www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Testenina
Strana 1, 2, 3, 4  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 22, 2004 3:47 pm    Naslov poruke: Testenina Na vrh strane Na dno strane

Mmm! Moram da priznam da je ovo moja omiljena hrana. Eh, kad bih živela u Italiji...


Na sreću, nije nikakav problem nabaviti sve potrebne sastojke i spremiti jelo "bolje nego što bi to Italijani uradili".

Smatra se da je testenine u Italiju doneo Marko Polo iz Kine, 1295. godine. Ko zna? U svakom slučaju, imali su dovoljno vremena da se usavrše. Kinezi jedu drugačiju testeninu, sa začinima i prelivima koji su nama malo poznati i koji se kod nas teško nabavljaju. Oni imaju testenine od pirinča, naravno, mada koriste i pšenične.

Testeninu možete sami pripremiti. Ukoliko ne želite da baš toliko vremena provedete u kuhinji, pijace su zaista prepune, a ni supermarketi nisu loše snabdeveni. Može se naći gotovo sve - od najosnovnijih špageta, preko lazanja, makarona (cevaste, kratke), do raviola (oni su kvadratići i izreckani na rubovima kao poštanska marka; obično su punjeni mesom). Rissoni su one male semenčice za koje ljudi često misle da su neki malo veći pirinač. Fettucine su duge i trakaste. Tagliatele liče na fettucine. Nekad su zelene boje, to je testenina sa spanaćem.

Ruote ili rottele su oni točkići, lice na tocak od bicikla, lasagnette su uske trake ali nešto deblje od fettucina, farfalle izgledaju kao mašnice, tortellini liče na pužice (i oni su punjeni)... Ako govorite italijanski, znate da ova neobična imena u stvari opisuju izgled testenine.

Sve u svemu, izbor je širok. Ono što je bitno je da većina jela može da se spremi sa većinom ovih oblika, s tim što ne treba da pokušavate da zapečete špagete u rerni s jajima. U te svrhe upotrebite lazanje, makarone, neko malo deblje testo. Uopšteno, cevasti oblici se služe sa gušćim prelivima, jer će moći da ih zadrže, a dugački i glatki sa tanjim, ređim prelivima, u koje će prosto biti umešani.

Kuvanje - testenina se kuva u velikoj količini vode, što većoj, da može da se kreće. Voda se zagreje do ključanja i zatim posoli. Možete dodati kašiku maslinovog ulja, da se ne zalepi. Onda se doda testenina, malo smanji vatra i kuva dok ne postane meka, ali ne previše (al dente). Baš je zabavno rasuti špagete u krug, (naravno, ne treba ih lomiti) i gledati kako omekšavaju i tonu. Probanje je najbolji način da se utvrdi da li je testenina gotova. Kada je gotova odmah se ocedi, ako se ostavi u vodi previše će se natopiti i postaće gnjecava. Nije dobro ni da se presuši, jer treba da bude glatka da bi sos lepo mogao da je pokrije. Ako vam se to dogodi, poprskajte je sa malo ključale vode. Malo maslaca ili ulja, ako ga već niste dodali prilikom kuvanja, će sprečiti da se oceđena testenina zalepi.

Pokušajte da podesite vreme prilikom kuvanja tako da vam sos bude gotov u isto vreme kad i pasta.

Savet: pokušajte da jedete pastu (posebno špagete) samo viljuškom. Italijani će se uvrediti ako u restoranu upotrebite i kašiku ili, ne daj bože, nož. A ako već ne možete da odete u Italiju, možete da napravite Italiju u vašoj kući. Takođe se smatra nepristojnim da vam delovi vire iz usta i da ih usisavate. Trik je u tome da potpuno odvojite, podižuci, malu kolicinu, svega nekoliko traka i onda ih pažljivo namotate na viljušku. Tako ćete formirati elegantan zalogaj sa kojim nećete imati nikakvih problema.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 22, 2004 3:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Testenina sa spanaćem i bademima

Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Testenina
Nacionalna kuhinja: Grcka

Sastojci
500g orizo testenine (u obliku pirinča)
maslinovo ulje
veza mladog crnog luka
2 čena belog luka
400g spanaća, krupno iseckanog
malo cimeta
1 šolja kuvanih badema ili oraha
1 šolja suvog grožđa
so i biber
Priprema
Skuvajte testeninu u puno slane vode i ocedite. Dodajte malo maslinovog ulja da se testenina ne zalepi i držite je na toplom.

