:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Rolnice s orasima i bananom
SASTOJCI
4 kore za baklavu
3 kašičice omekšalog putera
3 kašičice smeđeg šećera
60 grama mlevenih oraha ili mešavine pistaća i oraha
2 velike banane isečene po dužini
NAČIN PRIPREME
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Obložiti pleh za pečenje papirom.
Izmešati orahe i šećer. Razdvojiti kore i staviti jednu na radnu površinu. Namastiti koru sa malo putera, pa je premazati četvrtinom mešavine oraha i šećera.
Staviti polovinu banane u koru, ostavljajući sa donje strane oko 2 centimetra širine. Prebaciti krajeve kore preko banane i urolati je. Isti postupak ponoviti sa sve četiri kore.
Postaviti rolnice u pleh, sa ravnom površinom banane okrenutom nadole. Rolnice peći 15 minuta i servirati ih tople.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Voćni kup
SASTOJCI
zamrznuto voće (maline, kupine, borovnice, ribizle, šumske jagode, a može i sve zajedno)
1-2 kugle sladoleda od vanile
NAČIN PRIPREME
Zamrznuto voće ugrejati dok ne pusti sok. U činijicu za sladoled staviti 1-2 kugle sladoleda od vanile i preliti sa 2-3 kašike toplog voća.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Torta od kajsija i banana
SASTOJCI
Biskvit
5 belanaca
5 kašika šećera
1 kesica pudinga od kajsije
Fil
1 litar mleka
3 kesice pudinga od kajsije
10 kašika šećera
1 margarin
Nadev
2,5 kg banana isečenih po dužini
1/2 litra slatke pavlake
NAČIN PRIPREME
Dobro umutiti sve sastojke za biskvit, pa ispeći tri kore. Skuvati 1 litar mleka sa pudingom od kajsija i u hladan fil dodati 1 umućen margarin.
Tortu slagati na sledeći način: biskvit, fil od kajsije, banane, slatka pavlaka, biskvit... Slaganje završiti biskvitom i tortu ukrasiti slatkom pavlakom.
Torta je veoma ukusna, a jednostavno se pravi.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kompoti i ukuhano voce
Kompot je proizvod od sjezeg voca i sirupa od secera, u vodi, u vlastitom soku( ukuhano) ili u alkoholu. Kompote treba pasterizirati - paserizacija je proces kod kojeg kompote u otvorenim ili zatvorenim posudama zagrijavate na visokim temperaturama (80 -100 C) da biste unistili mikrobe sto bi se mogli razmnoziti i pokvariti kompot.
Kod pravilnog pripremanja kompota vocu cete od jedne sezone do druge sacuvati prirodan izgled i boju.
Evo opstih uputa kojih se treba pridrzavati:
Mekano sitno voce dovoljno je samo dobro oprati i staviti u tegle, a onda zaliti kupucim sirupom;
Tvrdo voce operite, ocistite i narezite na manje komade, pa stavite u sirup da provri. Jos vruce slazite u tegle i zalijte kupucim sirupom u kojem se voce kuhalo;
Sirup se priredjuje u razlicitom omjeru vode i secera (prema receptu), grije se do vrenja, a pri tome se zlicom skida pjena; neka vrije pet minuta;
NA VOCE UVIJEK ULIJEVAJTE KUPUCI SIRUP
S obzirom na to da je sirup kupuc, tegle unaprijed ugrijte u toploj vodi, ne stavljajte ih na metalnu, vec na drvenu podlogu a ispod ih podlozite krpom da ne puknu. Osim toga, sirup nalijevajte postupno.
