:: |
| Autor |
Poruka |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 43
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Aspirin ima višestruko pozitivno dejstvo u borbi protiv raka - ne samo što blokira enzim ciklooksigenazu, što je od ranije poznato, veći prekida dotok krvi do tumora, utvrdili su naučnici. Viši istraživač Univerziteta u Njukaslu Helen Artur izjavila je da je rad njenog tima „pokazao da bi efekti koje aspirin ima u zaštiti od raka mogli da budu rezultat sposobnosti aspirina da smanji dotok krvi do tumora u razvoju, što ograničava rast tumora”. Aspirin se ne može koristiti u lečenju raka jer je delotvoran tek u izuzetno visokim dozama, ali može da pruži smernice za izradu novih terapija, prenosi Rojters. Arturova i njene kolege izlagali su ćelije krvnih sudova aspirinu i lekovima koji blokiraju različite oblike ciklooksigenaze, poput celebreksa (celebrex), i utvrdili da je aspirin, u dozama mnogo višim od onih koje se koriste protiv bola, ubijao ćelije krvnih sudova.
Aspirin u regularnim dozama nije imao takvo dejstvo, ali izgleda da ugrožava proteine koji predstavljaju potporu za krvne sudove.
Celebreks i drugi lekovi, koji utiču samo na ciklooksigenazu, a nemaju druga dejstva aspirina, nisu ovako delovali na tumor.
Inhibitori ciklooksigenaze (COX inhibitori) koriste se u lečenju zapaljenskih procesa i bola, a istražuje se i njihovo dejstvo u lečenju raka.
„U narednom koraku treba da utvrdimo mehanizme koji omogućavaju aspirinu da ima ovakvo dejstvo, što će nam pomoći da zaključimo kakve efekte treba da proizvode novi lekovi protiv raka”, zaključila je Arturova. (MONDO)
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
| |
|
 |
alhemicar Prijatelj foruma

|
Datum registracije: 09 Maj 2005 Poruke: 3412

|
|
|
hajde da vidimo i to cudo
|
|
|
| |
|
 |
Boky ¤ The King of Kolo ¤

|
Godine: 41
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner

|
|
|
Ne bih bas rekao da je to moguce ali ajde .. sve je sada moguce u ovom dobu i u ovako veoma raskosnom svetu gde se tehnologija razvija iz dana u dan tako da .. ko zna
|
_________________ Bojan Cvjetković @ Domaci.com; Ovako je sve počelo
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam
Omiljeni delovi foruma: Vesti; Trač; Igre bez granica; Sport; Dijaspora. |
|
| |
|
 |
LaNa83 rizmalovo srculence

|
Godine: 42
Datum registracije: 20 Jun 2006 Poruke: 4308 Mesto: Beograd

|
|
cula sam za to....cak je i meni draga osoba to primenjivala al je iznenada posle godinu dana otkrio da boluje bas od toga i .... znaci..njemu nije pomoglo...
|
|
 |
Zastodane Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 21 Apr 2005 Poruke: 9

|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|