www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Voce
Strana 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 4:06 pm    Naslov poruke: Voce Na vrh strane Na dno strane

Zapečene breskve

Obrok: Dezert
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Voce

Sastojci
8 breskvi
2 žumanca
100g mlevenih badema
70g šećera
1 dl belog vina
kašičica ruma
50g maslaca
Priprema
Operite breskve, prepolovite ih, izvadite košticu i izdubite im sredinu.

Mlevene bademe pomešajte sa žumancima i rumom i dobro umutite mikserom. Ovom smesom punite breskve.

Nakon toga ih poređajte na pleh, pospite šećerom i zalijte rastopljenim maslacem i belim vinom. Pecite oko 30 minuta na 150 stepeni.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 4:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Salata od dinje sa nanom

Obrok: Dezert
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Voce

Sastojci
2 manje dinje (idealno bi bilo 2 različite)
150 ml soka od pomorandže (ceđenog)
150 ml soka od ananasa
120 ml tekile
1 kašika iscepkanih listova nane
1 kašika šećera u prahu (ili meda)
listovi nane za ukras
Priprema

Oljuštite i očistite dinje i isecite ih na tanke polumesece. Pomešajte u činiji sok od pomorandže i ananasa, nanu i šećer - dok se šećer ne rastvori. Prelijte dinju ovom smešom i ukrasite listovima nane. Ohladite pre služenja

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 4:08 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Karamelizovane banane sa rumom

Obrok: Dezert
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Voce

Sastojci
4 banane
šolja šećera
čaša meda
trećina maslaca
4 kašike ruma
1 puding od vanile
mleko potrebno za kuvanje pudinga
par štangli čokolade za kuvanje
Priprema
Skuvajte puding i ostavite da se prohladi. Isecite banane, svaku na pet-šest delova. U tiganj stavite maslac, banane, med i šećer i zagrevajte na vatri srednje jačine dok ne karamelizuje. Kad počne da menja boju, dodajte rum. Boja će se menjati od žute, preko zlatne do svetlo braon. Onda skinite s vatre.

Podelite masu na četiri posude (idealne su čaše sa postoljem) i prelijte pudingom.

Istopite čokoladu na tiho u kockici maslaca i samo ovlaš u tankom mlazu prelijte desert. Prijatno!

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 4:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Smokve u medu i vinu

Obrok: Dezert
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Voce

Sastojci
450ml suvog belog vina
75g meda
50g šećera
1 mala pomorandža
8 celih karanfilića
450g svežih smokava
1 štapić cimeta
listovi nane za ukras
Za krem
300ml slatke pavlake za šlag
1 šipka vanile
1 kašičica šećera
Priprema

Vino, med i šećer stavite u posudu sa debelim dnom i grejte dok se šećer ne rastvori. Izbockajte pomorandžu karanfilićima i dodajte je sirupu, zajedno sa smokvama i cimetom. Poklopite i kuvajte na vrlo tihoj vatri 5-10 minuta da smokve omekšaju. Prebacite u posudu za serviranje i ostavite da se ohladi.

U malu šerpicu stavite 150ml pavlake i dodajte vanilu. Zagrejte skoro do ključanja i ostavite da se ohladi i upije miris. Dovoljno je 30 minuta. Izvadite vanilu i pomešajte sa ostatkom pavlake i šećerom. Malo ulupajte i prebacite u posudu za serviranje. Uživajte!

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 4:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Poslastica od suvih kajsija

Obrok: Dezert
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Voce

Sastojci
200g osušenih kajsija, sitno iseckanih
45ml vode
50g šećera
50g seckanih badema
50g kandirane narandžine kore
šećer u prahu
šlag
cimet za ukras
Priprema

Kajsije i vodu stavite u šerpu sa debelim dnom. Poklopite i kuvajte oko 20 minuta - da se formira gusta pasta. Dodajte šećer i kuvajte još 10 minuta, dok ne postane suvo. Sklonite sa vatre i dodajte bademe i narandžinu koru. Oblikujte u rolat debljine oko 5cm na papiru koji ste posuli šećerom u prahu. Ostavite da se suši bar 3 sata na hladnom mestu. Isecite na kolutove i poslužite sa šlagom i cimetom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 26, 2004 2:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sve o voću
Voće je zbirni pojam za sve jestive plodove kultivisanih ili divljih biljaka, ali i nekih vrsta koštunjavih plodova kao što su bademi ili orasi. Voće koje uspeva u južnim i tropskim krajevima nazivamo južnim voćem.

