www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Posna Hrana
Strana prethodna  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  sledeća
Pređite na stranu broj:  
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 44

Datum registracije: 01 Okt 2004
Poruke: 19325
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Dec 24, 2004 9:57 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Domaći hleb
SASTOJCI

1,5 kg brašna
50 grama kvasca (to je obično jedan paketić)
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
mlaka voda prema potrebi
NAČIN PRIPREME
Kvasac razmutite u malo mlake vode i dodajte u njega šećer i so. Sve dobro izmešajte. Skoro celu količinu brašna sipajte u vanglu, a jedan mali deo brašna ostavite za "podmesivanje".

Napravite u sredini brašna malo udubljenje. U to udubljenje sipajte razmućeni kvasac i pažljivo počnite da mešate drvenom varjačom ili prstima, uz stalno dodavanje mlake vode i lagano obrušavanje brašna. Treba da mešate tako da testo bude bez grudvica. Mešajte sve dok ne utrošite 3/4 brašna, a testo bude takve gustine da se više ne može mešati nego se mora mesiti. Počnite da mesite, prvo u posudi, uz posipanje brašnom sa strane, a zatim na dasci za mešenje, uz posipanje brašnom koje ste ostavili za podmesivanje. Mešenje se sastoji u preklapanju testa sa svih strana, ovlašnom posipanju brašnom i dobrom pritiskanju prstima i dlanovima.

Umešeno testo vratite u posudu i pokrijte. Ostavite ga mirno da stoji oko jedan sat. Za to vreme će lepo narasti. Kada se zapremina skoro udvostruči, izručite testo iz posude na dasku za mešenje i uz slabo dodavanje brašna još jednom blago premesite. Podmažite pleh uljem i spustite umešeno testo u njega lako ga pritiskajući da bi se ranomerno opružilo. Ostavite ga pokriveno da bi još jednom naraslo. Sada će narastanje testa ići mnogo brže. Kada testo ponovo naraste, stavite ga u već zagrejanu rernu, ali na umerenu temperaturu. Samo se lepinja peče na jakoj temperaturi. Pecite sve dok testo, tj. hleb, ne dobije zlatnomrku boju (oko 1 sat).

Pečen hleb izvadite, pa ako je znatno pečen, poprskajte ga vodom i uvijte u salvete. Ako je umereno pečen, možete ga uviti u salvete i bez prskanja vodom. Sačekajte da se ohladi, pa tek onda secite i iznosite na trpezu. Ne zaboravite da se samo lepinja i pogača služe tople i lome rukama, a hleb se jede hladan i sečen.

Za mešenje hleba možete upotrebiti mikser, ali samo do izvesne, njemu dostupne, granice u postupku mešenja. Posle toga, testo se mora oblikovati na način koji smo opisali.



_________________
Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 11, 2005 6:59 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Dinstana bundeva
SASTOJCI

1 kg bundeve
100 grama šećera
1 šoljica vode
NAČIN PRIPREME
Očistiti bundevu i iseći je na kockice. Staviti je u šerpu, posuti sa 100 grama šećera i naliti šoljicom vode. Poklopiti i na laganoj vatri dinstati oko jedan sat, tj. dok sav sok ne uvri. Posle toga je kratko zapeći u rerni.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 11, 2005 6:59 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Posni paprikaš od pečuraka
SASTOJCI

1/2 kg svežih pečuraka
1 kašičica brašna
1 glavica crnog luka
0,5 dl ulja
beli biber, so
NAČIN PRIPREME
Očišćene pečurke iseći na tanke listiće. Na zagrejanom ulju propržiti sitno isečen crni luk. Dodati mu pečurke, pa i njih propržiti. Posoliti, dodati biber i brašno. Naliti pečurke sa malo tople vode i kuvati ih 20 minuta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 11, 2005 7:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Posna "ruska salata" torta
SASTOJCI

650 grama šećera
350 grama brašna
250 grama smokava
250 grama žele bombona
250 grama mlevenih oraha
100 grama seckanih oraha
12 kašika ulja
250 grama seckanog suvog grožđa
5 dl piva
1 prašak za pecivo
1 kašika ruma
1 limun
NAČIN PRIPREME
U vangu sipati pivo, dodati 250 grama šećera, 12 kašika mlevenih oraha, ulje, rendanu koru limuna, brašno sa praškom za pecivo, sve lagano izmešati i peći u podmazanom plehu.

Hladnu tortu raseći na dva dela i filovati sledećim filom: ušpinovati preostali šećer kao za slatko (malo ređe), pa dodati sve ostale sastojke koji su iseckani (smokve, žele bombone, seckane i mevene orahe) i suvo grožđe prethodno potopljeno u rum. Sve polako sjediniti i filovati kore iznutra i spolja. Na kraju ukrasiti orasima seckanim po dužini i pobodenim odozgo i sa strane torte.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 11, 2005 7:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Poljupci" od kajsija
SASTOJCI

200 grama sušenih kajsija
250 grama kokosovog brašna
sok od 1 limuna
300 grama šećera u prahu
NAČIN PRIPREME
Prelijte kajsije vrelom vodom, pa ih ostavite da odstoje 3 sata. Sameljite ih na mašini za meso. Kašu od kajsija pomešajte sa kokosovim brašnom, pa još jednom sameljite. Umešajte limunov sok i toliko šećera u prahu da smesa postane dovoljno čvrsta da se oblikuje. Od ove smese načinite valjke debljine 4 cm, pa nožem nasecite kolutiće debljine oko 0,5 cm. Preostali kokos sipajte u tanjir, pa u njega uvaljajte ove ukusne "poljupce". Neka se suše bar dva dana.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 11, 2005 7:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Posna bajadera
SASTOJCI

400 grama šećera
200 grama keksa
150 grama mlevenih oraha
sok od pomorandže
1 kašika čokolade
Glazura

4 kašike šećera
2 kašike ulja
100 grama čokolade
NAČIN PRIPREME
Ušpinovati šećer sa 10 kašika vode. Dodati čokoladu, keks, orahe i sok od pomorandže. Dobro izmešati da bi se dobila homogena smesa, pa sipati u odgovarajuću posudu. Odvojeno ušpinovati 4 kašike šećera u 4 kašike vode, pa u to dodati čokoladu. Promešati, pa skloniti sa vatre i dodati ulje. Dobijenom glazurom preliti smesu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 11, 2005 7:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Grašak s artičokama
SASTOJCI

1/2 kg graška
4 artičoke
1 glavica belog luka
1 kašičica brašna
1 dl ulja
limun, peršun
so
NAČIN PRIPREME
Artičoke oprati i očistiti, podseći im vrhove listića i na dnu malo zaseći. Kuvati ih u vodi koju ste blago zakiselili sokom od limuna. Sitno naseckati beli luk i peršun, pa pržiti zajedno sa graškom na ulju, povremeno dolivajući po malo vode. Posle pola sata, u grašak dodati obarene artičoke i kuvati još pola sata. Napraviti zapršku, preliti preko povrća i doliti još malo vode. Posoliti i poslužiti toplo.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 11, 2005 7:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Posna supa od zobenih pahuljica
SASTOJCI (za 4 osobe)

4 kašike zobenih pahuljica
1/2 kg krompira
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
koren peršuna
peršunov list
so
NAČIN PRIPREME
Oljušten krompir, šargarepu, koren celera i crni luk iseckajte što sitnije. Kuvajte 40-tak minuta u litar i po vode. Pri kraju kuvanja, supu posolite i sipajte zobene pahuljice. Ostavite na vatri još desetak minuta. U gotovu supu stavite sitno seckano peršunovo lišće.

_________________
 
potrebna
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 45

Datum registracije: 19 Sep 2005
Poruke: 86
Mesto: Beograd

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 05, 2005 3:33 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Krompir salata
Skuvati 1 kg krompira u ljusci. Dok je jos topao oljustiti i sitno iseckati. U posebnoj posudi sitno iseckati 3-4 glavice luka crnog, posoliti i izgnjeciti. Dodati 2 kisele crvene paprike, 3-4 krastavcica, mase sjediniti i dodati vegetu, seckanu mirodjiju, persun, biber po zelji. izmesati i zakisleiti vocnim sircetom. Moze se sluziti toplo ili hladno.
Peceni harmonika krompir
Krompir oljustiti i dopola zarezati na reznjeve. U teflonsku tepsiju podmazanu voskom poredjati krompir, sa zarezima na gore. Posebno iseckati list persuna, kesice mlevenog bibera i jednu glavicu belog luka. Ovom masom puniti zareze krompira. Peci na jakoj vatri dok krompir ne porumeni, a zarezi se otvore kao harmonica. Sluziti vruce uz salatu po zelji.
Ruska salata
Skuvati u ljusci, oljustiti i iseckati 1 kg krompira, posebno obariti kg sargarepe, kg graska u zrnu. Ocediti od vode koja se moze koristiti za neku corbu. Dodati seckane 2-3 crvene kisele paprika, 3-4 kisela krastavcica, i sitno seckanu glavicu belog luka, sve posoliti, pobiberiti, dodati vegetu, mirodjiju. Sve izmesati i dodati majonez pripremljen na sledeci nacin:
Deset kasika sojinog brasna naliti hladnom vodom i napraviti masu kao za palacinke od koje se skuva kasica. U prohladjenu kasu dodati 200 g senfa, sok od 1 limuna, kasiku vegeta i dobro umutiti. Ukrasiti po zelji.
 
potrebna
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 45

Datum registracije: 19 Sep 2005
Poruke: 86
Mesto: Beograd

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 05, 2005 3:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Predjelo od sociva
300 g sociva otrebiti, oprati u nekoliko voda i potopiti u hladnu vodu 7-10 sati da odstoji. Tu vodu odliti i naliti novom. Socivo skuvati. Posebno skuvati 1 solju pirinca sa 4 solje vode dok ne uvri i socivo i pirinac isprati u cediljki pod mlazom hladne vode i pomesati iseckati nekoliko kiselih krastavaca ili crvene paprika iz tursije. Zaciniti po ukusu sa : vocnim sircetom, vegetom, dodati so i zacine biber, origano. Odnos sociva i pirinca po zelji izabrati, uz ovo moze se sluziti salata po zelji.
Salata od boranije
Jedan kilogram mlade boranije ocistiti, opati, iseckati i skuvati sa vezicom zeleni za supu. Boraniju i zelen zaciniti po zelji jednom glavicom belog luka, persunom, mirodjijom, vegetom, biberom. Voda u kojoj se kuvalo povrce moze se iskorististi za corbu. Salata se moze zaciniti i vocnim sircetom.
 
potrebna
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 45

Datum registracije: 19 Sep 2005
Poruke: 86
Mesto: Beograd

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 11, 2005 12:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Gnječeni krompir. U bakrač se metnu krompiri da se obare, pa se zatim oljušte i metnu u veću činiju i kašikom se dobro pretiru (gnječe), dok ne budu kao testo. U njih se metne sitno isečenog praziluka, soli i paprike. Sve se ovo kašikom dobro izmeša i posoli. Ovo se jelo jede s hlebom. Gnječen krompir smatra se kao sita, zdrava i dobra hrana.
 
potrebna
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 45

Datum registracije: 19 Sep 2005
Poruke: 86
Mesto: Beograd

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 11, 2005 12:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Posne pihtije. Uzme se potrebna količina boba, otprilike za polovinu lonca, pa se lonac nalije vodom i metne na vatru da se zrna obare toliko da može lako da im se skine gornja pokožica. Obarena se zrna oljušte, pa se ponovo kuvaju i kad budu dobro kuvana, kašikom se dobro izgnječe dok se svako zrno ne usitni. Sad se napravi zaprška od zejtina, pa se u nju metne zgnječeni bob i nešto belog luka. Sve ovo dobro se izmeša i razlije u tanjire. Kad se ohladi, zgusne se kao prave pihtije.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Posna Hrana Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  sledeća
Strana 10 od 11

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon