:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pileća krilca u sosu
SASTOJCI
700 grama pilećih krilaca
3 kašike soja sosa
2 kašike smeđeg šećera
1/2 čašice prošeka (ili crnog vina sa šećerom)
2 kašike gustina
malo đumbira
1/2 seckanog belog luka
4 mlada luka (samo beli deo)
2 kašike ulja
1/2 manjeg celera iseckanog na trake
2 dl pileće supe od kocke
NAČIN PRIPREME
Pomešajte soja sos, prošek, đumbir, beli luk i luk iseckan na kolutove. Prelijte preko krilaca i ostavite oko 2 sata u toj marinadi. Krilca izvadite iz marinade i pržite na jakoj vatri dok ne porumene sa svih strana. Ocedite i luk iz marinade, pa ga stavite u piletinu, poklopite i dalje na laganoj vatri dinstajte oko pola sata. Dodajte celer i dinstajte još 2 minuta. Dve kašike gustina pomešajte s 2 kašike hladne vode, pa dodajte u supu i preostalu marinadu sa začinima. Ulijte u tiganj s krilcima i kuvajte mešajući još oko 2 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Zeleniš sa sosom od soje
SASTOJCI (za 4-6 osoba)
400 grama pomešane blitve, kineskog prokelja i mladog spanaća
1/2 kašike sitno seckanog đumbira
1 kašika soja sosa
2 kašike sosa od ostriga
4 mlada crna luka isečena na rezance
3 kašike orahovog ulja
1 kašika susamovog ulja
2 prstohvata šećera
sok od limuna
so i biber
NAČIN PRIPREME
Prokelj isecite na rezance, a kinesku blitvu (bok čoj) na četvrtine. Kratko blanširajte dok malo ne omekša, pa dobro ocedite. Ulje i đumbir stavite u vok i pržite 30-tak sekundi. Dodajte mladi crni luk i ostale sastojke, bez začina. Promešajte, zatim dodajte spanać, pa nastavite da mešate. Kada sosovi od ostriga i soje gotovo savim ispare, možete dodati začine po ukusu. Pržite još minut i servirajte toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pikantni patlidžan
SASTOJCI
3 kašike soja sosa
6 strukova mladog luka
2 plava patlidžana
1 kašika šećera
đumbir
1 kašičica sitno iseckanog belog luka
1 kašika vinskog sirćeta
1 kašika tabasko sosa
2 kašike belog vina
ulje
200 grama svinjetine
NAČIN PRIPREME
Neoljuštene patlidžane rasecite na tanje kriške kao jabuku. Meso patlidžana isecite na što tanje režnjeve. U šoljici pomešajte soja sos, vino, sirće, šećer i tabasko sos. Zagrejte ulje u dubokoj posudi i pržite patlidžane oko 2 minuta. Izvadite ih na papirne salvete. Očistite tiganj, stavite 2 kašike ulja i propržite krupno iseckan mladi crni luk i beli luk. Stavite luk preko patlidžana. Dodajte u tiganj još dve kašike ulja, ispržite meso, začinite đumbirom i dodajte sos iz šoljice. Kad proključa, vratite u tiganj patlidžane, beli i crni luk, još jednom promešajte i sklonite sa vatre.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Bataci u soja sosu
SASTOJCI
3 pileća bataka
1 kašika gustina
5 kašika soja sosa
2 kašike rakije
malo đumbira
1 koren celera
3 kašike šećera
2 dl supe od kocke
malo cimeta i bibera
ulje za prženje
NAČIN PRIPREME
Očistite batake od kožurice, pa ih rasecite na četiri manja dela. Prelijte ih soja sosom, rakijom, pospite đumbirom i ostavite oko 2 sata.
Očišćen manji celerov koren iseckajte na trake, stavite u ključalu slanu vodu i kuvajte 2 minuta. Zagrejte ulje, kratko ispržite komade mesa i stavite ih na papirne salvete da bi se ocedili od masnoće.
Karamelizujte šećer sa kašičicom vode u čistom tiganju. Dolijte još 2 kašike hladne vode i kuvajte dok se karamel ne rastopi, zalijte supom i ostavite da proključa. Dodajte celer, cimet, biber, soja sos i prženu piletinu, poklopite i ostavite da se krčka 20-tak minuta. Kada izvadite meso, soku u kome se krčkalo dodajte 1 kašiku gustina rastopljenog u 2 kašike hladne vode da bi se malo zgusnuo. Dobijenim sosom prelijte piletinu i poslužite toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Junetina sa cvetovima karfiola
SASTOJCI
400 grama junetine
1 manji karfiol (beli deo)
1 veza grančica celera (bez lišća)
1 luk srednje veličine
2 kašike soja sosa
1/2 kašičice soli
2 kašike gustina
4 kašike ulja
NAČIN PRIPREME
Meso iseckati na manje komade, a karfiol razdvojiti na manje cvetove. Celer iseckati na štapiće, luk na 4 dela, pa listove razdvojiti. Zagrejati 2 kašike ulja, ispržiti meso i izvaditi ga na topao tanjir. Sipati novo ulje, ispržiti luk, celer, dodati karfiol, so, smanjiti vatru i dinstati 5 minuta. Potom pomešati šoljicu vode s gustinom i soja sosom, uliti u tiganj, pustiti da proključa i vratiti meso.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Koktel Singapur
SASTOJCI
30 ml limunovog soka
30 ml džina
30 ml šeri brendija
pomorandža
limun
trešnja
NAČIN PRIPREME
Pomešati limunov sok, džin i šeri brendi sa sitnim ledom u šejkeru. Ne cedeći, naliti u čaše od 3 dl i ukrasiti pomorandžom, limunom i trešnjom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pohovane jabuke
SASTOJCI
1 kg jabuka
2 jajeta
10 kašika brašna
2 kašike šećera
2 kašike ulja
2 dl mleka
100 grama eurokrema
so
NAČIN PRIPREME
Jabuke oljuštiti i iseći na kolutove. Zamesiti testo malo gušće nego za palačinke. Svako parče jabuke umočiti u testo, pa propržiti na ulju dok ne porumeni sa obe strane. Izvaditi na papirni salvet da se ocedi, a zatim servirati premazano eurokremom ili posuto šećerom u prahu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pile (ili patka) na kineski način
SASTOJCI
1 pile od 1,3 kg
1 veza zeleni
1 mala glavica celera
1 struk praziluka
1 veza peršunovog lista
20 grama ulja, so, biber
Sos
30 grama ulja, 2 glavice luka
50 grama oljuštenih i uzduž iseckanih badema
Karamel
50 grama šećera
1 kašika vinskog sirćeta
1/4 litra pileće supe
NAČIN PRIPREME
Pile očistiti, vezati belim koncem, staviti u dublji sud i naliti hladnom vodom. Zelen, celer i praziluk očistiti, u komadu spustiti u lonac, pa kuvati kao svaku supu, poklopljeno, oko sat i po. Procediti, pile odvezati, izvaditi mu kosti i meso iseći na manje komade.
U tiganju zagrejati ulje, pa spustiti iseckano kuvano povrće iz supe i piletinu. Mešati 2-3 minuta, pa ukloniti s vatre.
U drugom sudu za sos zagrejati ulje, na njemu propržiti luk isečen na kolutove, pa dodati iseckani badem. Ovaj sos sastaviti sa piletinom i povrćem, izručiti u vatrostalni sud i preliti karamelom.
Za karamel uzeti manji sud, u njega staviti šećer i pržiti ga na vatri dok ne postane žut. Sipati sirće i pileću supu i pustiti da se kuva dok se šećer potpuno ne istopi. Ovom masom preliti pile i povrće koje treba spustiti u umereno toplu pećnicu još 10 minuta.
Uz pile i povrće služiti obaren pirinač umesto hleba.
Na potpuno isti način možete spremiti i patku, samo sos od povrća i badema nemojte sjedinjavati sa mesom, već ga služite u posebnoj činiji. Iz patke takođe izvadite kosti i isecite je na manje komade, poređajte na vatrostalnu tacnu, prelijte karamelom i zapecite 10 minuta u pećnici.
Preostalu pileću ili pačju supu možete zakuvati i poslužiti pre pečenja.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Punjene rolnice
SASTOJCI
Testo
500 grama brašna
3 jajeta
malo soli
1 šoljica vode
Fil za punjenje
1 konzerva oceđenih račića
500 grama svinjskog buta
100 grama pečurki
1 svežanj mladog luka
200 grama kineskog kupusa
3 kašičice prošeka
2 kašike soja sosa
1/2 kašičice đumbira u prahu
1 kašičica šećera
ulje za prženje
biber
NAČIN PRIPREME
Sastojke za testo dobro izmešati i razvući na tanke listove. Sve sastojke smese za punjenje sameljite u mašini za mlevenje mesa, dodajte začine i dobro izmešajte. Dve kašike gustina promešajte sa šoljicom hladne vode i širokom četkicom premažite listove testa, pa ih isecite na trake široke 15 cm. Premažite ih filom i uzdužno urolajte tako da dobijete tanke kobasice. Isecite ih oštrim nožem na komade duge oko 10 cm i pržite na ulju.
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Kineski przeni pirinac
Kinezi su poznati kao skrtice, vlo retko oni ista bace od hrane. Posto jedu mnogo kuvanog pirinca, i po neki put im ostane, izmislili su nacin kako da upotrebe preostali pirinac. Oni su sutra dan przili sa mozda nekim drugim preostalim jelom i tako su sve iskoristili. Vremenom, taj przeni pirinac je postalo jedno od njihovih mnogobrojnih jela i priprema se i kad nema ”preostalog kuvaanog pirinca.
Przeni pirinac se nikad ne servira u kineskom klasicnom obroku gde ima vise jela. Ovaj pirinac se najcece servira kao uzina i smata se ”malo jelo na kineskom. Vrlo cesto se prodaje na ulicama ili kad se putuje vozom I voz stane na nekoj stanici. Svaka oblast ima malih razlika sta se dodaje u taj pirinac. Najveca razlika je izmedju Kanton provincije, koja voli da je pirinac tamniji zbog upotrebe malo vece kolicine soju sousa i pecene svinjetine. Provincije Yangchow - Shanghai vole dlikatniji przeni pirinac gde vrlo cesto se scampi ili meso raka upotrebljava. U najprostoj varujanti to je pirinac koji je przen sa jajima. Dole naveden recept je jedan od najprostihih i neka vam sluzi kao odskocna daska da probate druge varijante dodataka koji su po ukusu vasih gostiju i vas. Druga varijanta, takodje nacvedena dole, je Yangchow przeni pirinac.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Mandarinski przeni pirinac
Sastojci:
- Biljno ulje
- 3 jajeta
- 2 kasike sitno iseckanog djumbura
- 2 kasike sitno iseckanog belog luka
- 1 veza mladog luka u struku, sitno isekganog i podeljenog na beo deo i zeleni deo (peraja)
- 1 Lapchong* kobasica ili 4 debljih resnjeva suve slanine isecene popreko na parcadi oko 1 cm sirine
- 8 solje klot kuvanog pirinca najmanje jedan dan zastaeo u frizideru
- 3 kasike bledog soju sousa (normalan soju sauce 2 kasike i jedna vode)
- 1 kasicice sveze samlevenog belog bibera
- So po ukusu
Priprema:
Upotrebite klot kuvan pirinac koji je najmanje jedan dan star, a moze i vise. Sto suvlji, to ce bolje da upije zacine i sve drugo. Sa mokrim rukama protrljate pirinac da se zrna odvoje i da bude rastresit. U povecem teflon tiganju, ili Kineskom wok-u, zagrejte 2 kasike ulja i tu proprzite umucena jaja da su mekana. Izvadite umucena jaja iz tiganja, dodajte jos vlo malo ulja i tu vrlo brzo proprzite beo luk i djumbur pa onda dodati Lapchong kobasicu ili slaninu i beo deo mladog luka. Verlo brzo to peomesati i onda dodati pirinac. Dodajte soju sauce, biber i umucena jaja. I sve dobro promesati, na jakoj vatri, da se umucena jaja raspadnu na manje delove i sve lepo pomesa i zagreje. Probajte i posolite po potrebi, i na kraju dodajte sitno seckana peraja of mladog luka. Ovaj pirinac mora da je rastresit. Servirajte odmah.
Sevira se za 4 osobe.
*Lapchong je Kineska kobasica spremljena od svinjskog mesa i dzigerice, i dzigerice od sotke i guske. Kobasica je vrlo tvrda i mora da se na pari kuva da omeksa pre upotrebe
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Yangchow przeni pirinac
Sastojci:
- 120 gm sitnog shrimpa
Testo za shrimp:
- 1 kasicice soli
- 1 kasicica cornstarch (stirak) pomesanog sa 2 kasicice vode
- 6 kasika biljnog ulja
- 1 solja kuvanog pileceg belog mesa isekanog na kockice
- 1 solja sumke isecene na kockice
- 1 solja svezeg ili razmrznutog graska u zrnu
- 1 solja ociscenog bean sprouts*, ili zelena salata isecena na tanke rezance
- 3,5 (tri ipo solje) kuvanog pirinca
- 1 struk, srednje velicine, mlaog crnog luka sitno iseckanog
- 1 kasicice soli, ili po ukusu
Priprema:
Oljustite shrimp, i izvadite venu ako je potrebno, presecite na pola uzduz i onda prepolovite popreko tako da imate parcfice oko 1 cm velicine. Pomesajte sa testom i drzite ih tako dokle pripremite druge sastojke.
Zagrejte veci tiganj ili wok na jakoj vateri i dodajte 3 kasike ulja, i promesjte tako da se ulje dobro zagreje i podmaze tiganj, oko 10 sekundi. Smanjite vatru na srednje, dodajte shrimp i uz brzo mesanje proprzite shrimp za 1 minut. Prebacite shrimp u duboki tanjir.
Ocistite vruc tiganj sa papirnom servijetom i ponovo zagrejte. Dodajte resto ulja, i ponovo zagrjte za jedno 10 sekundi kao za shrimp. Dodajte piletinu, sumku, greasak i bean sprouts ako ih upotrebljavate i shrimp sa ma kakvim uljem koje se ocedilo. Brzo promesajte i przite za jedno 1 minut, pa onda dodati rastresit kuvani, hladan pirinac, mladi luk i so. Uz stalno mesanje proprzite pirinac dok se dobro ne zagreje, oko 1 minut. Prebacite u ciniju za serviranje i servirajte toplo. Ako ne upotrebljavate bean sprout, vec zelenu salatu, nju staviti preko przenog pirinca pre nego sto preacite u ciniju i brzo promesajte pirinac pa tek ga servirati.
*Bean sprout je proklijao mung pasulj popularan na Orijentu. Prodaje se po tezini i zahteva da se osuceni repic otkine noktom pre upotrebe.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|