Sve voće odlikuje se velikim sadržajem soka, dobrim ukusom i lakom svarljivošću, ali budući da sadrži mnogo vode, njegova hranjiva vrednost je minimalna. Ipak, voće je veoma važno za ljudsku ishranu, jer je bogato vitaminima, mineralnim supstancama, šećerom i voćnim kiselinama. Belančevina i masti ima u većim količinama samo u košticama voća.

Uopšteno, voće se deli na:

koštuničavo voće: kajsije, trešnje, višnje, šljive, breskve...
jezgričavo voće: jabuke, kruške, dunje...
jagodičasto voće: jagode, kupine, ribizle, maline, grožđe...
ljuskavo voće: lešnici, orasi, kestenje...
divlje voće: dud, trnjina...
južno voće: ananas, avokado, banane, mandarine, pomorandže, kivi, papaja, nar...
Pri izboru voća trebalo bi voditi računa o tome da nije crvljivo i da mu je ljuska i meso bez smeđih mrlja i drugih nedostataka. Budući da je izuzetno osetljivo, voće treba zaštiti od udaraca i pritisaka. Takođe, treba ga čuvati na suvom i hladnom mestu.

Voće se jede ne samo sveže, već se u kuhinji upotrebljava u različite svrhe. Pošto nauka o ishrani stalno upozorava da je voće koje smo pojeli pre obroka mnogo vrednije od onoga koje pojedemo za desert, predjela od sirovog voća polako dobijaju posebno značenje.

_________________
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 6:34 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Banana puding
Potrebno je
- 200g putera
- 2 šolje kukuruznog griza
- 6 šolja vode
- 2 zrele banane
- 200g maltexa
- 100g lešnika
- 50g šecera

Pripremanje: Rastopiti puter i na tihoj vatri pržiti kukuruzni griz stalno mešajuci, dok ne porumeni. U drugu posudu sipamo vodu, šecer i na sitno seckane banane, kuvamo 20min na tihoj vatri. Kad je kukuruzni griz promenio boju i miris, polako mešajuci dodajemo skuvanu vodu sa bananom i još kuvamo 5 minuta. Na kraju dodajemo maltex i 50g celih i 50g mlevenih lešnika. Dok je još vruce, sve dobro izmešamo i izlijemo u kalupe srednjih velicina. Kada se ohlade, prevrnemo ih na tacne za desert i ukrasimo mlevenim lešnicima.




Pire od jabuka s bademom
Olju{titi i tanko ise}i 12 kilograma nakiselih jabuka. U {erpu staviti 1 ka{iku maslaca, na maslac spustiti jabuke pa ih pr`iti dok se od jabuka ne dobije marmelada. [e}era dodati po ukusu. Marmeladu izru~iti na stakleni tanjir, obilno je posuti samlevenim bademom i slu`iti. Preko marmelade i badema mo`e se staviti malo ulupane i zasla|ene slatke pavlake.
Lisavac, Novi Sad




Pomorandže punjene kremom
Izmutiti 3 `umanceta s 3 ka{ike {e}era i 1 ka{i~icom o{trog bra{na. U `umanca polako sipati 1/2 litra vru}eg mleka, pa staviti sud na paru i kuvati krem sve dok se ne zgusne. U krem nastrugati koru od 1 pomorand`e. Rase}i 2 pomorand`e na polovine, izdubiti im meso, pa ih puniti ovim kremom. Metnuti pomorand`e da se hlade a zatim ih slu`iti.
Dejanov Svetlana, Zrenjanin




Salata od jabuka
Potrebno je:
1kg kiselih jabuka
100g suvog grožda
100g mlevenih badema
1 kašika maltexa
sok od limuna
2dl slatke pavlake

Pripremanje: Jabuke oljuštiti, nastrugati i izmešati suvim groždem, maltexom, bademom i limunovim sokom. Pažljivo dodati ulupanu slatku pavlaku.