Umjesto sirupa voce mozete zaliti samo kupucom vodom ili vocnim sokom;
Tegle NE SMIJU NIKAD BITI PUNE DO VRHA. Kad slazete voce, s vremena na vrijeme ga dobro protresite da se slozi jedno uz drugo na jedan ili dva centimetra ispod ruba. Sirup mora prekriti voce, ali ipak ne smije doseci rub, jer kao pasteriziranja moze provreti i probiti pergament;
Kad se tegle napune, cistom vlaznom krpom obrisite rub, a tek ih onda zatvarajte;
Za pastrizaciju (prekuhavanje) potrebna je veca posuda, kojoj dno i stijenke oblozite krpama ili novinama da izbjegnete dodir tegli s vrucim metalom;
I tegle oblozite novina da se ne dodiruju;
Kad u posudu poslazete tegle, nalijte HLADNU VODU, osim ako je sirup u staklenkama vrlo vruc; tada treba uliti mlaku vodu, ali niposto vrucu;
Voda u posudi za pasterizaciju smije dosezati samo do polovice, najvise dva-tri centimetra ispod ruba najmanje tegle;
Pristavite posudu na vatru, VRIJEME PASTERIZACIJE SE RACUNA OD CASA KAD JE VODA U POSUDI UZAVRELA;
Cim voda provri, snizite temperaturu grijanja tako da lagano kljuca;
Pridrzavajte se uputa o vremenu pasterizacije!
Ako ste u teglu stavili vec prokuhano voce, pasterizacija neka bude kraca. To vrijedi i za kiselo voce, jer u kiseloj sredini mikrobi brze ugibaju.Pasterizacija je kraca sto su tegle manje;
Tegle vadite tek kad se voda ohadi. Tad ih obrisite i spremite.
Umjwsto tegli mozete koristiti i boce. Voce tada narezite na sitnije komadice, sto ce dobro doci za vocne salate i kolace;
Cepove prokuhajte, boce dobro zacepite i pricvrstite kanapom da kod pasterizacije ne bi izletjeli;
Voce mozete pasterizirati i u otvorenim bocama, no zatvorite ih cim pasterizacija bude gotova. Cep zalijte voskom, a boce okrenite dnom prema gore i ostavite ih tako sve dok se ohlade;
Ako drugi dan primjetite da je neka boca lose zatvorena ili da je poklopac od celofana ostecen, stavite novi poklopac i bocu jos jenom prokuhajte.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Borovnice s vinom
Potrebno je:
1 kg borovnica
400 g secera
1 dl bijelog vina
1 casa vinskog octa (sirceta)
1 list lovorike
1 klincic
komadic kore od limuna
Priprema:
Borovnice operite, ocijedite i ocistite. Sve mirodjije zavezite u komadic ciste gaze i stavite medju borovnice, dodajte secer, vino i ocat, pa stavite na vatru da kuhaju 5 minuta. Onda izvadite gazu s mirodjijama. Borovnice stavite u veliku staklenku i poklopite tanjuricem. Nekoliko dana zaredom cijedite sok, prokuhate ga i ponovo zalijte borovnice. To ponavljajte sve dotle dok se sok prilicno zgusne.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kompot od crvenih bresaka
Potrebno je:
na teglu od 1/2 l stavite sirup od
180 g secera,
malo konzervansa;
malo octa(sirce ili kvasina)
soli i
limunov sok
Priprema:
Crvene breskve su malo kiselije, pa im treba dodati malo vise secera. Ogulite ih, izvaditeim kostice i stavite ih u zdjelu. Poparite ih osoljenom i zakiseljenom vodom, te ih odmah zatim uronite u hladnu vodu, kojoj ste dodali limunova soka sto odrzava lijepu boju voca. Zatim breskve po volji narezite i stavite nasito ili cjediljku da se ocijede. Poslazite ih u staklenke, prelite skuhanim sirupom, zavezite pa pasterizirajte pet minuta ( prema opcim uputama).
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kompot od dunja
Potrebno je:
1 kg dunja
5 dl vode
250 g secera
Priprema:
Dunje skuhjte da omeksaju, ogulite ih, razrezite, ocistite im kostice i odstranite tvrdu sredinu. Razrezite ih na manje ili vece kriske, prema ukusu. Ociscene dunje mozete opet prokuhti ako su tvrde. Poslazite ih u tegle, prelite ih sirupom(5 dl vode prokuhati sa 250 g secera. Kuhati dok se sav secer ne istopi) i pasterizirajt 10 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kompot od ribizla
Potrebno je:
1 kg ribizla
300-400 g secera
Priprema:
Bobice tvrdog ribizla viljuskom skinite sa grozdica, brzo operite, ocijedite na situ i stavite u tegle. Svaki red ribizla pospite secerom. Tegle hermeticki zatvorite i pasterizirajte 10 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kompot od tresanja s rumom
Potrebno je:
5 kg tresanja
1 kg secera
1,5 l vode
malo sredstva za konzerviranje
1/4 l ruma
Priprema:
Tresnje ocistite i operite. Secer rastopite u 1,5 l vode, dodajte sredstvo za ukuhavanje i stavite na vatru da prokuha. Tada stavite tresnje. Neka kuhaju pet minuta, zatim ih maknite sa vatre i dodajte rum. Mlako ulijte u vece tegle koje zatim zavezete. Mozete ih zimi otvarati a da se kompot ne pokvari.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ukuhane sljive za knedle
Potrebno je:
sljive
1/2 kasikice secera
malo konzervansa
Ova smjesa je za teglu od 1/2 l napunjenu sljivama.
Priprema:
Sljive operite i dokraja osusite. U teglu stavite secer i konzervans, na to slozite sljive. Teglu zatvorite i pasterizirajte 5 minuta. Ostavite ih u vodi jos 15 minuta, a onda ih izvadite i spremite.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Voce u rumu
Potrebno je:
voce kako dozrijva
rum od 54
1/4 kg secera na 1/2 kg ociscenog voca
Priprema:
Uzmite veliku teglu, blistavo cistu. Poklopac mora dobro prijanjati, u protivnom radije stavite aluminijsku foliju i dobro je pricvrstite uz gornji rub. Kako koje voce dozrijeva tako ga slazite po jedan red u teglu. Svako voce dobro ocistite, operite, ostavite da se osusi, pa pomijsajte sa secerom i dodajte u teglu. Zalijte s toliko ruma da tekucina bude 2 prsta iznad povrsine voca. S vremena na vrijeme teglu protresite da se secer otopi. Zapocnite puniti teglu u lipnju (junu), kada na dno stavite jagode, iduceg mjeseca slatke, tamne tresnje, maline( njih nemojte prati!), kajsije(njih malo prokuhajte u kipucoj vodi i ogulite im koru, prepolovite i ocistite od kostica). U kolovozu (augustu) dodajte rane sljive bez peteljki i kostica, kasne tresnje (svijetle), breskve (pripremite kao kajsije); u rujnu (septembru) sljive bistrice bez kostica, kockice dinja, a kasnije u jesen kockice ananasa, kruske oguljene i narezane, te po zelji narance. U prosincu mozete jesti ( ali umjereno jer je voce "pijano" ili koristite za vocne salate, kolace i pica.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Breskve sa zacinima
Potrebno je:
2 kg bresaka
15 kasika secera
15 kasika vrlo razblazenog octa(sirceta) od jabuka
1 kasika pomjesanog cimeta, klincica(samljevenih), te
2 kasikice cijelih klincica
2 komadica cimeta
malo soli
Priprema:
Ogulite breskve i kako koju ogulite stavite je u malo posoljenu vodu da ne izgubi boju. Zacine zavezite u komadic gaze i prokuhajte ih u zasecerenom octu, kojem dodajte jos malo vode. Kad provri, uspite breskve. Kad i one provru smanjite vatru i kuhajte jos 10 minuta, da omeksaju. Prebacite ih u vecu porculansku zdjelu, pokrite i preko noci ostavite u frizideru. Drugog dana podijelite breskve u cetri tegle. Izvadite iz soka zacine, pa ga prokuhajte i zalijte njime breskve. Zavezite tegle i skuhajte u vodi(pasterizirajte) 10 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|