U međuvremenu na maslinovom ulju ispržite crni i beli luk. Dodajte spanać i propržite ga mešajući sve vreme. Začinite solju i biberom i sa malo cimeta.

U isto vreme u drugom tiganju ispecite malo badema ili oraha sa suvim grožđem.

Sve pomešajte sa testeninom i služite. Prijatno

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 22, 2004 3:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Farfale sa tunom i pečurkama

Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Specijalna ishrana: Vegetarijanska
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Testenina

Sastojci
500g farfala
60g maslaca
1 kašika maslinovog ulja
1 crni luk
1 čeno belog luka, zdrobljen
120g pečuraka
250ml slatke pavlake
450g tune iz konzerve
1 kašika limunovog soka
1 kašika seckanog peršuna
Priprema

Skuvajte farfale u slanoj ključaloj vodi, ocedite i vratite u šerpu. Dok se one kuvaju, zagrejte maslac i ulje u tiganju. Dodajte crni i beli luk i pržite na tiho dok luk ne omekša. Dodajte pečurke i pržite još dva minuta. Dodajte pavlaku i pojačajte vatru da provri. Onda smanjite i neka lagano ključa dok ne počne da se zgušnjava. Dodajte tunu i limunov sok, a zatim peršun, so i biber po ukusu. Još malo zagrejte i prelijte farfale. Malo protresite da preliv obloži testeninu. Prijatno!

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 22, 2004 3:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Klasične lazanje

Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Testenina

Sastojci
400g testa za lazanje
600g junećeg mlevenog mesa
2 kašike ulja
30g maslaca
1 crni luk, sitno iseckan
1 stabljika celera, sitno iseckana
1 šargarepa, iseckana na kockice
1 šolja pirea od paradajza (može i kečap)
1 šolja crnog vina
malo seckanog peršuna
so i biber
Za bešamel sos
60g maslaca
3 kašike brašna
1/2l mleka
1/2 kašičice morskog oraščića
100g parmezana
Priprema
Na ulju i maslacu propržite luk, celer i šargarepu na vatri srednje jačine, dok ne omekšaju. Pojačajte vatru i dodajte meso. Pržite ga dok ne dobije lepu braon boju, mešajući sve vreme. Dodajte paradajz pire, vino, peršun i so i biber po ukusu. Zagrejte do ključanja, onda smanjite vatru i neka se kuva 45 minuta.

Sada napravite bešamel sos: istopite maslac na tiho, dodajte brašno i mešajte 1 minut. Skinite s vatre i postepeno umešajte mleko. Vratite na vatru i sve vreme mešajte dok sos ne proključa i počne da se zgušnjava. Mešajte još minut - dva, dodajte so, biber i oraščić po ukusu. Da se ne bi uhvatila korica preko sosa, prekrijte posudu najlon - folijom.

U zavisnosti od proizvođača, testo mora ili ne mora da se skuva pre pečenja. Obično je ovo potrebno i obično je dovoljno kuvati svaki list 1 minut u ključaloj vodi. Dobro ocedite.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Poređajte testo u dobro podmazan pleh, pa zatim stavljajte red mesa, red bešamel sosa. Naprevite više slojeva i završite bešamel sosom. Na kraju poprskajte parmezanom. Pecite 35-45 minuta, dok ne postane zlatno braon. Ostavite bar 15 minuta pre sečenja. Prijatno!

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 22, 2004 3:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Salata od testenine

Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Salata
Obrok: Dodatak jelu

Sastojci
300g špageta
2 mlada crna luka, iseckana
1 čeno belog luka, zdrobljeno
lišće korijandera, iseckano
2 kašike soja sosa
3 kašike sirćeta
malo đumbira
2 kašike maslinovog ulja
Priprema
Skuvajte špagete u slanoj ključaloj vodi. Čim omekšaju procedite ih i prebacite u veliku činiju. Dok se oni kuvaju, pomešajte sve ostale sastojke osim maslinovog ulja.

Pomešajte špagete sa prelivom dok su još vrući. Kada se salata ohladi, prelijte je maslinovim uljem, protresite i služite.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 26, 2004 2:42 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sve o testeninama

Testenine se danas mogu kupiti sveže i sušene, i to u raznim oblicima. Kupovne sušene testenine prave se od brašna pomešanog sa vodom, katkad sa dodatkom jaja. Sveže testenine uglavnom sadrže jaja. Praktične su jer se brzo kuvaju, ali nisu uvek tako dobrog sastava i nemaju sposobnost upijanja kao neke vrste sušenih testenina. Dobra italijanska sušena testenina, sačinjena od 100% tvrde pšenice (semola di grano duro), često je vrhunskog kvaliteta.

Sušena testenina, čuvana na policama prodavnica u dobro zatvorenom omotu, ima vrlo dug rok trajanja - do dve godine. Sveža testenina se mora držati u frižideru i može se čuvati samo 2-3 dana.

Pored raznih oblika, testenine mogu imati i razne boje i ukuse. Najuobičajenija boja testenina je zelena, a dobija se od spanaća. Osim zelene, postoji i crvena testenina, dobijena od paradajz pirea, žuta - obojena šafranom, pa čak i crna testenina - koja se dobija od mastila lignji. Ove boje malo utiču na ukus, ali zato testenine obogaćenog ukusa sadrže sastojke poput začinskih biljaka, belog luka ili crnog bibera.

Kad je reč o kuvanju testenina, postoji zlatno pravilo: treba ih kuvati u puno slane vode. Za svakih 250 grama testa potrebno je 2 litra vode i dve kašike soli. Da biste proverili da li je testenina skuvana, otkinite komadić i zagrizite - trebalo bi da bude meka, ali istovremeno i žilava. Svežu kupljenu testeninu trebalo bi inače kuvati 2-4 minuta, punjenu testeninu - 7-10 minuta, a sušenu najčešće 8-12 minuta. Kada kuvate testeninu koju ćete upotrebiti za pripremu pečenih jela, poput lazanja - nemojte je do kraja skuvati, imajući na umu nastavak pripremanja u rerni.

_________________
 
maddog2005
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 45

Datum registracije: 11 Jul 2005
Poruke: 52
Mesto: Belgrade

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Jul 28, 2005 2:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zlatno pravilo za kuvanje testenina glasi ovako:
Ako su makaroni u pitanju 500gr. makarona sipati u 3-4l vode so po zelji i malo ulja. Kuvati na sporetu, jacina br.3 ili 2.5 zavisi od jacine struje, radi samoobrtanja makarona u vodi (Tako se nece zalepiti jedno za drugo), kuvati 15-20 min. (sigurno ce biti gotovi za to vreme), procediti kroz cediljku i iz cesme isprati skrob sa makarona jer onda mogu i mnogo duze da ostanu u cediljci i cekaju neki drugi obrok, ako se desi da se makaroni i ohlade, bez brige budite, idite do kupatila sa cediljkom u ruci i iz tusa sa vrelom vodom prskajte po njima sve do zeljene topline makarona.
Izvinite ako sam mozda nekog uvredio ovim brilijantnim receptom ali znam da ce mnogima dobro doci ovakva vrsta pripreme makarona. Hvala i imam toga jos za vas.
Kuvar internacionalne kuhinje Razz


Poslednja prepravka: maddog2005 datum Čet Jul 28, 2005 6:39 pm; ukupno izmenjena 1 put
 
sneza021
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 20 Apr 2005
Poruke: 55

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Jul 28, 2005 5:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

REZANCI S PILETINOM I GLJIVAMA

POTREBNO:

300 g kuvane piletine isečene na kocke
200 g svežih gljiva
1 srednja glavica luka, isečena
2-3 isečena režnja belog luka
maslac
mesna supa
2 kasike koncentrata paradajza
3 kasike brašna
1,5 dl kisele pavlake
2-3 kasicice mlevene crvene paprike
biber
peršun
kuvani široki rezanci


NACIN PRIPREME:
Za ovo jelo može te iskoristi piletinu od koje ste prethodno skuvali pileću supu. Prodinstajte narezane gljive s lukom, belim lukom i maslacem oko 5 minuta ili dok povrće ne postane mekano. Procedite, dodajte kuvanu piletinu isečenu na kockice, biber, mlevenu crvenu papriku, koncentrat paradajza, podlijte s malo mesne supe i dobro izmešajte. Pustite da se lagano kuva uz povremeno mešanje. U zasebnoj posudi dobro izmešajte brašno i vrhnje, dodajte ga piletini uz stalno mešanje i prokuvajte još nekoliko minuta. Servirajte tako da preko rezananaca stavite piletinu i pospete sitno narezanim peršunom. Po želji može te dodati i ribani parmezan.

38
 
sneza021
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 20 Apr 2005
Poruke: 55

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Jul 28, 2005 5:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ŠPAGETE S TUNJEVINOM

POTREBNO:
40 dag špageta
4 žlice maslinova ulja
25 dag tunjevine
1/2 kasicice ruzmarina
3 kasike pirea od paradajza
2 kasike peršunova lista
3 češnja belog luka
biber
so


NACIN PRIPREME:

Na ulju propržite sitno narezani beli luk, pire od paradajza i ruzmarin. Dodajte zatim tunu (možete koristite i konzerviranu), dobro je izgnječite, posolite, pobiberite i pospite peršunom. Ovako pripremljen sos pomešajte sa špagetima. Na kraju jelo pospite ribanim sirom.
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Avg 26, 2005 2:13 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Špagete sa spanaćem ( za 4 osobe )

Potrebno je :

1. 3 kašike zrna pinije,
2. 500 g. spanaća,
3. 2 glavice crnog luka,
4. čen belog luka,
5. 500 g špageta, so,
6. 2 kašike maslinovog ulja,
7. biber, izrendani muskatni oraščić,
8. 75 ml supe od povrća (instant),
9. po 100 g sira gorgonzole i maskarpone.

Zrna pinije propržiti bez masnoće u tiganju, probrati spanać, očistiti i dobro oprati. Krupno iseći očišćeni i oprani crni i beli luk. Testeninu kuvati u slanoj vodi prema uputstvu za upotrebu na kesi. Ulje zagrejati u velikoj posudi i u njemu dinstati crni i beli luk. Zatim dodati oprani i neoceđeni spanać, koji treba dinstati dok se ne skupi. Ostatak tečnosti prosuti i povrće posoliti, pobiberiti po ukusu i dodati izrendani muskatini oraščić. Skuvati supu i dodati obe vrste sira. Ostaviti da se istope. Sos pikantno začiniti i dodati so i biber. Testeninu oprati hladnom vodom i ocediti. Zatim pomešati sa spanaćem, rasporediti na tanjire i preliti sosom od sira. Na kraju jelo posuti zrnima pinije i po želji, ponovo začiniti. Služiti jelo dok je toplo.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Avg 26, 2005 2:15 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Noklice

Dobro umutiti 2 žumanceta,komad masti,soli,sneg od 2 belanceta i toliko brašna koliko je potrebno da se dobije obična gustina testa za knedle.Staviti u šerpu vode, posoliti je i ostaviti da provri. Zamakati kašičicu u vrelu vodu, njome vaditi male knedle iz mase i spuštati ih u vodu koja vri.Ako se slučajno prva knedla raspadne, dodati u testo još brašna. Obarene noklice će se podići na vrh lonca.Tada ih rešetkastom lopaticom vaditi, od vode dobro ocediti i spuštati na mast u šerpu.Služe se najčešće sa raznim paprikašima.


_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Avg 26, 2005 2:20 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Špagete sa biljnim sosom ( za 4 porcije )

Potrebno je :

1. 4 šnicle od pilećih grudi,
( od po 150 g.),
2. 2 kašike rastopljenog putera,
3. so, biber,
4. 400 g šarene testenine,
5. po vezica bosiljka i luka vlašca,
6. 100 ml pavlake,
7. 300 ml supe od povrća (instant),
8. kašika gustina,
9. 2 kašike zrna pinije.

Oprati pileće grudi, istući drvenim čekićem i dinstati u rastopljenom puteru oko 15-18 minuta. Posoliti, pobiberiti, izvaditi i ostaviti na toplom mestu. Špagete kuvati u dobro posoljenoj vodi prema uputstvu za upotrebu. Bosiljak i vlašac oprati, prosušiti i iseckati. Pomešati sa pavlakom i napraviti pire od vlašca, pavlake i bosiljka. Supu skuvati sa sokom od mesa, zagrejati, staviti gustin i začiniti. Zrna pinije propržiti u teflonskom tiganju bez masnoće i izvaditi. Špagete isprati i ostaviti da se ocede. Meso iseći i služiti sa špagetama i biljnim sosom. Posuti zrnima pinije i po želji garnirati začinskim biljem.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Testenina Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3, 4  sledeća
Strana 1 od 4

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon