:: |
| Autor |
Poruka |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 43
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Opančar Miodrag Jevtić Drakče iz Svilajnca napravio je opanak dužine 265 i širine 105 centimetara, koji konkuriše za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći „pravi srpski opanak”. Pored ovog, Jevtić poseduje i par najmanjih opanaka, dugih svega jedan centimetar, piše u četvrtak „Glas javnosti”. Veliki opanak rađen je nedelju dana, a kako sam majstor kaže, njegov kolega Slavko Strugarević iz Vrnjačke Banje napravio je veći opanak (na slici), ali nekompletan. „To znači da nema primerenu ručno izvezenu čarapu. Inače, ovaj opanak bio bi srazmeran konfekcijskom broju 401”, kaže Jevtić. Za izradu najvećeg opanka utrošio je ukupno tri teleće kože. Jednu i po kožu upotrebio je za izradu đona, i isto toliko za izradu gornjeg sloja, tzv. prepleta i premeta. Za izradu čarape, koja je obima tri metra, i ukrasnih vezova utrošeno je oko dva kilograma pletiva. Čarapa ima nešto više od 900 petlji.
Pored najvećeg „šiljkana”, majstor Jevtić napravio je i opanak od jednog metra, koji planira da pokloni ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.
„Jedan opanak iz moje proizvodnje već se nalazi u ruskoj Dumi, ali ovaj koji sam namenio Putinu planiram lično da odnesem za Rusiju i da mu uručim. Pored ovih opanaka, izradio sam i jedan sličan opanak, koji sam poklonio i tadašnjem američkom ambasadoru Montgomeriju”, kaže Jevtić. (Glas javnosti)
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
| |
|
 |
rizmal Lanin Sicilijanac

|
Godine: 42
Datum registracije: 27 Maj 2005 Poruke: 8742 Mesto: Beograd

|
|
|
svaka mu cast
|
|
 |
LaNa83 rizmalovo srculence

|
Godine: 42
Datum registracije: 20 Jun 2006 Poruke: 4308 Mesto: Beograd

|
|
ode opanak u Ginisa
|
|
 |
Rsk_Dalmatinka Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 09 Jun 2006 Poruke: 163

|
|
svaka mu cast
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|