:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
ompot od kajsija (marelica)
Potrebno je:
1 kg kajsija
600 g secera
1 limun
Priprema:
Kajsije ne smiju biti prezrele (premekane). Spustite ih na cas u kipucu vodu, da se lakse ogule. Raspolovite kajsije i izvadite kostice. Na 1,5 l racunajte 1 kg secera (odredite ukupnu kolicinu ovisno o kolicini kajsija). Skuhajte sirup i u mlacan dodajte limunov sok. Kajsije u meduvremenu poslazite u tegle, zalijte sirupom, zavezite i kuhajte u pari ( od kada provri 20 minuta).
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kompot od krusaka
Potrebno je:
1 kg krusaka
5 dl vode
150 g secera
Priprema:
Kompot mozete pripremiti od cijelih ili narezanih, oguljenih ili neoguljenih krusaka, vec prema tome koju ste vrstu odabrali. Tvrde kruske predhodno prokuhajte u vodi, pa ih tek onda poslazite u tegle, a vodu upotrebite za kuhanje sirupa( 5 dl vode prokuhati sa 150 g secera. Kuhati dok se sav secer ne istopi). Kruske zalite sirupom i pasterizirajte 15 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kompot od sljiva
Potrebno je:
sljive
3 kasike secera
8 kašika vode
(ova kolicina je dosta za teglu od 1/2 l napunjenu sljivama)
Priprema:
Manje sljive mozete samo oprati, nabosti i stavljati u tegle, ali ih mozete oguliti. Vece sljive raspolovite i izvadite im kostice, i njih po zelji mozete oguliti. Prelijte ih vrucim sirupom i pasterizirajte 15-20 minuta, prema uputama za pasterizaciju.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kompot od visanja
Potrebno je:
visnje
5 kasisa secera
4,5 kasike vode
Ova kolicina je za 1/2 l napunjenu teglu sa visnjama.
Priprema:
Visnje operite i ocistite od peteljaka(mozete izvaditi i kostice). Stavite ih u teglu, zalite kipucim sirupom i kuhajte u pari 15 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ukuhane tresnje za kolace
Potrebno je:
4 kg kiselijih tresanja
1 kg secera.
Otprilike ide 1 kg tresanja za teglu od 1 l.
Priprema:
Tresnje dobro operite, ocijedite u cjedilu i zatim ih ocistite od peteljaka i kostica. Tresnje i secer stavite u veci lonac da se dobro ugriju ali ne smiju prokuhati. Cim se secer potpuno rastopi, sklonite tresnje s vatre i podjelite u 4 pripremljene tegle. Pasterizirajte ih 30 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Visnje u rakiji na francuski nacin
Potrebno je:
1kg visanja
1 l rakije
300 g secera u prahu
pola sipke cimetove kore
1 klincic
Priprema:
Operite i dobro ocijedite visnje. Cetvrtinu odvojite, pa ih zgnjecite, a pri tom zdrobite dobro i kostice, jer one daju poseban okus (po maraskinu!). Prelite ih s pola litre rakije, zacepite i ostavite da ostoje mjesec dana. Preostalim visnjama prerezite peteljke do polovice, pa i njih prelijte rakijom, zacepite i spremite. Nakon mjesec dana ocijedite sadrzaj prve tegle, pa nalijte na cijele visnje, dodajte secer, cimet i klincic. Pazljivo zacepite teglu i ostavite jos najmanje dva mjeseca. Ako imate strpljenja, ostavite i duze, jer su bolje kad jos malo dulje odleze!
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kompot od cijelih kajsija (marelica)
Potrebno je:
1 kg kajsija
5 dl vode
150 g secera
Priprema:
Srednje ili manje kajsije nabodite na tri-cetri mjesta. Operite ih, osusite i slozite u tegle, prelijte kipucim sirupom (5 dl vode prokuhati sa 150 g secera. Kuhati dok se sav secer ne istopi) i prema uputama prokuhajte 12-15 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kompot od rabarbare
Potrebno je:
Za teglu od 1/2 l napunjenu rabarbarom pripremite sirupod
4 kasike secera u prahu
5 kasika vode.
Priprema:
Peteljke rabarbare narezite na komadice duge 2-3 cm i ostavite ih da stoje 12-18 sati u velikoj kolicini vode. tada ih stavite u tegle, prelijte vrucim sirupom i pasterizirajte 15 minuta prema opstim uputama. Ako su peteljke tvrde, najprije ih 1-2 minuta prokuhajte, a zatim namocite u haldnu vodu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kompot od tresanja
Potrebno je:
1 kg tresanja
250g secera
5 dl vode
Priprema:
Tresnje proberite, poskidajte im peteljke, zatim ih operite i stavite u tegle. Prelijte ih kipucim sirupom i pasterizirajte 10 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Tresnje s konjakom
Potrebno je:
1/2 kg tamnim tvrdih tresanja
400 g secera
1 dl vode
1 limun
1/2l konjaka
Priprema:
Tresnje operite, pa im skarama napola odrezite peteljke. Iglom svaku nabodite na vise mjesta, te ih poslazite u teglu. Skuhajte sirup od secera i vode, u ohladen dodajte konjak. Limun narezite na tanke ploskice pa ga pomjesajte s trasnjama. Na kraju sve to prelijte sirupom. Takve tresnje su vrlo lijep ukras.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ukuhane visnje i sirup
Potrebno je:
2 kg visanja
800 g secera u prahu
1 kg i 200 g secera.
Priprema:
Od ovog recepta istodobno dobivate sirup i izvrsne ukuhane visnje.
Opranim, zrelim visnjama otkinite peteljke i izvadite kostice. Pospite ih secerom u prahu i ostavite da stoje 12 minuta. Nakon toga ih stavite na vatru da kuhaju 20 minuta. Tada ih istresite na sito ili sitno cijedilo, a ispod stavite posudu u kojoj ce se skupljti sok. Kad se visnje ocijede, stavite ih u lonac, dodajte secer i kuhajte jos 40-tak minuta. Jos vruce stavljajte u tegle. Ostavite da se ohlade, pa tek onda zatvorite. Dobiveni sok izvazite, dodajte mu jednaku kolicinu secera i kuhajte jos pola sata, skidajuci pjenu. Ohladjen sok nalijte u boce.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Visnje s rumom
Potrebno je:
3 kg visanja
1,5kg secera
8 dl ruma
stapici vanilije
Priprema:
Visnjama skinite peteljke, operite ih i dokraja obrisite. Slazite ih u redove u teglu sirokog grla, svaki red pospite secerom, a u sredinu stavite stapic vanilije. Zalijte ih rumom sve do vrha. Teglu pokrujte tanjuricem i drzite je na suncu desetak dana. Povremeno je protresite da se sav secer rastopi. Kad se secer rastopi, visnje su gotove. Teglu zavezite i spremite.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|