www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Mlecni proizvodi
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 6:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

KISELO MLEKO


2 l mleka
2 kašike kiselog mleka



Mleko skuvajte i pustite da se delimično ohladi, toliko da možete u njemu držati prst. Zatim umešajte u njega kiselo mleko. Posudu poklopite i umotajte u mnje ćebe ili stari džemper. Neka tako odstoji oko desetak sati. Tada ga stavite u frižider.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 07, 2004 3:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Šta ide uz sir



Najpoznatiji tvrdi sir je ementaler, koji se odlikuje naročito visokim sadržajem suve mase. Ovaj sir može dugo da se održi. To je namirnica koja se pravi od sirovog, neprerađenog kravljeg mleka i mora da ima najmanje 45% masnoće.

U masne sireve ubrajaju se gauda i ajdamer, koji se lako prepoznaju po crvenom parafinskom omotu koji ih štiti od sušenja. U polumasne sireve spadaju blagi buter sir, kao i francuski rokfor i italijanska gorgonzola. U meke sireve spada kamamber. Nije svejedno kako se sirevi čuvaju. Sir se stavlja u frižider u zatvorenoj posudi ili uvijen u foliju. Nikada ne treba servirati sir direktno iz frižidera. Siru je potrebno od pola sata do sat vremena da stoji izvan frižidera kako bi razvio svoju aromu. Nezreli meki sirevi otvrdnu ako se stave u frižider.

Sada ono najvažnije pitanje: šta se jede i pije uz sir? U Francuskoj, gde se sir jede uz svaki obrok, iznose ga na sto i serviraju po boji: beli, žuti, narandžasti i smeđi. Inače, bolje je jesti prvo blage sireve, a na kraju obroka jako aromatične, kao što je, na primer, rokfor. I Holanđani mnogo jedu sir. Holandsko serviranje uvek prija očima i izaziva apetit. Uz sir u Holandiji uvek se na trpezi nalazi i neko toplo jelo, na primer, supa. Sa sirom se jede i maslac. Englezi uz sir služe i kuvanu šunku, krastavce i crni hleb. U mnogim zemljama uz sir se služi crni hleb, a samo u Francuskoj beli. Švajcarci sa sirom jedu isključivo crni domaći hleb. Francuzi uz sir jedu orahe, jabuke, grožđe i kruške.

Šta se pije uz sir? Francuzi piju vino - belo uz blaže vrste sireva, a crno uz teže. U Švajcarskoj se pije bela kafa ili sok od jabuke, vino ili pivo, a u Engleskoj takođe vino.

Ako se drže kako treba, suvlji i tvrđi sirevi mogu se dugo očuvati u dobrom stanju. Treba ih ovlaš umotati u foliju, tako da imaju i malo vazduha kako se ne bi pokvarili i ubuđali, a zatim ih staviti u donji deo frižidera. Mekši sirevi se brže kvare. Zato ih je bolje kupovati u manjim količinama i češće. Ipak, mladi i topljeni sir mogu se očuvati pokriveni u frižideru dva do tri dana. Važno je svaku vrstu sira umotati u posebnu foliju kako ne bi došlo do toga da vam, na primer, parmezan ima isti ukus kao i drugi sirevi. Beli sirevi traže poseban tretman. Tako će, na primer, beli sir dugo ostati svež i neće požuteti, iako nije u surutki, ako je uvijen u čistu krpu koja je nakvašena u slanoj vodi. Krpu ipak morate menjati svakog dana.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Nov 22, 2004 7:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ZLATIBORSKI OVČJI SIR
Sastojci:
(za 4 osobe) 60 dkg ovčjeg sira (zrelog), crvena paprika (slatka), 15 dkg ovčjeg kajmaka i beli hleb

Sir izrežite na komade. Pospite crvenom paprikom i pecite s obe strane na roštilju. Pečeni sir poslužite na prepečenom hlebu i prelijte kajmakom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 4:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

MLECNI ZAMRZNUTI DESERTI


"Bomba" od jagoda

Sastojci:

