućemo samo najočigledniji potencijalni problem, a to je nedovoljno unošenje proteina.

Proteini

Umesto mesa i ribe, vegetarijanci jedu druge namirnice bogate proteinima. Neki potencijalni vegetarijanci se, u strahu da ne ostanu bez proteina, pretovaruju jajima. Ovo nije dobro, jer jaja sadrže dosta holesterola i u većim količinama mogu da škode organizmu.

Proteinima su bogate mahunarke, orasi, lešnici, susam, kikiriki, bademi. Mleko i mlečni proizvodi obezbeđuju dodatne proteine. Tu su tvrdi i meki sirevi, jogurt, kiselo mleko.

Najpoznatija vegetarijanska namirnica kod nas je soja. Postoji veći broj proizvoda od soje, kao što su "Sojaprotein" proizvodi - sojino zrno, brašno, ljuspice i komadići. Sojino mleko je još jedan izvor proteina.

Postoje namirnice koje se proizvode specijalno za vegetarijance: Najpoznatiji je tofu. Nama, na žalost, nije poznato da li se mogu kupiti kod nas.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 52

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 3:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Da li medju vama ima vegeterijanaca????
vas omiljeni recept je..????

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 52

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 3:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Recepti


Prepečen hleb sa pečurkama i belim lukom
Obrok: Predjelo
Kompleksnost: Jednostavno
Specijalna ishrana: Vegetarijanska
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Povrce

Sastojci
75g margarina
2 čena belog luka, zdrobljena ili iseckana
350g pečuraka, isečenih
8 kriški francuskog hleba
malo peršuna
so i biber
Priprema

Otopite margarin u tiganju (najbolje teflonskom, da se ne lepi). Dodajte beli luk i vrlo kratko propržite (oko 30 sekundi) sve vreme mešajući - beli luk lako izgori. Zatim dodajte pečurke i pržite oko 5 minuta, povremeno mešajući.

Ispecite komade francuskog hleba ispod grila.

Prebacite hleb na veliki tanjir. Dodajte peršun u pečurke, dobro promešajte i dobro začinite solju i biberom. Na svako parče hleba stavite kašiku preliva i odmah služite. Prijatno!

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 52

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 3:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pirinač sa povrćem
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Specijalna ishrana: Vegetarijanska
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Povrce


Sastojci
100g pirinča (bilo bi dobro da nađete braon pirinač)
2 kašike maslaca ili margarina
1 crveni luk
2 češnja belog luka
1 šargarepa isečena na trake
1 tikvica isečena na kolutove
75g bebi kukuruza isečenih na pola po dužini (umesto njih možete upotrebiti kukuruz šećerac)
2 kašike semenki suncokreta
3 kašike zelenih biljaka (peršun, korijander, bosiljak...šta vam se nađe pri ruci)
100g rendanog sira
2 kašike prezli
so i biber
Priprema

Skuvajte pirinač (20 min) u slanoj vodi. Dobro ocedite. Podmažite posudu za pečenje. Zagrejte maslac u tiganju, dodajte luk i pržite 2 minuta. Dodajte beli luk, šargarepu, tikvicu i kukuruz i pržite još 5 minuta, mešajući. Pomešajte pirinač sa suncokretom i biljkama i umešajte u tiganj. Dodajte polovinu sira, so i biber. Prenesite u podmazanu posudu i na kraju dodajte prezle i preostali sir. Stavite u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni i pecite 25-30 minuta ili dok sir ne dobije zlatnu boju. Prijatno!

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 52

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 3:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Krompirići sa spanaćem

Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Specijalna ishrana: Vegetarijanska
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Povrce

Sastojci
3 kašike ulja
1 crveni luk
2 češanj belog luka
pola kašičice ljute aleve paprike
2 kašičice mlevenog korijandera
1 kašicica mlevenog kima
150ml supe od povrća (može i od kocke)
300g krompira isečenog na kocke
450g spanaća
1 ljuta papričica isečena na kolutove
so i biber
Priprema

Zagrejte ulje u tiganju na jakoj vatri i ispržite crni i beli luk - dovoljno je 2-3 minuta. Umešajte alevu papriku, kim i korijander i pržite još 30 sekundi. Dodajte supu, krompir i spanać i pustite da provri. Smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte jos 10 minuta ili dok se krompir ne skuva dobro. Otklopite, začinite i dodajte ljutu papričicu i kuvajte još 2-3 minuta. Servirajte.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 52

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 3:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Monaški krompir

Kompleksnost: Jednostavno
Nacionalna kuhinja: Italijanska
Specijalna ishrana: Vegetarijanska
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Obrok: Dodatak jelu
Vrsta: Povrce


Sastojci
krompir, 750 g
crni luk, jedna glavica srednje veličine
ruzmarin
so, biber
maslinovo ulje, 5 supenih kašika
Priprema
Oljuštite i operite krompir, a zatim ga isecite na kriške. Isecite crni luk na velike komade. Pomešajte sve sastojke i pecite u rerni oko pola sata

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 52

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 1:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Vegetarijanski čips

Sastojci
2 šoljice narezanog i oljuštenog povrća kao što je krompir, šargarepa, ili paškanat
1 kašika maslinovog ulja
1 češanj naseckanog luka
1/8 kašike sušene majčine dušice
1/8 kašike origana
malo soli
malo bibera


1. Pripremiti i naseći povrće.
2. Izmešati ulje, luk, majčinu dušicu, origano, so i biber u činiji.
3. Blago umačite povrće u uljanu masu dok ne bude ravnomerno obavijeno .
4. Stavite povrće na malo podmazan pleh.
5. Pecite na 350, 20-25 minuta dok ne postanu hrskavi i dobiju svetlu, zlatno braon boju.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 52

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 1:13 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pečeni luk
Sastojci
1 kg bijelog luka podjednake veličine
1 dl ulja
sol, papar
Priprema
Očistite luk, pa ga kuhajte 10 minuta u posoljenoj vodi. Rasporedite ga zatim u namazani pekač, posolite, popaprite i namažite uljem. Pecite u srednje vrućoj pećnici 1 sat.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 52

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 1:13 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Paprike punjene povrćem
Sastojci
1 kg paprika
1 kg krumpira
0.5 kg mrkve
2 jaja
vegeta, so, papar
Priprema
Očistite paprike, krumpir i mrkvu naribajte. U krumpir i mrkvu umiješajte jaja, začinite i tom smjesom punite paprike. Otvor im zatvorite komadićem krumpira. Složite u pleh i pecite oko pola sata u pećnici.Poslužite toplo ili hladno.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Povrće i salate ~ -> Vegetarijanska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  sledeća
Strana 1 od 8

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon