:: |
| Autor |
Poruka |
Baraba Džentlmen

|
Godine: 50
Datum registracije: 02 Sep 2005 Poruke: 25413 Mesto: Na livadi, na zelenoj travi

|
|
Skraćenice koje će u svetu predstavljati državu Srbiju trebalo bi da budu poznate do jeseni. Zavod za standardizaciju predložio je SP i SPA. Većina kombinacija koje počinju na slovo S već su zauzete, a prema pisanju medija, nadležni od preostalih biraju možda i najbizarnije. O predlogu dvoslovnog, odnosno troslovnog koda Srbije odlučiće Zavod za standardizaciju, u saradnji sa državnim institucijama. Prema pisanju lista Danas, Zavod je u vrh svojih predloga postavio kodove SP odnosno SPA, što je prepoznatljivo zbog reči srpski. SP je i jedno od rešenja koje bi usvojila Međunarodna organizacija za standardizaciju, ukoliko Srbija ne podnese svoje predloge. S obzirom da je većina dvoslovnih oznaka koje počinju sa S već zauzeta, druga varijanta koja je u igri je SS. Dragan Popović, pomoćnik direktora Zavoda za standardizaciju Srbije kaže da postoje i zemlje koje ne koriste početno slovo države kao početno ime skraćenice.
„Postoje takođe preporuke da se ne koristi ime režima u državi, dakle, kraljevina, republika, nije poželjno da bude, ali to je preporuka, nije obaveza. U jednom postupku pregovaranja se može i to postići”, rekao je Popović.
Ministarstvo za nauku predložilo je da dvoslovna skraćenica bude RS, od Republika Srbija, objašnjavajući da je to ideja koju je podržao najveći broj korisnika interneta u Srbiji. Novinar Vremena Zoran Stanojević kaže da u današnjem svetu zemlju najviše obeležava skraćenica internet domena. „Na internetu je bilo dosta diskusije, ali one su često duhovite, ali ne i mnogo korisne. Vrlo često predlozi koji se tamo čuju su veseli, i Međunarodna organizacija za standardizaciju nije na tim talasnim dužinama. Bio je predlog da se uzme CP, jer jе to ćirilično kad se čita SR, ali mislim da taj način razmišljanja niko u svetu ne bi razumeo”, objašnjava Stanojević.
Iako nadležni za odluku o državnim kodovima kažu da bi trebalo otvoriti što širu raspravu o ovom pitanju, većina građana u njoj neće imati pravo glasa. (B92)
|
| |
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
SP ili SR???
Ako je odgovor ono prvo - sta mu dodje "P"???
|
|
 |
draganvitas Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 34
Datum registracije: 11 Jun 2006 Poruke: 38 Mesto: Majka Cp6uja

|
|
pa sto ne bude SRB???a i sta dodje ono SP
|
|
|
| |
|
 |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*

|
Godine: 47
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

|
|
Pa posto smo SrVbija, moze SV???
|
|
 |

|

|
|
Lista auto-oznaka koje pocinju na "S":
SM - San Marino
SA - Saudijska Arabija
SN - Senegal
SY - Sejseli
SGP - Singapur
SK - Slovaczka
SLO - Slovenija
SO - Somalija
SUD - Sudan
SME - Surinam
SD - Svazilend
S - Svedska
SYR - Sirija
Eto, ostaje nam slobodno SR.
I SP i SV, a bas sam zeleo da nadjem neku drzavu sa auto-oznakom SV.
Ovaj spisak sam davno skinuo sa neta, pa me sad mrzi da vijam link.
Samo sto su sve varijante zauzete za domen. To je problem.
|
|
 |
ludi_milojko Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 101

|
|
|
SR ili RS najrealnije i najverovatnije ...
|
_________________ Kazu da je u Beogradu odnos 5 zenskih osoba na jednog muskarca.
- Mojih 5 da mi se istog momenta jave  |
|
| |
|
 |
Baraba Džentlmen

|
Godine: 50
Datum registracije: 02 Sep 2005 Poruke: 25413 Mesto: Na livadi, na zelenoj travi

|
|
SR je vec zauzeto. To je senior-domain. A RS tesko, jer se Republika Srpska bori za samostalan domain kod pod tim RS. Dakle ostace nam jos YY da probamo.
|
| |
|
 |

|

|
|
| kumche je napisao/la sledeće: | | SR je vec zauzeto. To je senior-domain. |
Singapur. Ono sto sam pricao je za auto-oznake.
Sto se tice domena [na kraju adrese maila ili sajta] - e, tu je bas sve zauzeto.
Domen Singapura je .sr pa su se nasi lepo dosetili i postavljali sajtove na singapurske hostove.
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|