Sladoled sa ukusom pomorandže
- 6 žumanaca
- 100 g šecera
- 2 vanilin šecera
- 2 kašike gustina
- 1l mleka
- 1 šlag
- 150 g MALTEXA
- sok i kora od pomorandže, ili upotrebiti MALTEX SA UKUSOM POMORANDŽE

Umutiti žumanca sa šecerom, umešati gustin i ulivati malo po malo u vrelo mleko. Mešati dok se ne zgusne. Skloniti s vatre, ohladiti. Podeliti na dva dela. U jedan sipati 3 kašike šlaga, 75 g MALTEXA i vanilin šecer. U drugi deo dodati 75 g MALTEXA sa ukusom pomorandže, sok i koru od narandže i ostatak šlaga. Staviti u zamrzivac.
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 10, 2004 8:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hleb od banana s orasima

Verovatno niste znali da i prezrele banane mogu biti korisno upotrebljene. Od njih, uz dodatak ostalih sastojaka, može da se napravi hleb, sličan kolaču, koji će vaši ukućani verovatno zavoleti. Zato nije naodmet da znate i da zrele banane mogu da se izmiksaju i zamrznu, pa koriste kad god poželite.
Za jednu veknu potrebno je: dve trećine šolje punomasnog mleka, kašika sveže isceđenog limunovog soka, dve i po šolje brašna za kolače, kašika praška za pecivo, nepuna kašičica soli, pola kašičice sode bikarbone, pola pakovanja putera, dve trećine šolje šećera, dva veća jajeta, dve veoma zrele veće banane, šolja seckanih oraha.
Rernu ugrejati na 200 stepeni, a „policu” pre toga staviti na sredinu. Podmazati kalup za hleb i postaviti voštanom hartijom ili pergamentom pa i papir podmazati. Mešati mleko i sok od limuna dok se mleko ne zgruša (oko minut). U drugoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu. Odvojeno u većoj posudi miksati razmekšali puter i šećer dok smesa ne postane penasta (oko dva minuta), pa dodati jaja jedno po jedno, miksajući dok se ne sjedine, a zatim dodati banane i nastaviti miksanje dok se sve ne sjedini (izgledaće kao zgrušano). U ovu smesu dodati brašno naizmenično s mlekom, mešajući malom brzinom dok testo ne postane glatko. Usuti seckane orahe pa izručiti u kalup i peći oko sat (dok čačkalica koja se ubode u sredinu ne bude suva i čista).
Ostaviti još dvadesetak minuta u rerni da se hladi, a zatim prevrnuti kaluo i istresti hleb pa ukloniti papir i ostaviti još malo u rerni, da se potpuno ohladi.
Čuvati u plastičnoj kesi na sobnoj temperaturi (tako može da traje četiri dana), ili zamrznuti (može da se čuva mesec dana).

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 11, 2004 2:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Lubenica s pirinčem

Kada vam dosadi da je jedete samo kao obično voće, od lubenice možete pripremiti ovaj desert, za koji je potrebno: šoljica kuvanog pirinča (integralnog ili običnog), dve iseckane banane, dve kriške iseckanog ”mesa lubenice, tri isečena kivija, dve naribane jabuke, po dve kašike grožđica, kokosovog brašna i šećera ili meda, malo cimeta i dva decilitra šlaga. Sve dobro izmešati i ukrasiti šlagom. Služiti dobro rashlađeno.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 11, 2004 2:24 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Salata od ananasa

Potrebno je: veliki zreo ananas, 2 pomorandže, 10 višanja iz rakije, kašičica badema, sok od limuna, sok od pomorandže, 2 kašike meda, čaša belog ruma, 125 gr slatke pavlake.
Svež ananas oljuštite, izvadite drvenasti deo pa isecite na kockice. Oljuštite pomorandže pa i njih isecite na komadiće. Pomešajte ananas i pomorandže sa napola isečenim višnjama iz rakije i seckanim bademom. Kratko prokuvajte sok od jednog limuna i jedne pomorandže sa medom i dve kašike vode, ostavite da se ohladi pa naspite beli rum. Prelijte time voćnu salatu i ostavite da se dobro ohladi. Ulupajte slatku pavlaku i ukrasite njome voćnu salatu pre služenja.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 11, 2004 3:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

OSVEŽAVAJUĆI NAPITAK
Mleko s narandžom

Zagovornici ishrane presnom hranom preporučuju ovaj osvežavajući napitak: mikserom umutiti dve očišćene narandže, jedno jaje i pola banane, uz dodatak malo limunove kore. Doliti dva-tri decilitra mleka.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 11, 2004 3:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Narandža i kao začin

Osim sveža, narandža, odnosno njena osušena kora, koristi se i kao začin. Upotrebljava se za aromatizovanje kolača, peciva i raznih slatkih jela, suflea, pudinga. Dodaje se, u malim količinama, i jelima od povrća, sosovima, salatama od graška, šargarepe, koktelima od voća i povrća i začinskim mešavinama.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Voce Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  sledeća
Strana 1 od 7

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon