www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Voce
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ompot od kajsija (marelica)

Potrebno je:
1 kg kajsija
600 g secera
1 limun


Priprema:

Kajsije ne smiju biti prezrele (premekane). Spustite ih na cas u kipucu vodu, da se lakse ogule. Raspolovite kajsije i izvadite kostice. Na 1,5 l racunajte 1 kg secera (odredite ukupnu kolicinu ovisno o kolicini kajsija). Skuhajte sirup i u mlacan dodajte limunov sok. Kajsije u meduvremenu poslazite u tegle, zalijte sirupom, zavezite i kuhajte u pari ( od kada provri 20 minuta).



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kompot od krusaka

Potrebno je:
1 kg krusaka
5 dl vode
150 g secera


Priprema:

Kompot mozete pripremiti od cijelih ili narezanih, oguljenih ili neoguljenih krusaka, vec prema tome koju ste vrstu odabrali. Tvrde kruske predhodno prokuhajte u vodi, pa ih tek onda poslazite u tegle, a vodu upotrebite za kuhanje sirupa( 5 dl vode prokuhati sa 150 g secera. Kuhati dok se sav secer ne istopi). Kruske zalite sirupom i pasterizirajte 15 minuta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kompot od sljiva

Potrebno je:
sljive
3 kasike secera
8 kašika vode
(ova kolicina je dosta za teglu od 1/2 l napunjenu sljivama)



Priprema:

Manje sljive mozete samo oprati, nabosti i stavljati u tegle, ali ih mozete oguliti. Vece sljive raspolovite i izvadite im kostice, i njih po zelji mozete oguliti. Prelijte ih vrucim sirupom i pasterizirajte 15-20 minuta, prema uputama za pasterizaciju.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kompot od visanja

Potrebno je:

visnje

5 kasisa secera

4,5 kasike vode

Ova kolicina je za 1/2 l napunjenu teglu sa visnjama.

Priprema:

Visnje operite i ocistite od peteljaka(mozete izvaditi i kostice). Stavite ih u teglu, zalite kipucim sirupom i kuhajte u pari 15 minuta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ukuhane tresnje za kolace

Potrebno je:
4 kg kiselijih tresanja
1 kg secera.
Otprilike ide 1 kg tresanja za teglu od 1 l.

Priprema:

Tresnje dobro operite, ocijedite u cjedilu i zatim ih ocistite od peteljaka i kostica. Tresnje i secer stavite u veci lonac da se dobro ugriju ali ne smiju prokuhati. Cim se secer potpuno rastopi, sklonite tresnje s vatre i podjelite u 4 pripremljene tegle. Pasterizirajte ih 30 minuta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Visnje u rakiji na francuski nacin

Potrebno je:
1kg visanja
1 l rakije
300 g secera u prahu
pola sipke cimetove kore
1 klincic

Priprema:

Operite i dobro ocijedite visnje. Cetvrtinu odvojite, pa ih zgnjecite, a pri tom zdrobite dobro i kostice, jer one daju poseban okus (po maraskinu!). Prelite ih s pola litre rakije, zacepite i ostavite da ostoje mjesec dana. Preostalim visnjama prerezite peteljke do polovice, pa i njih prelijte rakijom, zacepite i spremite. Nakon mjesec dana ocijedite sadrzaj prve tegle, pa nalijte na cijele visnje, dodajte secer, cimet i klincic. Pazljivo zacepite teglu i ostavite jos najmanje dva mjeseca. Ako imate strpljenja, ostavite i duze, jer su bolje kad jos malo dulje odleze!

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 11:22 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kompot od cijelih kajsija (marelica)

Potrebno je:
1 kg kajsija
5 dl vode
150 g secera


Priprema:

Srednje ili manje kajsije nabodite na tri-cetri mjesta. Operite ih, osusite i slozite u tegle, prelijte kipucim sirupom (5 dl vode prokuhati sa 150 g secera. Kuhati dok se sav secer ne istopi) i prema uputama prokuhajte 12-15 minuta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 11:23 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kompot od rabarbare

Potrebno je:
Za teglu od 1/2 l napunjenu rabarbarom pripremite sirupod
4 kasike secera u prahu
5 kasika vode.


Priprema:

Peteljke rabarbare narezite na komadice duge 2-3 cm i ostavite ih da stoje 12-18 sati u velikoj kolicini vode. tada ih stavite u tegle, prelijte vrucim sirupom i pasterizirajte 15 minuta prema opstim uputama. Ako su peteljke tvrde, najprije ih 1-2 minuta prokuhajte, a zatim namocite u haldnu vodu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 11:23 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kompot od tresanja

Potrebno je:

1 kg tresanja

250g secera

5 dl vode



Priprema:

Tresnje proberite, poskidajte im peteljke, zatim ih operite i stavite u tegle. Prelijte ih kipucim sirupom i pasterizirajte 10 minuta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 11:23 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Tresnje s konjakom

Potrebno je:

1/2 kg tamnim tvrdih tresanja

400 g secera

1 dl vode

1 limun

1/2l konjaka



Priprema:

Tresnje operite, pa im skarama napola odrezite peteljke. Iglom svaku nabodite na vise mjesta, te ih poslazite u teglu. Skuhajte sirup od secera i vode, u ohladen dodajte konjak. Limun narezite na tanke ploskice pa ga pomjesajte s trasnjama. Na kraju sve to prelijte sirupom. Takve tresnje su vrlo lijep ukras.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 11:24 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ukuhane visnje i sirup

Potrebno je:
2 kg visanja
800 g secera u prahu
1 kg i 200 g secera.

Priprema:

Od ovog recepta istodobno dobivate sirup i izvrsne ukuhane visnje.
Opranim, zrelim visnjama otkinite peteljke i izvadite kostice. Pospite ih secerom u prahu i ostavite da stoje 12 minuta. Nakon toga ih stavite na vatru da kuhaju 20 minuta. Tada ih istresite na sito ili sitno cijedilo, a ispod stavite posudu u kojoj ce se skupljti sok. Kad se visnje ocijede, stavite ih u lonac, dodajte secer i kuhajte jos 40-tak minuta. Jos vruce stavljajte u tegle. Ostavite da se ohlade, pa tek onda zatvorite. Dobiveni sok izvazite, dodajte mu jednaku kolicinu secera i kuhajte jos pola sata, skidajuci pjenu. Ohladjen sok nalijte u boce.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 11:24 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Visnje s rumom

Potrebno je:
3 kg visanja
1,5kg secera
8 dl ruma
stapici vanilije


Priprema:

Visnjama skinite peteljke, operite ih i dokraja obrisite. Slazite ih u redove u teglu sirokog grla, svaki red pospite secerom, a u sredinu stavite stapic vanilije. Zalijte ih rumom sve do vrha. Teglu pokrujte tanjuricem i drzite je na suncu desetak dana. Povremeno je protresite da se sav secer rastopi. Kad se secer rastopi, visnje su gotove. Teglu zavezite i spremite.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Voce Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  sledeća
Strana 4 od 7

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon