:: |
| Autor |
Poruka |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 43
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da je u razgovoru sa zvaničnicima EU u Briselu stekao utisak da bi Srbija već dogodine mogla da postane kandidat za članstvo u EU. „Naravno, pre toga bismo morali da potpišemo sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a da bismo ga potpisali, potrebno je da ostvarimo saradnju s Haškim tribunalom, koja se trenutno sprovodi u okviru Akcionog plana, i da pokažemo konkretne rezultate na tom polju”, izjavio je Dinkić. Ministar finansija sastao se u Briselu s visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednost Havijerom Solanom, evropskim komesarom za spoljne poslove Benitom Ferero-Valdner i evropskim komesarom za ekonomska i monetarna pitanja Joakimom Almunjom.
Dinkić je Solani preneo pismo premijera Srbije Vojislava Koštunice u kojem se izražava spremnost Beograda da pomogne rešavanju potencijalne humanitarne katastrofe na Kosovu naredne zime, s obzirom na probleme koje Priština ima u snadbevanju električnom energijom. „Srbija je spremna da svom stanovništvu na Kosovu obezbedi snadbevanje električnom energijom”, naglasio je Dinkić.
S Almunjom su vođeni razgovori o mogućnosti povećanja pretpristupnih fondova za Srbiju. „Ja sam rekao da mislim da je Srbiji potrebno minimum dvesta pedeset miliona evra u 2007, a ta cifra bi se popela na petsto miliona evra u 2011. godini. Mislim da je EU spremna da to razmotri”, rekao je ministar finansija.
Kad je reč o ukidanju viza za građane Srbije, Dinkić je ocenio da će to zavisiti od statusa za članstvo u EU. „Onog časa kada postanemo kandidat za članstvo u EU, otvara se realna mogućnost za ukidanje viza za sve građane Srbije, a do tada ćemo imati postepeno olakšavanje viznog režima za naučnike i za mlade”, izjavio je Dinkić.
Dinkić je boravio u Briselu u sklopu nastavka intenziviranja saradnje između Srbije i EU u okviru „plana plus”, koji je on predstavio evropskom komesaru za proširenje Oliju Renu sredinom avgusta.
SOLANA: USLOV - POVOLJNA OCENA IZ HAGA
Visoki predstavnik EU Havijer Solana ponovio je da su „bitno poboljšanje” u saradnji Srbije s Haškim sudom i „povoljna ocena” tužioca Karle del Ponte uslov za obnovu pregovora EU i Beograda o sporazumu o pridruživanju. Solana je, u saopštenju posle razgovora sa srpskim ministrom Dinkićem u Briselu, „pozvao Srbiju da svoju energiju usredsredi na sprovođenje u julu usvojenog Akcionog plana za saradnju s Haškim tribunalom”.
Visoki evropski zvaničnik je, istovremeno, naglasio „snažnu spremnost i volju unutar Evropske unije da se završe pregovori sa Srbijom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju”. „Ali to, međutim, zahteva bitno poboljšanje u saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i povoljnu ocenu glavnog tužioca”, objasnio je Solana. (Tanjug, Beta)
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
| |
|
 |
DeKom Upozorenja: 2 od 3 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 49
Datum registracije: 01 Sep 2006 Poruke: 183 Mesto: nis

|
|
|
Ma onaj Dinkic nije normalan!
|
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
E, dok mi ne udjemo u EU, ona vise nece biti ona stara...
Na kraju ce ispasti da je jedino dobro sto je EU napravila - Evro i nista vise...
|
|
 |
kumaca Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 39
Datum registracije: 27 Nov 2005 Poruke: 167 Mesto: Subotica

|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|