800 g jagoda
2 kesice VITAMINOVE smese za mlečni zamrznuti desert sa ukusom jagode
1 kesica VITAMINOVE šlag pene
1 kesica želatina
5 dl mleka
8-10 bebi piškota
2 kesice vanilin šećera
nekoliko svežih listova nane
Jagode oprati, ocediti, pa im odstraniti drščice. 20 lepših primeraka ostaviti na stranu za ukrašavanje, a ostalo propasirati. Želatin sipati u 1/2 dl vode i staviti na vatru da se otopi, ali ga ne treba kuvati. Kad se malo ohladi, pomešati ga sa kašom od jagoda. Pripremiti sladoled prema uputstvu i pažljivo sjediniti sa masom od jagoda. Jednu duboku okruglu činiju obložiti plastičnom folijom, tako da krajevi vise preko ruba. Sipati smesu, pa odgore prekriti bebi piškotama, blago ih pritiskajući za podlogu. Prekriti krajevima folije i staviti u zamrzivač - da odstoji najmanje 6 sati. Pre serviranja pripremiti šlag penu prema uputstvu, dodajući i vanilin šećer. "Bombu" izvrnuti na okruglu tacnu, skinuti foliju, pa ukrasiti šlagom, iseckanim jagodama i listovima nane.

_________________


Poslednja prepravka: Yasmin datum Sre Dec 01, 2004 4:28 pm; ukupno izmenjena 1 put
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 4:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sladoled u gnezdu od puslica

Sastojci:

5-6 belanaca
na vrh noža soli
1 kesica vanilin šećera
300 g kristal šećera
po 1 kesica VITAMINOVE smese za mlečni zamrznuti desert sa ukusom jagode, lešnika i vanile
6 dl mleka
Za ukrašavanje:

nekoliko malina i čokoladnih dražeja
1-2 kafene kašike prženog badema
Na pari - od belanaca sa šećerom, solju i vanilin šećerom - ulupati čvrstu penu. Pomoću zvezdastog šprica, na podmazan i brašnom posut pleh, od pene istisnuti 6 kolutova prečnika 10 cm, na čijim ivicama treba svud okolo formirati ružice - tako da se dobiju gnezda od puslica. Staviti ih u rernu i na temperaturi od 50 stepeni sušiti 4-6 sati, pa ohladiti. Pri serviranju u svako gnezdo staviti po jednu veliku kuglu sladoleda. Ukrasiti malinama, čokoladnim dražejama i rendanim prženim bademom. Služiti odmah.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 4:26 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

"Tunel" s rumom i orasima

Sastojci:

250 g mlevenog keksa
1 kašika kakaoa
1 dl ruma
2-3 kašike pekmeza od višanja
50 g margarina
1 kesica VITAMINOVE smese za mlečni zamrznuti desert sa ukusom punča
2 dl mleka
100 g oraha
Keks pomešati sa kakaoom, preliti rumom i zajedno sa pekmezom i margarinom umesiti testo. 2/3 testa razvući između dva celofana, pa njim (zajedno sa celofanom) obložiti duguljastu formu za kolače. Skinuti gornji celofan, pa na testo sipati - po uputstvu pripremljen - punč sladoled u koji su umešani mleveni orasi. Ostatak testa takođe razvući između dva celofana, pa (bez celofana) staviti preko sladoleda. Držati 1 dan u zamrzivaču, potom okrenuti na tacnu, skinuti celofan i služiti isečeno na šnite debljine prsta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 4:26 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sladoled kugle u dinji

Sastojci:

1 dinja
sladoled od jagoda pripremljen od 1 kesice VITAMINOVE smeše za zamrznuti desert i 2 dl mleka
po 200 g ribizli i jagoda
1/2 dl aromatičnog likera
Odseći gornji deo dinje, a donji deo izrezati cik-cak, pa izvaditi semenke, te umesto njih staviti deo ribizli i prepolovljenih jagoda, preliti likerom i dobro ohladiti. Pre serviranja, u dinju poslagati kugle sladoleda, pa ih ukrasiti preostalim jagodama i ribizlama. Poslužiti odmah.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 4:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sicilijanska sladoled bomba

Sastojci:

2 kesice VITAMINOVE smeše za mlečni zamrznuti desert sa ukusom vanile
1 kesica VITAMINOVE smeše za mlečni zamrznuti desert sa ukusom lešnika
1 kesica VITAMINOVOG šlag krema sa ukusom vanile
7 dl mleka
100 g sušenog ušećerenog voća
50 g pistaća
Od smese za mlečni zamrznuti desert, prema uputstvu, napraviti sladoled-masu sa ukusom vanile, pa uliti u okruglu modlu i ostaviti u zamrzivač - da se stegne. U međuvremenu, na isti način napraviti sladoled od lešnika, pa ga namazati preko sladoleda od vanile i ponovo staviti u zamrzivač. Za treći sloj: pripremiti šlag krem prema uputstvu, umešati u njega sitno seckano ušećereno voće, te preliti preko sladoleda. Prekriti modlu alufolijom, pa staviti u zamrzivač na nekoliko sati - da se dobro stegne. Pre serviranja izručiti iz modle na ohlađen tanjir, posuti sitno seckanim pistaćima i ukrasiti ušećerenim voćem.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 4:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Parfe od jogurta sa jagodama

Sastojci:

1/2 l jogurta
250 g svežih jagoda
1 kesica VITAMINOVE smeše za mlečni zamrznuti desert sa ukusom jagode
1 kesica VITAMINOVOG šlag krema sa ukusom vanile
1 kesica VITAMINOVE šlag pene koja se priprema sa vodom
Od jagoda odvojiti nekoliko komada za ukrašavanje, a ostatak propasirati. U jogurt umešati smesu za zamrznuti desert, prašak za šlag krem i propasirane jagode, pa mutiti mikserom oko 5 minuta. Zatim masu sipati u duguljastu modlu, prekriti alufolijom i na nekoliko sati staviti u zamrzivač - da se dobro stegne. Pre serviranja, izručiti na tacnu, pa ukrasiti jagodama i prema uputstvu pripremljenom šlag penom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 6:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

BELMUŽ


Namirnice :
- neisceđeni mladi sir
- kukuruzno brašno
- beli luk
- so

Priprema : Kilogram mladog nesoljenog i neisceđenog sira staviti da se topi na vatri. Kad se masa istopi i počne da vri, polako dodavati kukuruzno brašno uz stalno mešawe. Kad se iz mase počne izdvajati masnoća po ivici suda belmuž je gotov. Posoliti po ukusu, dodati seckani ili istucani beli luk i služiti toplo.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 6:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

URNEBES

Namirnice :
- tucani sir
- suva paprika s venca
- crni luk
- ulje
- so

Priprema : Pola kilograma tucanog sira, pet-šest suvih paprika dobro ispečenih na plotni, tri glavice crnog luka, ulje, so po ukusu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Jan 17, 2005 5:05 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Beli mrs

Beli mrs je naš naziv za mleko i mlečne proizvode. Nekada su žene na selu razlivale mleko u drvene posude, skidale kajmak, skupljajući ga u drvene čabrice, i sirile ukusan sir. Domaćinske trpeze nisu se mogle (kao ni danas) zamisliti bez belog mrsa - mleka, kiselog mleka, sira i kajmaka. U današnje vreme, malo će se koja domaćica odlučiti za pripremu sira ili kajmaka, ali ćemo vam predložiti nekoliko domaćih recepata u kojima slatko ili kiselo mleko predstavlja osnovni sastojak. Saznajte, dakle, kako se prave domaće kiselo mleko i domaći voćni jogurt.

SASTOJCI ZA DOMAĆE KISELO MLEKO

1 litar mleka
2 kašičice kiselog mleka ("maje")

NAČIN PRIPREME
Mleko skuvajte i prohladite. Razredite "maju" sa malo mlakog mleka. Ostatak mlakog mleka (ne sme biti ni prevruće, ali ni hladno) sipajte u razređenu "maju" i promešajte kako bi se maja izjednačila s njim. Poklopite posudu, dobro je umotajte čaršafom i ostavite da miruje na toplom mestu oko 3 sata. Nakon toga, pažljivo je odvijte i otklopite. Pre služenja, kiselo mleko malo rashladite.


SASTOJCI ZA DOMAĆI VOĆNI JOGURT

1 litar jogurta
3 kašike džema od jagoda
3 kašike slatka od jagoda

NAČIN PRIPREME
U litar jogurta ili kisele pavlake pomešane s običnim mlekom sipajte pekmez, pa mutite mikserom kako bi se tečnost ujednačila s voćem iz slatka, odnosno s džemom.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Mlecni proizvodi Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Strana 3 od 4

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon